Tenis

"Podloga je slična onoj u Carsonu"

Ivor Krapac • utorak, 06.02.2007.

Početak tjedna susreta Njemačke i Hrvatske u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa poslužio je za pojavljivanje članova obje reprezentacije pred novinarima. Iz hrvatskog tabora nema neočekivanih novih vijesti, a prvi dojmovi o uvjetima u dvorani KönigPalast u Krefeldu su pozitivni...

Izbornik Goran Prpić prvo se suočio s pitanjem o izostanku Ive Karlovića, ponovivši službeno objašnjenje da ga nema zbog ozljede koljena, dok nije htio komentirati Karlovu priču o raspodjeli novca među reprezentativcima: "Ostavimo pitanja o Karloviću nakon nedjelje."

Treći hrvatski reket nije tu, no glavni aduti, Ivan Ljubičić i Mario Ančić, osjećaju se zdravo i spremno za sudar s Nijemcima.

"Podloga je dobra. Radi se o Rebound Aceu koji je sporiji od podloge na kojoj se igrao zagrebački Indoors", iznio je Ljubo svoje dojmove s treninga: "Ovaj teren sličan je podlogama na kojima se igraju ATP turniri u Madridu i Rotterdamu."

Mario Ančić je na pitanje o podlozi našao poveznicu s jednim ranijim reprezentativnim nastupom, od prije dvije godine: "Iako se na takvom tipu podloge igra i u Melbourneu, ova je sporija. Slična je onoj iz Carsona, kad smo protiv Amerikanaca počeli put prema naslovu. Ne bih imao ništa protiv da tako bude i sada."

U njemačkom sastavu zasad je glavna poteškoća prehlada Michaela Kohlmanna zbog koje vjerojatni njemački adut za subotnje parove nije bio na današnjem susretu s novinarima, no Goran Prpić nije se htio posebno osvrtati na taj mogući problem.

"Kohlmann i Waske su dobar par", kazao je Prpa o prošlotjednim pobjednicima parova na PBZ Zagreb Indoorsu: "No, i Haas može više nego dobro uskočiti."

Prpić i Ljubičić složili su se da raspored igranja prvog dana nije presudno bitan - važno je samo što prije stići do tri pobjede. Hrvatski izbornik ostao je pri ranijem stavu da su šanse za prolaz izjednačene, ali, naravno, očekuje da će u nedjelju slaviti hrvatski reprezentativci: "Mi imamo dvojicu igrača među prvih deset na svijetu, dok su, s druge strane, i oni u dobroj formi, igra se u Njemačkoj, birali su podlogu... Bit će interesantno, a mi ćemo pobijediti."

Ivan Ljubičić osvrnuo se na činjenicu da će Benjamin Becker, drugi njemački reket u singlu u ovom susretu, prvi put nastupiti za reprezentaciju: "Igrači u takvoj situaciji različito reagiraju, neki ekstremno pozitivno, a neki negativno. Ne poznajem ga dovoljno dobro da bih mogao procijeniti što se od njega može očekivati, sigurno je da će biti posebno motiviran."

Slika 1 od 2.
Foto: Igor Petrinović

Nijemci su se na pressici pojavili bez lakše prehlađenog Kohlmanna, koji je, kako je objasnio izbornik Patrik Kühnen, dobio odmor kako bi bio što spremniji za vikend. Kühnen je dodao i da je zadovoljan prodajom ulaznica, uz nadu da će domaći ljubitelji tenisa popuniti što više mjesta u dvorani koja može primiti 4.600 gledatelja.

Glavni adut domaćih bit će njihov prvi reket Tommy Haas, nedavni polufinalist Australian Opena, koji se već priviknuo na vremensku razliku nakon što je prošlog tjedna igrao u Delray Beachu uz četvrtfinalni poraz od Vincea Spadeaje: "Ovdje sam od nedjelje i osjećam se dobro, zadovoljan sam formom. Hrvatska je favorit, ali i mi smo prilično motivirani, naša je želja također proći prvo kolo. Često smo na startu imali vrlo neugodnog suparnika, a ni sad nije drugačije."

Benjamin Becker također je stigao nakon nastupa u Delray Beachu, u kojem ga je u polufinalu zaustavio James Blake. Drugi njemački reket u ovom sastavu željno očekuje svoj debut za reprezentaciju: "Očekujem malu nervozu, ali se nadam da ću je svladati... Ovo je velika čast, malo je neobično kad na trenirci ispod znaka Saveza vidite ispisano vaše ime."

Alexander Waske trebao bi doći na svoje u subotnjem meču parova, najvjerojatnije s Michaelom Kohlmannom: "Michael i ja se prilično dobro razumijemo na terenu. U Zagrebu smo odigrali dosta dobro, a težinu osvajanju turnira daje i činjenica da smo od prvog kola do kraja imali teške suparnike, što je odlično za samopouzdanje. Očekujemo da će za Hrvatsku igrati Ančić i Ljubičić - kad je Hrvatska prije dvije godine osvojila naslov dobili su u svim mečevima u paru, a prije tri godine u Ateni su uzeli i olimpijsku broncu. To dovoljno govori."

Sve nepoznanice oko sastava bit će razotkrivene u četvrtak na ždrijebu (iako se, naravno, nominacije izbornika mogu promijeniti i tijekom trajanja susreta), a konačni odgovor tko je bolji dobit ćemo na terenu. U petak u 13,45 sati počinje prvi singl, a iza njega je drugi, u subotu u 13,45 na redu je meč parova, dok nas u nedjelju s početkom u 13 očekuju preostala dva singla. Neće biti lako, no nadajmo se da Hrvatska može do presudnog trećeg boda i prije posljednjeg meča...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!