Košarka

James se vraća kući

Kristian Hohnjec • petak, 15.06.2007.

Dok rijetki Amerikanci uživaju u NBA finalu, dogodio se prvi trade ovog ljeta. Houston Rocketsi osnažili su svoju bekovsku liniju starim-novim uposlenikom Mikeom Jamesom iz Minnesota Timberwolvesa, dok je u suprotnom smjeru otišao zimzeleni Juwan Howard. Zbog financijskih podudarnosti, Minnesota je u posao morala ubaciti i krilinog grijača klupe Justina Reeda...

32-godišnji James je pretprošle sezone "nabildao" statistiku u tada neuspješnim Toronto Raptorsima, a prosjeci od 20 poena i šest asistencija po susretu donijeli su mu bogati, 24 milijuna dolara teški ugovor. Nikad prije, a najvjerojatnije niti poslije se James neće približiti tim brojkama. Prošle sezone u Minnesoti logirao je tek 10.1 poena po utakmici, te bi bio u konkurenciji za najlošiji posao ljeta, da se takva nagrada dodijeljuje.

Svejedno, ovaj iskusni vetaran pomoći će Rocketsima koji su izuzetno tanki na poziciji playmakera, a koju je prošlih par godina nezadovoljavajuće pokrivao Rafer Alston. Došavši baš iz Toronta u tradeu koji je Jamesa poslao u Kanadu, Rafer nije uspio opravdati reputaciju "legende asfalta".

"Uzbuđen sam. Žena mi je iz Houstona, te ću sad igrati u istom gradu koji zovem domom. Definitivno dobar osjećaj. Došao sam u klub u kojem sam želio biti." - kurtoazno je priopćio James, na što se u jednakom stilu nadovezao generalni menadžer Houstona Daryl Morey:"On će nam dodati jedno oružje u postizanju koševa. Uzbuđeni smo što smo ga doveli natrag. Nosit će broj sedam, kao što je nosio u Detroitu kada je osvojio prsten. Nadam se da će nam to donijeti sreću, iako Mike ne vjeruje u nju.".

Gdje je u toj cjeloj priči Howard? Nekad jedan od najplaćenijih igrača lige, ove sezone je solidno odradio svoj posao u Houstonu. Solidno za svoje godine, a ima ih 34. U ovoj fazi karijeri, Howardov napadački učinak se sastoji od šutaranja s 4-5 metara i postavljanja blokova, a obrana mu ionako nikada nije bila forte. Za svojih petnaestak minuta, ako i toliko, Juwan će sljedeće tri godine pobrati 20 milijuna dolara.

Teško je vidjeti smisao ovog posla za Minnesotu, koja se riješila jednog lošeg ugovora da bi pokupila drugi. Pogotovo što će Howard još manje pridonijeti na parketu od Jamesa. Glavno da se nešto događa, dok svi čekaju što će biti s "licem franšize" Kevinom Garnettom, koji se zasitio gubitničkih kampanja "Vukova" i želi promijeniti klub.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!