Rukomet

Španjolci bez ozbiljnije konkurencije

Ivan Ambroš • utorak, 16.01.2007.

U D skupini Svjetskog prvenstva za rukometaše, u njemačkom će Bremenu koplja ukrstiti Španjolska, Egipat, Češka i Katar. Grupu će otvoriti parovi Češka - Katar i Španjolska - Egipat…

Španjolska

Najbolji rukometaši Iberijskog poluotoka u Bremenu će započeti obranu svjetskog naslova iz Tunisa. Iako je najopasnije pojedince teško izdvojiti, mnogi će imati problema s iskusnim vratarom Hombradosom koji sa 40% obrana predvodi listu najučinkovitijih vratara Asobal lige. Iker Romero ove sezone ima prosjek od preko šest golova po utakmici i teško je povjerovati da će u Njemačkoj pokvariti statistiku.

Od Svjetskog prvenstva u Islandu 1995. godine kada su bili jedanaesti, španjolska reprezentacija konstantno napreduje. Na svjetskim prvenstvima redom osvaja sedmo mjesto u Japanu, četvrto u Egiptu, peto u Francuskoj, četvrto u Portugalu i prvo u Tunisu. U tih deset godina španjolska Asobal liga postala je najjača rukometna liga svijeta iz koje ova reprezentacija crpi svu svoju snagu. Naime, svi reprezentativci igraju u domaćem prvenstvu. Uz takav snažni temelj jasno je da je Španjolska apsolutni favorit grupe i jedan od najozbiljnijih konkurenata za medalje. Izbornik Juan Carlos Pastor izjavio je da će biti jako teško po drugi puta osvojiti svjetsku krunu. No, 41 milijun Španjolaca od njega očekuje upravo to.

Egipat

Skupina D, raspored

1. kolo (20. siječanj)
15:45 Češka - Katar
18:00 Španjolska - Egipat

2. kolo (21. siječanj)
15:45 Katar - Španjolska
18:00 Egipat - Češka

3. kolo (22. siječanj)
18:00 Egipat - Katar
20:00 Španjolska - Češka

Prvaci Afrike 2000. i 2004. i viceprvaci 2006. svoj su vrhunac na svjetskim prvenstvima dosegnuli 2001. u Francuskoj kada su natjecanje završili na četvrtom mjestu. Od tada bilježe drastičan pad na petnaesto mjesto u Portugalu 2003. i četrnaesto mjesto u Tunisu 2005. Izbornik im je srpski stručnjak Zoran Živković, a najbolji pojedinac zasigurno Hussein Zaky, igrač španjolskog Aragona, koji u Asobal ligi zabija više od šest golova po utakmici. Njegovi suigrači ne mogu se pohvaliti ni klubom ni statistikom pa je jasno da će maksimalni doseg ove ekipe biti eventualno skidanje skalpa nekome od favorita.

Češka

Češka nakon zlatne medalje u Švedskoj 1967. godine nije stala na postolje. Nakon osam godina nesudjelovanja na zemaljskim rukometnim smotrama, 2005. su u Tunisu osvojili deseto mjesto. Reprezentaciju predvode rukometaši Bundeslige čiji klubovi baš i ne zauzimaju prestižna mjesta na ljestvici. Izbornik je Pavel Pauza, a vrijedi spomenuti najiskusnijeg igrača, 33-godišnjeg Jana Filipa, koji je skupio 126 reprezentativnih nastupa sa 647 golova.

Katar

Katar dolazi na svoje treće uzastopno Svjetsko prvenstvo. U Portugalu su osvojili šesnaesto, a u Tunisu 21. mjesto, što će reći da se baš i ne može govoriti o dizanju kvalitete reprezentacije. Izbornik je Ekrem Jaganjac, a svi reprezentativci nastupaju u domaćim klubovima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!