Tenis

Ljubičić zadržao hrvatsku nadu

Ivor Krapac, Tomislav Pacak • petak, 09.02.2007.

Tommy Haas i Ivan Ljubičić ubilježili su pobjede prvog dana susreta Njemačke i Hrvatske u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa. Haas je na otvaranju ogleda u Krefeldu u četiri seta bio bolji od Marija Ančića, dok se Ljubičić pobrinuo za hrvatsko poravnanje na 1-1 pobjedom nad Benjaminom Beckerom...

Tommy Haas potvrdio je odličnu formu u prva dva mjeseca nove sezone i donio svojoj reprezentaciji vodstvo nakon prvog meča ovog dvoboja. Nedavni polufinalist Australian Opena krenuo je za svoje pojmove dosta usporeno i glatko izgubio prvi set u kojem je Ančić dominirao, no nastavak je prošao uz potpuno drugačiju sliku. Dobrim dijelom i zbog nedostatka snage drugog hrvatskog reketa...

"Nikad se u životu nisam osjećao lošije na terenu", rekao je Ančić pred novinarima nakon meča: "Bio sam samo 60 % fizički spreman, klonuo sam već nakon prvog seta... Posljednjih nekoliko dana sam više spavao nego bio pokretan. Da se radilo o nekom slabijem suparniku vjerojatno bih pobijedio, ali Haas je odličan tenisač."

Glavnina problema nastala je nakon borbe s virozom u proteklih nekoliko dana, no dobra vijest je da su nalazi krvi pokazali da je Mario sada zdrav. Kako je kazao dr. Srđan Matijašević, liječnik reprezentacije, pitanje je jedino koliko je današnji trosatni maraton iscrpio drugog hrvatskog reketa uoči sutrašnjeg predviđenog nastupa u meču parova.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Prvi njemački reket, deseti na svijetu, iskoristio je je Ančićeve probleme, do kraja meča zaigrao puno bolje i Mario se tome nije uspio u potpunosti suprotstaviti, iako ni sam ne može biti pretjerano razočaran vlastitom izvedbom. Ipak, bila je to slaba utjeha u porazu - Ančić će prvenstveno pamtiti da je imao dosta prilika za drugačiji rasplet, no, za razliku od Haasa, nije ih koristio.

U drugom setu je tih prilika bilo najmanje. Mario je već u prvom gemu prvi put danas ispustio svoj servis (u gemu u kojem je imao i gem-loptu), a više od toga Nijemcu nije ni trebalo. U ostatku seta zadržao je stečenu prednost bez osobitih problema, uz jedinu manju Ančićevu prijetnju na Haasovom servisu u šestom gemu, kad je bilo 30:30.

Treći set započeo je kao i drugi, gubitkom servisa drugog hrvatskog reketa u prvom gemu, također uz jednu Marijevu propuštenu gem-loptu. No, za razliku od drugog seta, u ovom je Ančić imao više šansi za povrat izgubljenog.

Ponajviše će pamtiti propuštenih 0:40 u šestom gemu (uz promašaj u ne pretjerano zahtjevnoj izmjeni kod 15:40), te još dvije nevezane break-lopte, 30:40 i prednost, dva gema kasnije, kad se Haas izvukao i držao za 5:3. Na prvoj od te dvije break-lopte Mario je pokušao s izlaskom na mrežu na Nijemčev forhend, ali nije odigrao dovoljno duboko, što je domaći adut kaznio prolazom forhend-dijagonalom. Na drugoj je, pak, Haas preživio uz servis-winner na prvom servisu.

Priča o propuštenim break-loptama nastavila se i na otvaranju četvrtog seta. Nijemac je držao za 1:1 nakon što je Mario imao 30:40 i prednost (mali Ančićev promašaj u pokušaju prolaza forhend-dijagonalom kod 30:40), a gem potom stigao do breaka odluke i vodstva od 2:1.

Za kraj teške serije gemova, prvi njemački reket povisio je svoju prednost na 3:1 u servis-gemu u kojem je nevraćenim prvim servisom izvukao 30:40. Bila je to posljednja od danas brojnih prilika hrvatskog broja dva; s izuzetkom prvog seta, na svakoj se iskusni Haas pokazao boljim.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Prvi dio ogleda Ivana Ljubičića i Benjamina Beckera donio je još loših vijesti za hrvatske ljubitelje tenisa. Ljubo je krenuo u meč nesigurno, blijedo, jednom riječju - slabo, bez uvjerljivosti i pravog osjećaja u izmjenama s crte, tek sa servisom koji ga je koliko-toliko držao na površini i u egalu s njemačkim brojem dva.

Ivanovi problemi izbili su na površinu nakon što je propustio tri vezane break-lopte u četvrtom gemu, 0:40 pri vodstvu od 2:1. U nastavku prvog seta nizao je promašaje i nije nalazio ključ za guranje njemačkog Davis Cup-debitanta u drugi plan, iako je razlika u igračkoj kvaliteti, kako se na kraju i pokazalo, definitivno u Ljubičićevu korist.

Prije nego je Becker sa 7:4 u tie-breaku zasluženo dobio prvi set, Ivan je svoju najveću šansu za drugačiji i sretniji rasplet propustio u 12. gemu, pri vodstvu od 6:5. Nijemac se tada izvukao nakon dvije nevezane set-lopte prvog hrvatskog reketa, 30:40 i prednosti, a spasio se prvenstveno stoga što se nije ustručavao potegnuti i napasti protiv tada prepasivnog Ljubičića. U sličnom stilu prošao je i već spomenuti tie-break.

Na Ivanovu sreću, u meču na tri dobivena seta uvijek ima dovoljno vremena za povratak i nakon tako neuvjerljivog starta koji nije slutio na dobro. Ljubičiću je trebalo vremena i u drugom setu, a sve se počelo definitivno okretati na njegovu stranu nakon breaka za 4:3, koji se pokazao presudnim za poravnanje na 1-1.

Nastavak je bio puno lakši i, iz kuta gledanja prvog hrvatskog reketa, igrački bolji. Ivan se podignuo na servisu (ukupno 25 aseva i još sedam servis-winnera na kraju meča), ali i u izmjenama s crte, a Becker se kod takvog, popravljenog Ljubinog izdanja našao u sporednoj ulozi.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

U trećem setu Ljubičić je sve riješio s dva rana breaka za vodstvo od 3:0, dok su u četvrtom oba breaka stigla u završnici, kod 3:3 i Ivanovog vodstva od 5:3. Na kraju, ispalo je i uvjerljivije nego je sugerirao prvi i početak drugog seta, ali lako sigurno nije bilo - uostalom, trajalo je gotovo tri sata, do toga je nedostajalo devet minuta...

"Osjećao sam dobro loptu, tako da realno nije bilo razloga ni za kakvu zabrinutost ili paniku", komentirao je Ivan nakon pobjede, bacivši i pogled unaprijed prema subotnjim parovima: "Bit će to otvoren meč. Mario i ja nismo igrali zajedno još od Miamija prošle godine, ali nikad nismo ni izgubili u Davis Cupu."

Sutrašnji iznimno važni meč parova počinje u 13,45 sati, a prema nominaciji njemačkog izbornika Patrika Kühnena na jučerašnjem ždrijebu, Ivanu i Mariju će s druge strane mreže stajati Michael Kohlmann i Alexander Waske, uigrana kombinacija koja je prošlog tjedna slavila u parovima na PBZ Zagreb Indoorsu.

Njemačka - Hrvatska 1-1:
Tommy Haas (Njemačka) - Mario Ančić (Hrvatska) 2:6, 6:4, 6:4, 6:4 (UŽIVO)
Ivan Ljubičić (Hrvatska) - Benjamin Becker (Njemačka) 6:7(4), 6:4, 6:2, 6:3 (UŽIVO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!