Košarka

Ožujsko ludilo s dva superstara

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 12.03.2007.

Sveučilišna košarka je definitivno vladar sportskog ožujka u SAD-u, March Madness iz godine u godinu zahvaća Amerikance, posebno one koji su dovoljno sretni da njihova Alma Mater nastupa na NCAA turniru. Florida Gatorsi ulaze u turnir kao branitelji naslovi, ali i prvi nositelji, a osim uvijek neizvjesne i dramatične borbe za naslov, bit će zanimljivo vidjeti kako će se od sveučilišne košarke oprostiti dvije buduće NBA zvijezde, Greg Oden i Kevin Durant...

Dugačka sezona stigla je do svoje odlučujuće faze. Sveučilišni programi borili su uoči nedjelje u svojim konferencijama za što bolje pozicije, da bi jučer poseban odbor odlučio koje su 64 momčadi svojim rezultatima zaslužile pravo igranja na NCAA turniru. Potom je isti odbor podijelio nositeljske brojeve (1-16) te potom grupirao sveučilišta u četiri regije - Midwest, West, East i South.

I ove je godine, naravno, bilo nezadovoljnika, sveučilišta koja su smatrala da su zaslužila nastup na turniru, no - crta se uvijek mora negdje podvući. Tako su na milimetar do turnira ostali Drexel, Air Force, Kansas State, West Virgina i najveće iznenađenje - Syracuse. "Narančasti" su prije nekoliko godina na čelu s Carmelom Anthonyjem otišli do kraja, no ove godine za njih nije bilo mjesta u turniru.

Branitelj naslova je Florida, a nakon ne baš dobrog završetka regularne sezone, Gatorsi su protutnjali konferencijskim turnirom te toliko impresionirali članove Odbora da su dobili status prvog nositelja ne samo Midwest regije već i cijelog turnira. To, međutim, nije garancija uspjeha u turniru; lani, primjerice, niti jedan od prvih nositelja nije došao do Final Foura, po prvi puta nakon 1980. godine.

Florida je prvenstveno momčad, a čak petorica igrača u prosjeku zabija više od 10 poena. Najveća zvijezda momčadi i vrlo vjerojatno jedan od prvih pet izbora na ovogodišnjem NBA draftu je Joakim Noah, a odmah do njega je još jedan krilni centar, Al Horford. Gatorsi su s njima izrazito jaki pod košem, ali su opasni i izvana te ih ta kvaliteta, ali i iskustvo prošlogodišnjeg osvajanja naslova izdvaja od ostalih. Noah i Horford mogli su već lani u NBA, no ostali su kako bi s Floridom osvojili još jedan naslov. Imaju kemiju, kvalitetu, a na SEC turniru pokazali su da imaju i pravu formu uoči NCAA turnira, te su ipak prvi favoriti natjecanja.

Odmah do Floride su još tri prva nositelja. Slavno "Jordanovo" sveučilište, North Carolina, prvi je nositelj istočne regije, no Tar Heelsi imaju vjerojatno i najteži put do Final Foura. Roy Williams opet ima izrazito darovitu, ali i mladu momčad, te bi joj baš neiskustvo moglo biti najveći problem. Prema nekima, Tar Heelsi u petorci imaju čak četvoricu igrača koji će biti izabrani u prvom krugu drafta, no u toj petorci imaju i tri freshmana (igrača prve godine). Među talentima odskače Brendan Wright (projekcija Top 5 ovogodišnjeg drafta), ali nositelj igre je ipak nešto iskusniji Tyler Hansbrough. North Carolina je puna talenta, pokazala je da može sa svima, no u sudaru s iskusnijom ekipom mogla bi do izražaja doći nezrelost glavnih igrača...

Oden vs. Durant

I dok je Greg Oden već kao srednjoškolac zbog visine i konstitucije proklamiran kao budući prvi pick na draftu, Kevin Durant je najveće iznenađenje sveučilišne sezone. Freshman Texasa odigrao je jednu od najimpresivnijih sezona u povijesti sveučilišne košarke, oduševio je sve skaute svojim potencijalom te nametnuo neočekivanu dvojbu uoči ovogodišnjeg drafta - Oden ili Durant? Pravilo je godinama da se veliki centri ne propuštaju jer "oni donose naslove", no hoće li netko lupati "glavom u zid" za desetak godina propusti li Duranta? S prosjekom od 25.6 poena i 11.3 skokova Durant će sigurno biti proglašen sveučilišnim igračem godine, no skaute još više impresioniraju njegove mogućnosti - s obzirom na visinu (sličan Kevinu Garnettu po konstituciji) Durant ima fantastičan šut za tri poena, puno sjajnih rješenja pod košem i daleko od njega - rijetko se viđa košaršaš takvog potencijala, no rijetko se viđa i centar poput Odena. Čini se da će biti lakše onom tko bude drugi birao na draftu, ne može promašiti...

Ohio State nositelj je južne regije i po mnogima momčad koja je pokazala najviše ove sezone. Daleko najveća zvijezda sveučilišta je Greg Oden koji će gotovo sigurno biti izabran kao prvi na ovogodišnjem draftu. Veliki centri se rijetko rađaju, a Oden je najveći centarski talent nakon Patricka Ewinga. Ove sezone nije uvijek briljirao (mučio se i s ozljedom), no nerijetko je pokazao svoju dominaciju, prije svega zahvaljujući sjajnoj konstituciji. I Buckeyesi imaju problem neiskustva, osim Odena još je nekoliko freshmana u momčadi, uključujući odličnog razigravača Mikea Conleyja Jr.-a, što u nekom trenutku može biti problem.

Kansas je, pak, prvi nositelj zapadne regije te momčad koja dubinom može parirati svakome. Jayhawksi imaju sjajnu kontru i dva velika potencijala - krilo Juliana Wrighta i braniča Brandona Rusha, te kao i Florida, čak petoricu s dvoznamenkastim učinkom ove sezone.

No, to su samo četiri prva nositelja; još 60 momčadi nada se da može otići do samog kraja, a barem 15-ak ih ima realne šanse za to, što su pokazale kroz prvi dio sezone. Wisconsin je, primjerice, igrao odlično i između ostalih svladao i Ohio State, Duke je tradicionalno opasan kada dođe vrijeme NCAA turnira iako ove sezone nije briljirao, UCLA je lani bio finalist, a ove sezone čini se još jačim, izvrstan je i Georgetown.

Nered može napraviti i Durantov Texas, iza Memphisa, Oregona i Texas A&M-a je također izvrsna sezona, a uvijek treba računati na neku "Pepeljugu" koja će favoritima pomrsiti račune... "Ožujsko ludilo" počinje u četvrtak, a Final Four je na rasporedu 31.3. - 2.4. u Georgia Domu u Atlanti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!