Tenis

Argentinci i Francuzi sigurno, Rusi se jedva provukli

Ivana Spahija • nedjelja, 11.02.2007.

Posljednji dan prvog kola Svjetske skupine Davis cupa donio je rasplete u svim dvobojima. Francuzi, Amerikanci i Argentinci su očekivano ušli u četvrtfinale, a isto to je za rukom pošlo i Španjolcima te Šveđanima i Rusima. Belgijanci su se također plasirali među osam najboljih reprezentacija zahvaljujući teškoj pobjedi nad Australijom...

FRANCUSKA - RUMUNJSKA 4:1

Pobjedom nad prvim igračem Rumunjske, Andrejem Pavelom, Richard Gasquet Francuskoj je donio odlučujući bod za trijumf nad Rumunjskom. Pavela je svladao u tri seta, u prva dva je dominirao rezultatima 6:3 i 6:2, u trećem setu je Pavel imao vodstvo od 5:2, ali ga je Gasquet odličnom igrom uspio dostići i svladati rezultatom 7:5.

U posljednjem susretu u skupini, Clement je u dva seta bio bolji od Mergee i time postavio konačni rezultat na 4-1 za Francusku. Clement je Mergeu svladao sa 7:5, 7:6. Francuska će u četvrtfinalu igrati protiv prošlogodišnjih osvajača Davis cupa, Rusa.

BJELORUSIJA - ŠVEDSKA 2:3

Nakon maratonskog meča od pet setova, Robin Söderling je donio treći bod Švedskoj pobjedom nad Maxom Mirnjim. Söderling je iz vrlo izjednačenog meča izišao kao pobjednik, nakon što je prvi set izgubio u tie-breaku, u drugom je setu uspio Mirnjem oduzeti ključni servis i osvojiti set sa 7:5. Treći set donio je drugi po redu tie-break iz kojega je Bjelorus ponovno izišao kao pobjednik. No, Šveđanin se nije predavao, i u četvrtom setu se ponovila ista priča, ali ovaj put je Söderling u trinaestoj igri sačuvao hladnu glavu i izjednačio rezultat na 2-2 u setovima. U posljednjem, petom setu, konačno je uspio slomiti otpor Mirnjija i sa 6:3 odvesti Švedsku u četvrtfinale.

Pobjedom nad Thomasom Johanssonom, Volčkov je Bjelorusiji donio "utješni" bod za konačnih 2:3 za Švedsku. Volčkov je u prvom setu od Johanssona bolji bio sa 6:4, u drugom mu je oduzeo servis pri rezultatu 6:5 i sa 7:5 odnio konačnu pobjedu.

AUSTRIJA - ARGENTINA 1:4

Juan-Martin Del Potro argentinski je junak dana nakon što je u maratonskom meču protiv Austrijanca Melzera uspio uzeti pobjedu. Prvi set je nakon tie-breaka otišao na stranu Del Potra, u drugom setu se sa 6:3 revanširao Melzer. Argentinac je u trećem setu slavio sa 6:4, ali Austrijanac i dalje nije popuštao pa je istim rezultatom u četvrtom setu poravnao rezultat u setovima na 2-2. Snage za peti set mu nije preostalo, Del Potro je sa 6:2 donio treći bod Argentini.

U posljednjem meču, Guillermo Canas je sa 2:1 u setovima svladao Austrijanca Peyu. Prvi je set otišao na stranu Peye (6:4), a u iduća dva je dominirao Canas (6:1, 6:4) i time uzeo i četvrti bod za Argentinu.

ŠVICARSKA - ŠPANJOLSKA 2:3

Iako je bio najavljen, prvi reket Španjolske Rafael Nadal ipak nije nastupio u meču protiv Bohlija. Ponovno ga je zamijenio Fernando Verdasco koji se pokazao kao dobar izbor španjolskog izbornika. U tri čista seta je svladao Bohlija i Španjolsku odveo u četvrtfinale. Švicarac protiv Verdasca nije mogao, u prva dva seta Španjolac je slavio sa po 6:3, a u trećem je Bohliju prepustio samo dva gema, bilo je 6:2.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon Verdasca, na teren je rasterećen izišao David Ferrer koji je u tri seta izgubio meč protiv Marca Chiudinellija. Iako je u prvom setu slavio sa 6:3, Ferreru to nije bilo dovoljno da Švicarcu uzme cijeli meč, a Chiudinelli je u iduća dva seta sa dva puta po 6:3 osvojio drugi, doduše nevažan bod za Švicarsku.

ČEŠKA - SAD 1:4

Andy Roddick pobjedom nad Tomašom Berdychom osvojio je odlučujući bod za SAD i otvorio vrata četvrtfinala. Otvaranje meča nije izgledalo dobro za Amerikanca, Berdych je osvojio prvi set rezultatom 6:4. Taman kad se činilo da je na pomolu nova senzacija, probudio se Roddick, uzeo idući set sa 6:2, a i u trećem je s lakoćom slavio rezultatom 6:3. Četvrti set je ponovno donio neizvjesnost, tenisači su stigli do tie-breaka u kojem je više sreće imao Roddick.

Bob Bryan je imao čast odigrati posljednji meč dana, protiv Dlouhyja je bio na visini zadatka te ga je svladao rezultatom 7:6, 6:4 i time upisao i četvrti bod za SAD i rezervirao susret u četvrtfinalu sa Španjolskom.

ČILE - RUSIJA 2:3

Iako je prvi dan bez većih poteškoća svladao Čileanca Massua, prvi ruski reket Marat Safin nije se dobro proveo u meču protiv Fernanda Gonzaleza. Čileanac ga je svladao u tri relativno lagana seta, jedino je u drugom setu Safin pokazao nešto bolju igru, ali ga je Gonzalez i tu nadigrao. Rezultat od 6:3, 7:5, 6:4 govori sve, Čile je dobio veliku priliku već u prvom kolu izbaciti prošlogodišnje pobjednike.

No, to se ipak nije dogodilo. Igor Andrejev je novi ruski junak, nakon što je u igru upao kao zamjena za ozlijeđenog Tursunova, svojom igrom pokazao je izborniku Tarpiševu da se na njega itekako može računati. U četiri je seta svladao Čileanca Massua i tako Rusiju doveo u četvrtfinale. Prva dva seta Andrejev je osvojio rutinski rezultatom 6:2, 6:1. U trećem setu se probudio Massu i došao do tie-breaka u kojem je uspio osvojiti set. Andrejeva to nije obeshrabrilo, zadržao je svoju igru na visokoj razini i sa 6:4 donio odlučujući bod Rusiji.

BELGIJA - AUSTRALIJA 3:2

Nakon prekjučerašnjeg neuspjeha protiv Kristofa Vliegena, Lleyton Hewitt je danas ispred sebe imao težak zadatak u obliku Oliviera Rochusa. Koliko god se nakon prva dva seta, koja su završila u korist Australca, činilo da će Hewitt s lakoćom odnijeti pobjedu, toliko su se stvari zakomplicirale nakon što je Rochus uzeo treći set rezultatom 7:6, i briljirao u četvrtom setu gdje je Hewitta nadigrao sa 6:3. Peti set je donio nervozu i kod jednog i kod drugog tenisača, čini se kako je sve to ipak bilo malo previše za Belgijanca, Hewitt se sabrao i sa 6:1 u posljednjem setu Australiju doveo do izjednačenja.

Ipak, Chris Guccione nije bio te sreće otvoriti Australiji vrata četvrtfinala, od njega je u tri seta bolji bio Kristof Vliegen koji je tom pobjedom Belgiji donio odlučujući poen. Vliegen je od Australca bio bolji s tri puta po 6:4 i time je Belgiji zakazao susret sa Njemačkom u četvrtfinalu.

Davis cup, Svjetska skupina, 1. kolo: Söderling (Švedska) - Mirnji (Bjelorusija) 6:7, 7:5, 6:7, 7:6, 6:3, Volčkov (Bjelorusija) - Johansson (Švedska) 6:4, 7:5, Hewitt (Australija) - Rochus (Belgija) 6:2, 6:3, 6:7, 3:6, 6:1, Vliegen (Belgija) - Guccione (Australija) 6:4, 6:4, 6:4, Gasquet (Francuska) - Pavel (Rumunjska) 6:3, 6:2, 7:5, Clement (Francuska) - Mergea (Rumunjska) 7:5, 7:6, Verdasco (Španjolska) - Bohli (Švicarska) 6:3, 6:3, 6:2, Chiudinelli (Švicarska) - Ferrer (Španjolska) 3:6, 6:3, 6:3, Del Potro (Argentina) - Melzer (Austrija) 7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:2, Canas (Argentina) - Peya (Austrija) 4:6, 6:1, 6:4, Roddick (SAD) - Berdych (Češka) 4:6, 6:3, 6:2, 7:6, B. Bryan (SAD) - Dlouhy (Češka) 7:6, 6:4, Gonzalez (Čile) - Safin (Rusija) 6:3, 7:5, 6:4, Andrejev (Rusija) - Massu (Čile) 6:2, 6:1, 6:7, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!