Košarka

Zatišje pred buru u otvaranju ludnice

Bruno Blumenschein • petak, 16.03.2007.

Prvih osam susreta Velikog plesa, odnosno završnog turnira NCAA košarke nije donijelo iznenađenja, odnosno ispadanje visokorangiranih momčadi. Ispalo je ipak jedno legendarno ime, ono Bobbyja Knighta, čiji je Texas Tech ionako zalutao na "March Madness"...

Šuterski početak bez iznenađenja

Počelo je! "March Madness", odnosno ožujska ludnica, u kojoj najbolje američke sveučilišne momčadi žele doći do trofeja najbolje, počelo je susretom Marylanda i Davidsona. Mnogi su upravo taj dvoboj označili kao moguće iznenađenje u svojim bracketima, a vjera u iznenađenje je živjelo 37 minuta.

Dok je legendardni sveučilišni šuter Dell Curry sjedio u publici, podmladak obitelji, Stephen Curry je igrao jednu od najboljih utakmica u svojoj freshman sezoni za Davidson. Nastavak kvalitetnog obiteljskog šuta, Curry je potkrijepio sa 14 ispucanih trica od kojih je ušlo pet. Dok su ulazili dalekometni šutevi, 13. nositelj turnira, Davidson je imao 52:44 u drugom poluvremenu.

Međutim, nakon što se momčad Marylanda probudila iz bezglavog šutiranja u napadu i preuzela kontrolu skoka, sin druge sveučilišne legende, DJ Strawberry je poveo četvrte nositelje u drugi krug. Ključnu ulogu je odigrao Bambele Osby, rezervni krilni centar koji je zatvorio vlastiti reket, a u napadu nekoliko puta suigračima omogućio važne druge šuteve.

Jedan od njih je bila i trica Mikea Jamesa (17 poena) za 75:68, dvije minute prije kraja. Završnih 82:70 ne pokazuje dovoljno priliku koju je Davidson imao za srušiti Maryland, ali nisu imali konstantu u završnici i kvalitetnog centra. Zato je Curry predvodio momčad sa 30 poena, dok je samo još Richards bio dvoznamenkasti strijelac sa 11 poena.

Za razmontiranje se javiti Georgetownu, ali ne i George Washingtonu

Tri momčadi u prvih osam susreta kao da je zakasnilo na autobuse za dvoranu, još se nisu stigli niti zagrijati, a susret je već počeo. Možda bi tu priču trebali pokušati prodati košarkaši Stanforda, koji su se protiv Louisvillea nakon 15 minuta gubljenja lopte i neigranja obrane našli u zasluženom minusu 13:41.

Trener Louisville Cardinalsa, Rick Pittino, zadovoljno je mogao promatrati kako njegovi sveučilištarci presingom uništavaju Stanford, a sve što nisu uspjeli zaustaviti presingom, zaustavili su puštanjem protivnika u nerezonske ulaze pod koš. Tako su Cardinalsi natjerali Cardinale na 21 izgubljenu loptu uz veliko pitanje NCAA komisiji- što ova momčad radi na mjestu jedanaestih nositelja?

Na kraju je Stanford s minus 33 stigao na podnošljivih 58:78, a Louisville stekao jako puno samopouzdanja prije susreta s Texas A&M-om. Zamijenite imena Louisvillea i Stanforda s onima Vanderbilta i Georgea Washingtona za još jedno razvaljivanje šestog nositelja s konačnih 77:44. Sveučilište koje nosi ime američkog predsjednika (ne Vanderbilt), također je argumentiralo pitanja o igranju na završnom turniru.

Pojedinci? Pripazite na Egdara Sosu, organizatora igre Louisvillea, mogao bi mnogima napraviti puno neželjenih stvari. Stanfordu je ukrcao 16 poena, a najbolji pojedinac Vanderbilta Derrick Byars je svjetla pozornice prepustio Shanu Fosteru sa 18 poena. Nije niti trebao bolje odigrati od 12 ubačenih poena kada protivnik u prvih šest minuta ne pogodi niti jedan šut iz igre.

Georgetown se nije htio igrati s omjerom 16-1 u prvim susretima završnog turnira već su se sa 80:55 pobrinuli da 15. postavljena momčad Belmonta niti ne pomisli na iznenađenje protiv druge momčadi Istoka. Druge samo po mjestu nositelja jer pokazana igra vrijedi Final Foura, a da prema tamo i krenu pobrinuo se Jessie Sapp s najboljim učinkom karijere od 20 poena.

Umalo tragedija teksaških momčadi

Za Texas Tech ipak nije bilo spasa. U četiri dana niti legendarni trener Bobby Knight nije mogao naučiti svoju momčad kako da igra kvalitetnu obranu protiv Boston Collegea, koji je uzgred rečeno, odigrao istu takvu lošu obranu, ali uz dodatak kvalitetnijeg napada. Upravo je napad predvodio Tyrese Rice sa 26 poena, kojem je s 19 poena i navlačenjem obrane pomogao najbolji pojedinac momčadi Jared Dudley. Tako se pokazalo da Boston College zna igrati i kad Dudley nije najistaknutiji strijelac, ali se pokazalo i da rekreativnim pristupom obrani protiv Georgetowna nemaju šanse.

Druga teksaška momčad, ona sveučilišta Texas A&M, ušla je u susret s Pennsylvanijom kao veliki favorit uz breme epiteta trećeg nositelja juga. Za popularne Aggiese je išlo sve po planu jer su na poluvremenu imali 31:18, košarkaši Penna nisu mogli pogoditi bunar, a obrana Texasa je igru "5 na 5" rješavala bez većih problema.

Međutim, drugo poluvrijeme je donijelo neku drugu ploču, jer su Quakersi zasvirali neku drugu glazbu i sa 21-6 uspjeli doći čak do vodstva od 39:37. Ipak, manjak kvalitete na centarskim pozicijama nisu mogli nadoknaditi i Joseph Jones je s double-double učinkom od 14 poena i 11 skokova odveo Aggiese u susret s Louisvilleom. Trebat će im igra iz prvog dijela, jer drugih 20 minuta je bilo ispod razine momčadi koja želi Final Four.

Još jedan susret je odigran u prvom dijelu otvaranja "March Madnessa". Susret u kojem je Washington State boljom taktikom, većom strpljivošću i čovjekom s klupe prošao neugodnu momčad Oral Robertsa. Odluka je došla u drugom dijelu nakon što je Oral Roberts prvih 20 minuta riješio u svoju korist, ali u nastavku nisu imali snage niti koncentracije za pariranju kvalitetnijem Washington Stateu.

Čovjek odluke je bio Ivory Clark (19 poena), dok je ključnu rolu odigrao Kyle Weaver s 10 ubačenih poena i osam skokova uz četiri asistencije. Kada se zna da je Washington State drugi krug završnog turnira zadnji puta vidio još 1983. godine, jasan je grč u kojem su igrali Weaver i ekipa. Kod poraženih je iskakao brzonogi Ken Tutt s 19 poena, odličnim driblinzima i nedostatkom momčadske igre.

U drugom krugu, Sweet 32, Washington State ide na Vanderbilt. Po današnjim susretima Weaver će ostati na pobjedi iz prvog kruga, ali ipak je ovo "March Madness". Normalno je neprihvatljivo, iznenađenja su dobro u "dobro jutro", a otvaranje turnira bez iznenađenja, znači samo jedno. Tek su na pomolu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBANCAA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!