Tenis

Većina favorita obavila pola posla

Ivana Spahija • petak, 09.02.2007.

U prvom kolu svjetske skupine Davis cupa snage je odmjerilo 16 najboljih reprezentacija svijeta. Sezonu su dobro otvorili prošlogodišnji finalisti Rusi i Argentinci, Amerikanci su neočekivano izgubili jedan meč protiv Češke, a reprezentativci Belgije već prvi dan su došli do velikog rezultata...

FRANCUSKA - RUMUNJSKA 2:0

U prvom susretu između Francuske i Rumunjske, prvi igrač Francuske Richard Gasquet, u tri je seta bio bolji od Victora Hanescua. Iako je Rumunj bolje otvorio meč i sasvim se solidno držao do 5:5 u prvom setu, Gasquet je odlučujućim breakom za 6:5 okrenuo meč u svoju korist. U preostala dva seta Hanescuu je prepustio samo četiri gema i sa 7:5, 6:2, 6:2 donio prvi bod Francuzima.

Sebastien Grosjean donio je Francuskoj drugi bod danas nakon maratonskog meča protiv prvog reketa Rumunjske, Andreja Pavela. Meč je počeo šokantno za Francuza koji je nakon dva sata igre već gubio 2-0 u setovima. U trećem setu je pronašao pravi ritam igre i sa 6:3 smanjio na 2-1. U preostala dva seta Pavel je uspio osvojiti tek tri gema, Grosjean je sjajnom igrom upisao zasluženu pobjedu i povećao vodstvo Francuske.

BJELORUSIJA - ŠVEDSKA 0:2

Prvi bod Švedskoj donio je Robin Soderling koji je u tri seta svladao Bjelorusa Volčkova. Soderling je rutinski osvojio prvi set, bilo je 6:3. U drugom setu Bjelorus je malo pojačao i dogurao do tie-breaka u kojem je bolji bio Soderling. Treći set je bio samo formalnost za Šveđanina koji je Volčkovu prepustio samo jedan gem, završilo je sa 6:1.

U drugom meču dana Thomas Johansson je povisio švedsko vodstvo na 2:0. U tri seta identičnim je rezultatom svladao Maxa Mirnjija. U sva tri seta bilo je 6:4. Nakon prvog dana Švedska ima značajno vodstvo od 2-0.

AUSTRIJA - ARGENTINA 0:2

Prošlogodišnji finalisti Argentinci do prvog su boda došli zahvaljujući pobjedi Josea Acasusa koji je sa 7:6, 6:1, 6:4 bio bolji od Austrijanca Koubeka. Nakon neizvjesnog prvog seta u kojem je Argentinac bio bolji nakon tie-breaka, Koubek mu se nije jače suprostavio. U drugom setu uzeo mu je tek jedan gem, a u posljednjem je setu Austrijanac izgubio svoj vrlo važan servis i donio pobjedu Acasusu.

Guillermo Canas pobjedom protiv Jurgena Melzera povećao je vodstvo Argentine na 2:0. Canas je u tri seta bio bolji od Austrijanca, koji mu je jači otpor uspio pružiti tek u prvom setu, kada se nakon osvojenog tie-breaka cijeli meč okrenuo na stranu Argentinca. U drugom setu Canas je slavio sa 6:2, a u trećem sa 6:4.

ŠVICARSKA - ŠPANJOLSKA 1:1

U posljednji čas zbog ozljede se povukao Rafael Nadal kojega je u prvom španjolskom meču protiv Švicarske zamijenio Fernando Verdasco. Švicarac Marco Chiudinelli je iskoristio odsustvo prvog španjolskog reketa i u četiri seta je došao do prvog boda za Švicarsku. Prva dva seta Chiudinelli je rutinski odradio sa 6:3, 6:4. U trećem setu je naišao na nešto bolju igru Španjolca koji mu je uzeo set rezultatom 6:3. Verdasco je i u četvrtom setu pokazao solidan tenis, ali je u tie-breaku ipak bolji bio Švicarac.

Ni Švicarci nisu bili bolje sreće s ozljedama, tako se i Stanislas Wawrinka morao povući iz meča protiv Davida Ferrera i svoje mjesto prepustiti debitantu Stephaneu Bohliju. Protiv njega Ferrer nije želio riskirati te je nakon tri seta i 6:3, 6:2, 6:2 došao do vrijednog boda za Španjolce.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

ČEŠKA - SAD 1:1

Andy Roddick je iz meča protiv Čeha Ive Minara izvukao bod za SAD. Iako je Roddick slovio za favorita, Minar mu nije olako prepustio igru. U prvom setu Čeh se dobro držao do 4:4 kada mu je Roddick oduzeo servis i svojim servisom stigao do 6:4. Drugi set je istim rezultatom otišao na stranu Minara. Čini se kako je to ipak bilo sve od mladog Čeha, Roddick mu je u iduća dva seta prepustio ukupno pet gemova i sa 6:4, 4:6, 6:2, 6:3 doveo SAD u vodstvo.

Tomas Berdych napravio je odličan posao svladavši Jamesa Blakea i pri tom poravnavši rezultat na 1:1. Čeh je meč otvorio odlično, osvojio prvi set sa 6:1, a nakon toga je Blake krenuo sa svojom dobrom igrom. Osvojio je drugi set rezultatom 6:2 i silovito krenuo i u treći set. Berdych je breakom pri vodstvu od 6:5 uzeo set na svoju stranu, a istim rezultatom je zatvorio i četvrti set upisavši vrijedan bod za Češku.

ČILE - RUSIJA 0:2

Aktualni osvajači Davis Cupa, Rusi, oslabljeni su krenuli u novi pohod na salataru. Ozlijedio se Dimitrij Tursunov, kojega je u meču protiv opasnog Gonzaleza bio prisiljen zamijeniti Igor Andrejev. U prvom ruskom meču Marat Safin je rutinski u tri seta bio bolji od Čileanca Massua. Čini se nevjerojatno, ali ovo je prvi domaći poraz Massua u Davis Cupu. Iskusni Safin je ipak bio prejak zalogaj za Čileanca kojega je nakon nešto više od dva sata igre svladao rezultatom 6:3, 6:2, 6:3 i tako Rusiju doveo u vodstvo.

Iako je u posljednji čas "uskočio" umjesto Tursunova, Igor Anrejev je briljatnom igrom svladao Fernanda Gonazelza i povećao rusko vodstvo na 2:0 nakon prvog dana. Prvi je set otišao na stranu Gonzaleza (6:4), u nastavku susreta probudio se Andrejev i sa 6:4, 6:3, 6:2 priveo meč kraju.

BELGIJA - AUSTRALIJA 2:0

U trileru dana Belgija je napravila iznenađenje i povela sa 1:0. Junak dana zove se Kristof Vliegen, nakon pet setova i maratonskog meča, uspio je uzeti pobjedu Australcu Lleytonu Hewittu. Prvi set je otišao na stranu Hewitta, bilo je 6:4. U drugom setu Belgijanac je solidnom igrom došao do identičnih 6:4. Hewitt je ponovno pojačao i uzeo treći set rezultatom 6:3. Ni to nije slomilo Vliegena koji mu je u četvrtom setu vratio na isti način i sa 6:3 ušao u peti, odlučujući set. Hewitt se trudio, ali ga jednostavno nije išlo. Sjajni Vliegen je i u petom setu slavio sa 6:4 i tako Belgiji donio vrlo važan bod.

Olivier Rochus u četiri je seta svladao Chrisa Guccionea i tako upisao drugi bod za Belgiju. Iako je Australac bolje otvorio meč (6:3), Rochus je rezultatom 7:5 u drugom setu izjednačio na 1-1. Treći je set Belgijanac osvojio rezultatom 6:2, a u posljednjem setu je Australcu prepustio tri gema i doveo Belgiju na korak do prolaza.

Sutra su na rasporedu igre parova.

Davis Cup, Svjetska skupina, 1. kolo: Gasquet (Francuska) - Hanescu (Rumunjska) 7:5, 6:2, 6:2, Grosjean (Francuska) - Pavel (Rumunjska) 4_6, 5:7, 6:3, 6:1, 6:2, Soderling (Švedska) - Volčkov (Bjelorusija) 6:3, 7:6, 6:1, T. Johansson (Švedska) - Mirnji (Bjelorusija) 6:4, 6:4, 6:4, Acasuso (Argentina) - Koubek (Austrija) 7:6, 6:1, 6:4, Canas (Argentina) - Melzer (Austrija) 7:6, 6:2, 6:4, Chiudinelli (Švicarska) - Verdasco (Španjolska) 6:3, 6:4, 3:6, 7:6, Ferrer (Španjolska) - Bohli (Švicarska) 6:3, 6:2, 6:2, Roddick (SAD) - Minar (Češka) 6:4, 4:6, 6:2, 6:3, Berdych (Češka) - Blake (SAD) 6:1, 2:6, 7:5, 7:5, Safin (Rusija) - Massu (Čile) 6:3, 6:2, 6:2, Andrejev (Rusija) - Gonzalez (Čile) 4:6, 6:4, 6:3, 6:2, Vliegen (Belgija) - Hewitt (Australija) 4:6, 6:4, 3:6, 6:3, 6:4, Rochus (Belgija) - Guccione (Australija) 3:6, 7:5, 6:2, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!