Tenis

Nijemci dobili parove

Bernard Jurišić, Ivor Krapac • subota, 10.02.2007.

Nijemci su stvorili veliku prednost u susretu 1. kola Svjetske skupine Davis Cupa. Kohlmann i Waske pobijedili su naš par Ljubičić - Ančić s uvjerljivih 3:0 i Nijemcima donijeli veliku prednost uoči odlučujućih okršaja u nedjelju...

Raspoloženi Michael Kohlmann i Alexander Waske pobrinuli su se za prvi poraz kombinacije Ljubičić/Ančić u Davis Cupu. Ivan i Mario su do ovog meča imali 6-0 u reprezentativnim nastupima, no danas su naišli na bolje - njemački dvojac riješio je meč bez osobitih problema, uz jedinu pravu priliku hrvatske kombinacije u tie-breaku trećeg seta.

U prvoj dionici odluka je pala u Ančićevom servis-gemu kod 4:4. Njemački par je s nekoliko dobrih probijanja Ivana i Marija na mreži stigao do breaka za 5:4, dok je Waske gem kasnije bio uvjerljiv na servisu i mirno doveo domaće do početne prednosti u setovima. Ivan i Mario su jedinu manju priliku u cijelom setu imali na Kohlmannovom servisu pri zaostatku od 4:3, kad su se Nijemci izvukli nakon 15:30 i 40:40.

U drugom setu se sve najvažnije ponovno dogodilo na Ančićevom servisu. Nijemci su breaknuli u oba servis-gema drugog hrvatskog reketa, prvo kod 1:1, a potom i pri vodstvu od 4:2, dok vrijedi istaknuti da su imali i dvije break-lopte (15:40) na Ljubičićevom servisu u petom gemu. Na servisu njemačkog dvojca možemo se prisjetiti samo šestog gema, kad je Alexander Waske držao nakon 15:30.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Ni u posljednjem današnjem setu Ivan i Mario nisu mogli do break-lopte. Najopasnije je za domaću kombinaciju bilo u osmom gemu, uz Kohlmannovo držanje za 4:4 nakon 15:30 i 40:40, a treba dodati i Kohlmannov servis-gem pri zaostatku od 6:5, kada je bilo 30:30. Hrvatskom dvojcu i dalje nije išlo protiv servisa, no barem su servis-gemovi prolazili uspješno tako da je odluka pala u tie-breaku.

Tada se dogodila i najveća šansa para Ljubičić/Ančić za ostanak na životu. Ivan i Mario stigli su do čak dva mini-breaka prednosti i vodstva od 5:2, no u nastavku je zakazao i dotad pouzdani Ljubin servis.

Nijemci su iskoristili dva druga servisa hrvatskog broja jedan i dobrim reterniranjem nadoknadili oba mini-breaka zaostatka, Waske je potom dobro odservirao prvim servisom za preokret na 6:5, a kraj je stigao dobrim Kohlmannovim reternom Ančiću pod noge nakon Marijevog drugog servisa pri zaostatku od 6:5. Šteta što je prvi servis potpuno izdao hrvatski dvojac kad je bio najpotrebniji, baš u tom tie-breaku, posebno nakon vodstva od 5:2.

No, objektivno, treba priznati da su Kohlmann i Waske pokazali više od Ivana i Marija i zasluženo slavili u tri seta. Njemački par odigrao je odlično, ali dobar dio razloga za poraz leži u činjenici da Ljubo i Ančić nisu bili pravi - sve je moglo biti bolje i navikli smo na bolje, računajući servis, retern, igru na mreži... Ivan i Mario već su dobivali i jače kombinacije od ove njemačke, danas nije bio taj dan.

Hrvatska se, tako, našla pred teškom zadaćom uoči sutrašnja posljednja dva singla. Ljubičić će na otvaranju nedjeljnog programa (s početkom u 13 sati) biti pod dodatnim pritiskom imperativa pobjede protiv Tommyja Haasa, a ukoliko uspije, odluka će biti na Ančiću i Benjaminu Beckeru u posljednjem meču ovog dvoboja.

Njemačka - Hrvatska 2-1
Kohlmann/Waske - Ljubičić/Ančić 3:0 (6:4, 6:2, 7:6(5))

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!