Košarka

Tomić ostaje, Barać prema NBA

Kristian Hohnjec • srijeda, 20.06.2007.

Ponedjeljak je bio krajnji rok za odustajanje od prijava za ovogodišnji draft, tu je mogućnost iskoristio centar Zagreba Ante Tomić i povukao svoju prijavnicu, dok je igrač Širokog Stanko Barać odlučio "ostati" u draftu. Nekih velikih iznenađenja nije bilo, jedini potencijalni pick prve runde koji se vratio na sveučilište je DeVon Hardin...

Ono o čemu se spekuliralo već nekoliko dana dobilo je jučer i službenu potvrdu, Ante Tomić odustao je od odlaska na draft iako je prije mjesec dana najavljivao suprotno. Kao razlog se navodi neslaganje sa svojim klubom Zagrebom. Bez obzira je li presudnu riječ u odluci imao Zagreb ili sam Tomić, sigurno je da mu još jedna godina kaljenja u NLB ligi ne može donijeti ništa lošeg. Također, ovogodišnji draft je veoma jak što se tiče visokih igrača, tako da je izvjesno kako će Ante imati veće izglede sljedeće sezone.

Kako doznajemo iz povjerljivih izvora, San Antonio Spursi su bili veoma zagrijani za visokog Dubrovčanina, te bi ga najvjerojatnije odabrali 28. pickom ukoliko ga netko ne bi uzeo ranije. Ako nabaci koji kilogram i poboljša skakački učinak, Tomić bi sljedeće sezone mogao biti među prvih 10 pickova. Bit će ovo dugo toplo ljeto za Antu, koji bi početkom sljedećeg mjeseca trebao predvoditi Hrvatsku na Europskom U-20 prvenstvu, što se igra u slovenskoj/talijanskoj Gorici. Nakon toga vjerojatno ga očekuje i poziv Jasmina Repeše, zbog skupljanja iskustva i kao zalog za budućnost, budući da bi Tomić trebao biti jedna od perjanica hrvatske košarke u sljedećem desetljeću.

Iako imaju istog agenta, Marca Cornsteina, 216 centimetara visoki Barać odlučio je izaći na draft ove godine. Stanko je imao odličnu sezonu u dresu Širokog, no vijesti koje dolaze iz Amerike nisu najpovoljnije, budući da Barać nije oduševio na takozvanim "workoutima". Najvjerojatniji ishod Baraćevog proputovanja SAD-om bit će selekcija u drugoj rundi i povratak u Europu na usavršavanje. Mali su izgledi da će Barać i sljedeće sezone nositi dres prvaka BiH, budući da ima mnoge ponude iz bogatijih europskih destinacija. Za 20-godišnjeg centra interes pokazuje i Cibona, kojoj bi dovođenje ovog igrača sigurno bio isplativ potez.

Kao izlazno godište, automatski su na draftu svi inozemni igrači rođeni 1985. godine. Među Hrvatima tog godišta najviše interesa pobuđuju Lukša Andrić i Marko Tomas. Andrićeve odlične predstave u finalu doigravanja sigurno nisu prošle nezapaženo. Premda je riječ o taktički još došla nezrelom igraču, Lukšina visina, brzina i nadasve tehnička potkovanost interesanta je NBA klubovima. Netko bi mogao investirati pick druge runde u Andrića, te ga ostaviti u Ciboni da napreduje kroz euroligaško natjecanje.

Marko Tomas je nažalost igrač koji je mnogo pao u projekcijama. Razlog Tomasovom padu je mala napadačka uloga koju ima u Realu, kao i objektivni nedostatak velikog napretka u protekle dvije sezone. Kao i Andrić, Tomas ima solidne izglede da bude izabran u drugoj polovici druge runde ponajviše zbog svoje vrlo dobre obrane i preciznog šuta iz statičnih pozicija. Križevčaninu se najviše zamjera nedostatak brzine i loše vođenje lopte. NBA draft na rasporedu je sljedeći četvrtak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!