Tenis

Dominantni Haas promovirao Nijemce

Ivor Krapac • nedjelja, 11.02.2007.

Njemačka reprezentacija slavi pobjedu nad Hrvatskom i proboj u četvrtfinale Svjetske skupine Davis Cupa. Nijemci su do presudnog trećeg boda u susretu prvog kola u Krefeldu došli uvjerljivom pobjedom Tommyja Haasa nad Ivanom Ljubičićem u prvom nedjeljnom meču...

Tommy Haas napravio je ono što su domaći od njega i očekivali. Na otvaranju susreta pobrinuo se za prvi njemački bod uz pobjedu protiv Marija Ančića, dok je u prvom meču posljednjeg dana uspješno odradio i svoj drugi nastup u singlu, slavivši sa 6:2, 7:6(7) i 6:4 protiv indisponiranog Ivana Ljubičića. Njemački broj jedan je i danas potvrdio da je u odličnoj formi, no treba dodati i da ovog puta nije bio ozbiljnije pritisnut, a tako je ipak lakše igrati.

Ivan, nažalost, u ovom meču nije bio pravi. Da je odigrao najbolje što zna, teško je očekivati da bi Haas, bez obzira na solidnih 66 % prvog servisa, ispustio ukupno deset poena na svojem servisu, vjerojatno se ne bi dogodilo da Ivan propusti 5:4 i dva servisa u tie-breaku drugog seta, teško bi Nijemac prijetio u velikom broju Ljubičićevih servis-gemova, uz tri iskorištene od osam break-lopti u meču... Uza sve Ivanove probleme u potrazi za pravom igrom, izostao je izjednačeniji susret i ozbiljniji izazov za njemačkog broja jedan.

"Dobiti dva Top 10 igrača i pobjednika ovog natjecanja iz 2005. je sjajan uspjeh, jedan od mojih najvećih u karijeri", rekao je prvi njemački reket, potvrdivši da se ovog vikenda osjećao kao u transu: "Na neki način, moglo bi se tako opisati... Cilj mi je bio ostati koncentriran i tako sam se pripremao cijelog tjedna, ovo mi je puno značilo jer sam stavio na samog sebe veliki pritisak da uzmem dva boda, a sada kad ih imamo i kad sam pomogao reprezentaciji da stigne do trećeg boda, ovo je definitivno velika stvar za mene."

Haas je riješio prvi set uz break za 3:1 i 6:2, dok je treći prelomljen Ljubičićevim gubitkom servisa u trećem gemu. Sve ostalo nije donijelo prevelike probleme domaćem adutu - dovoljno će reći podatak da Ivan tijekom cijelog meča nije dobio više od jednog poena u bilo kojem Haasovom servis-gemu.

"Nije mi izgledalo da je tako loše, možda zato što sam nekoliko puta bio na 0:15. Jednostavno mi nije dozvolio da igram. Haas je bio odličan i da bih pokušao nešto drugo od onoga što sam radio lopta mi je morala biti više na reketu. A baš nije bila", komentirao je Ivan svoje današnje probleme pred novinarima nakon meča.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Drugi set bio je najizjednačeniji i u njemu je Ljubo servirao najbolje, a i ostatak igre izgledao je nešto kvalitetnije uz tu sigurnost na servisu. No, ni to nije bilo dovoljno da bi zakomplicirao meč.

Ivan je u tie-breaku propustio veliku priliku izgubivši mini-break prednosti i vodstvo od 5:4, a nešto kasnije ispustio je i set-loptu na Haasovom servisu pri zaostatku od 6:5, kad je pomogao Nijemcu predugim forhendom u izmjeni crte. Ispalo je da je to bila jedina prava današnja šansa za sretniji ishod, nije išlo... "Ne kažem da bih pobijedio da sam osvojio set, no imao sam šansu da to napravim. Možda bi sve krenulo u drugačijem smjeru", dodao je prvi hrvatski reket o tom nesretnom tie-breaku.

Nijemci su, tako, osigurali prolazak među osam najboljih reprezentacija svijeta, dok Hrvatsku 21. - 23. rujna očekuje borba za ostanak u Svjetskoj skupini. U toj situaciji smo posljednji puta bili 2004. uz domaću kvalifikacijsku pobjedu nad Belgijom, a nadajmo se da ćemo i u novom popravnom ispitu, protiv još nepoznatog suparnika, slaviti hrvatsku pobjedu.

Ljubičić je kazao da još nije siguran hoće li biti u reprezentaciji u tom susretu ("Još je prerano da se o tome govori. Do tada je još sedam mjeseci, mnogo toga ovisi o tome kako će mi proći sezona, s kim ćemo igrati u kvalifikacijama i gdje"), a potvrdio je da mu je ovo posljednja godina u kojoj igra u Davis Cupu.

Bez dosadašnjeg prvog reketa će u narednim godinama nedvojbeno biti teže, no Ivan je istaknuo da vjeruje u reprezentaciju i u budućnosti: "Mario Ančić ima samo 23 godine, pred njim je još dosta sezona u kojima može biti vođa ovog sastava. Ako će sljedećih godina igrati i Karlović, uz Marina Čilića od kojeg svi očekujemo da se probije u svjetski vrh, te uz još neke igrače, bit će to i dalje odlična reprezentacija."

Za utjehu na kraju susreta koji nije završio sretno, dobro je sjela prva pobjeda Marina Čilića u reprezentativnim nastupima. Marin je u posljednjem meču sa 6:4, 1:6, 6:1 nadjačao Benjamina Beckera i time postavio konačnih 3-2 u korist Njemačke.

Njemačka - Hrvatska 3-2
Tommy Haas (Njemačka) - Ivan Ljubičić (Hrvatska) 6:2, 7:6(7), 6:4 (UŽIVO)
Marin Čilić (Hrvatska) - Benjamin Becker (Njemačka) 6:4, 1:6, 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!