Rukomet

Europski prvaci na zanimljivim kušnjama

Dalibor Kraljik • nedjelja, 14.01.2007.

Europski prvak Francuska glavni je favorit B skupine Svjetskoga rukometnoga prvenstva u kojoj igra protiv neugodne reprezentacija Islanda te Ukrajine i Australije...

Francuska

Francuska na ovo Svjetsko prvenstvo dolazi kao reprezentacija koja je prošle godine u Švicarskoj pokorila Europu. Riječ je o reprezentaciji koja je uvijek favorit za prvaka, bez obzira o kojem se natjecanju radilo, tako da je i na ovome natjecanju možemo smjestiti u tri-četiri momčadi glavnih favorita (Španjolska, Francuska, Hrvatska i domaćin Njemačka) za osvajanje laskave titule svjetskih prvaka. Dvostruki svjetski prvak se na zadnja dva svjetska prvenstva morao zadovoljiti "samo" brončanim odličjem (2003. Portugal, 2005. Tunis), dok najboljom svjetskom momčad nije bio još tamo od 2001. godine kada je u finalu pred domaćom publikom pobijedio Švedsku.

Teško je odlučiti kojega pojedinca istaknuti iz ove jake momčadi, ali zasigurno moramo spomenuti najboljega strijelca reprezentacije, igrača Barcelone Jeromea Fernandeza te najiskusnijega reprezentativca Didiera Dinarta, Džombinog i Metličićevog suigrača iz španjolskoga Ciudad Reala. Tu su još i izvrsni Bertrand Gille iz Hamburga te mladi Nikola Karabatić iz Kiela.

Ne treba sumnjati da je jedini zadovoljavajući rezultat za europskoga prvaka samo prvo mjesto na postolju. Sve ostalo će zasigurno biti ispod razine mogućnosti i očekivanja.

Island

Skupina B, raspored

1. kolo (20. siječanj)
16:00 Island - Australija
18:00 Francuska - Ukrajina

2. kolo (21. siječanj)
16:00 Australija - Francuska
18:00 Ukrajina - Island

3. kolo (22. siječanj)
18:00 Ukrajina - Australija
20:00 Francuska - Island

Odmah do Francuske trebao bi biti Island. Reprezentacija koja nikada ne smije biti podcijenjena i protiv koje se teško dolazi do pobijede. Najbolji uspjeh Islanda na svjetskim prvenstvima jest sedmo mjesto ostvareno prije deset godina u Japanu, dok je na zadnjem svjetskom prvenstvu u Tunisu zauzeo slabo 15. mjesto. Od ostalih rezultata valja izdvojiti četvrto mjesto s Olimpijade 1992. godine, četvrto mjesto s Europskog prvenstva 2002. te sedmo mjesto s prošlogodišnjeg nadmetanja za najbolju momčad Europe.

Najbolji islandski igrač zasigurno je najiskusniji igrač i najbolji strijelac reprezentacije, Olafur Stefansson, igrač Ciudad Reala, a tu su još i Alilovićev kolega iz Ademara, Sigfus Sigurdsson, te Mindenov igrač Gudjon Valur Sigurdsson.

Island definitivno ima kvalitetu za barem drugo mjesto u skupini, no uz eventualni francuski kiks ni prvo mjesto nije nedostižno.

Ukrajina

Ukrajini je ovo drugo pojavljivanje na svjetskim prvenstvima. U svojem premijernom nastupu 2001. godine u Francuskoj osvojili su za njih izvrsno sedmo mjesto. Na europskim prvenstvima nikada nije bila ispod 11. mjesta (Švedska 2002.), dok je na Europskom prvenstvu u Švicarskoj zauzela 12. mjesto.

Igrače koje možemo izdvojiti su, najiskusniji i najbolji strijelac, Juri Kosteckij iz portugalske Madeire, igrač Zaporožja Vitalij Nat te golman istoga kluba Jevgenij Budko.

Teško da Ukrajina može pomrsiti račune Francuzima, ali utakmica protiv Islanda će za njih biti od iznimne važnosti. Vjerojatno će se, poput Islanda, lako obračunati s Australcima i izvući deblji kraj protiv Francuza te će stoga utakmica između Ukrajine i Islanda odlučivati o sudioniku drugoga kruga.

Australija

Od Australaca teško da možemo očekivati bolji rezultat od četvrtoga mjesta u skupini, dok bi pak treće bila prava senzacija. Reprezentacija kojoj je najbolji plasman na svjetskim prvenstvima tek 21. mjesto iz Portugala 2003., dok je dva puta bila posljednja - 1999. u Egiptu te na posljednjem svjetskom prvenstvu 2005. u Tunisu. Teško da će i ovo prvenstvo donijeti bolji rezultat od 20. mjesta.

Najbolji je igrač momčadi mladoga trenera Mortena Fjeldstada, Derryl McCormack iz švedskoga H65 Hööra. Odmah do njega tu je njegov suigrač Lee Schofield te mladi Bevan Calvert iz Ribe HK i njegov klupski kolega Josh Parmenter.

Iako smatramo da Australija nema previše razloga za optimizam u utakmicama protiv ostalih reprezentacija iz skupine, ipak poželimo "Klokanima" ostvariti dobar i za njih zadovoljavajući rezultat.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!