Košarka

NBA Draft: Braniči

Kristian Hohnjec • utorak, 26.06.2007.

Bliži se dugo očekivani NBA draft, koji će se održati u noći s četvrtka na petak u njujorškom Madison Square Gardenu. Dok menadžeri i direktori još važu koga će odabrati, mi ćemo Vam približiti najistaknutija imena koja će sljedeće sezone stupiti na NBA parkete. U prvom djelu predstavljamo braniče, koji ove sezone važe za najslabiju kariku....

1. Mike Conley Jr. Ohio State, playmaker, 185cm, 19 godina
statistika: 11.4p 6.1a 3.4s
status: Top 10
Kroz cjelu karijeru Mike Conley je u sjeni Grega Odena, koji je uvijek dobivao veću pažnju medija, skauta, gledatelja. Međutim kad bi zapravo stupili na teren, Conley je uvijek bio vođa, najbolji igrač momčadi. U prošloj sezoni velike izvedbe Conleya su prvenstveno dovele Ohio State u finale NCAA turnira, a omaleni bek je putem zaslužio respekt skauta i generalnih menadžera. Prije početka sezone ga gotovo nitko nije spominjao, a danas, na kraju iste, Conley je u situaciji da je po općem mišljenju daleko najkvalitetniji organizator igre u draftu. Mike je najpoznatiji po svojoj sposobnosti da razigra suigrače, igračkoj inteligenciji i brzini. Conley je igrač koji preuzima odgovornost i dobro igra pod pritiskom, a prije će dodati nego uzeti šut. Osim visine, zamjera su se nekonzistetan vanjski šut, a zbog sličnih karakteristika mnogi ga vide kao novog Chrisa Paula. Kao najvjerojatnije destinacije ovog playmakera spominju se Atlanta i Memphis.

2. Nick Young, USC, bek šuter, 200cm, 22 godine
statistika: 17.5p 4.6s 1.4a
status: Top 15
Young je po mišljenju mnogih najkvalitetniji bek šuter u ovogodišnjoj klasi, njegov forte je šut s poludistance koji je vrlo precizan. Nick ima dobru visinu, a i ostale atletske karakteristike su više nego dovoljne za igru na NBA razini. Igrač koji može kreirati svoj šut i ima solidno razumijevanje igre. U obrani je prosječan, kao i u šutu za tricu. Young je solidan u svim segmentima igre, ali je u rijetko ćemu posebno dobar i zato prevladava mišljenje da nema potencijal zvijezde. S obzirom na veliko iskustvo u sveučilišnoj košarci, od Younga se očekuje da već u rookie sezoni pokaže mnogo. Najviše interesa za njega pokazuje New Orleans, dok se u manjem intenzitetu spominje Charlotte.

3. Acie Law, Texas Tech, playmaker, 192cm, 22 godine
statistika: 18.1p 5.0a 3.1s
status: Top 15
On je jedan od najiskusnijih igrača ovog drafta, budući da je prošao sve četiri godine na jakom sveučilišnom programu. Law je zahvalan organizator, koji ne čini mnogo pogrešaka, a najveća prednost mu je odličan šut s distance. Acie je prošle sezone stekao reputaciju ključnog igrača, pogađajući mnogo velikih šuteva u završnicama. Zbog svoje visine može igrati na obje bekovske pozicije, a najviše mu se zamjera nedostatak brzine i skočnosti. Trebat će poraditi na defanzivnom djelu, a njegov pregled igre nije mnogo iznad prosjeka za "jedinicu". Usprkos navedenim nedostatcima, od Lawa se očekuje da bude jedan od najboljih novaka, a mnogi ga uspoređuju s Detroitovim Chaunceyem Billupsom. Atlanta i LA Clippersi najzainteresiraniji su za usluge Teksašanina.

4. Rodney Stuckey, Istočni Washington, bek, 194cm, 21 godina
statistika: 24.6p 5.5a 4.7s
status: Top 20
Fizički dosta nalik na Dwyane Wadea, a ima mnogo sličnosti i u igri. Kao i Miamijeva zvijezda, Stuckey je odličan u kreiranju svojeg šuta, ima dobar pregled igre i izvanredan šut s poludistance. No, Rodney nije niti blizu toliko ekplozivan i skočan kao njegov uzor s Floride. Činjenica da je Stuckey svoje brojke postigao protiv loše konkurencije, budući da njegovo sveuličiste nije u prvoj diviziji, mnogo mu je smanjila šanse za visok izbor. Ostaje i pitanje na kojoj će poziciji igrati, pošto je na Washingtonu mnogo više pokazivao kao bek šuter negoli organizator. Glavni kandidat za izbor Stuckeya je Detroit, koji raspolaže 15. pickom.

5. Rudy Fernandez, Joventud, bek šuter, 196cm, 22 godine
statistika: 15.8p 3.8s 1.7a
status: prva runda
Španjolac je dobro poznat svim europskim ljubiteljima košarke, njegove igre u prošloj sezoni su uistinu bile fanstatične i Rudy se potvrdio kao pravi lider respektabilne ekipe Joventuda. Fernandez je mnogo napredovao u vanjskom šutu, koji je sada jedan od najjačih segmentana njegove igre. Rudy ima sjajan odraz i vrlo je energičan, pogotovo u obrani gdje se ističu njegove odlične ruke. Kao najveći nedostatak Fernandeza spominje se lagana građa i tek prosječno vođenje lopte. Rudy je izrazio želju da ostane u Europi još neko vrijeme, pa će momčad koja ga izabere morati računati s tim. Trebao bi biti izabran u drugoj polovici prve runde.

Najbolje od ostatka
Marco Bellineli - Talijan je imao odličan nastup na Svjetskom prvenstvu prošlog ljeta, no potom je slijedila razočaravajuća sezona. Vrlo dobar fizikalac, kojem je najjače oružje izvanredan šut. Nedostaje mu inteligencije u igri, često forsira, treba poboljšati obranu. Ima velike izglede za izbor u prvoj rundi.
Morris Almond - ponajbolji strijelac NCAA lige, vrlo pametan i rutiniran igrač vrlo dobrog šuta. Njegova kombinacija visine, brzine i skočnosti nije na NBA razini.
Daquean Cook - suigrač Conleya i Odena, igrač velikog potencijala, ali i velikih upitnika. Nije igrao mnogo u završnici sezone. Brz, skočan, odličan šuter. Nema dobro razumijevanje igre, "nezgodan" izvan terena.
Derrick Byars - univerzalac s Vanderbilta, u svemu prolazan, ali nigdje posebno dobar. Ima već 23 godine i teško će napredovati. Između prve i druge runde.
Petteri Koponen - finski playmaker afirmaciju je stekao na Hoop Summitu, a imao je solidnu sezonu igrajući za famozne Honka Playboyse. Ne odveć brz, ali odličnog pregleda igre, vrlo dobar šuter. Sviđa se Sunsima kao zamjena za Steva Nasha.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!