Liga prvaka - Kvalifikacije, 3. pretkolo, 29.08.2007.
Dinamo
Dinamo 2:3 Werder Bremen
Werder Bremen

Patnje mladog Dinama

Tomislav Pacak, Dario Dodić • srijeda, 29.08.2007.

Hrvatski prvak nije uspio ući u društvo najboljih klubova Starog kontinenta, gdje će zasluženo igrati Werder iz Bremena. Nijemci su i u uzvratu slavili protiv Dinama koji može proklinjati i suce i (ne)sreću, ali u konačnici - Modri su presudili sami sebi. Uz previše pogrešaka na Maksimiru i previše promašaja u Bremenu, Dinamo ni sa sjajnim navijačima nije mogao više od časnog poraza...

Briljantna atmosfera

Prepuni Maksimir bio je fenomenalna pozornica za susret Dinama i Werdera, modri drukeri napravili su zaista izvrstan štimung. BBB su nas navikli na sjajno navijanje, ali večeras je bilo na još jednoj višoj razini. Niti jedan pogodak Werdera nije pokolebao nezaustavljivi Sjever, štoviše, samo je potaknuo još jače navijanje. Iako Dinamo još jednom nije uspio doći do velike europske pobjede, gledatelji su mogli otići zadovoljni svojom, ako ne već predstavom Dinama. Šteta je što tako izvrsna publika rijetko ima prigodu gledati ovakve spektakle...

Već viđeno, rekli bismo nakon uzvratnog dvoboja 3. pretkola Lige prvaka. Usprkos priličnom optimizmu uoči uzvrata, Dinamo nije uspio nadoknaditi 1:2 iz Bremena, štoviše, Nijemci su i na Maksimiru slavili s 3:2 te se tako s dvije pobjede plasirali u Ligu prvaka. Prema viđenom u dvije utakmice možemo zaključiti - zasluženo. Werder se pokazao kao iskusnija, pametnija, organiziranija, na kraju krajeva i kvalitetnija momčad, a Dinamovi individualni bljeskovi, određena kombinatorika i potencijal bili su dovoljni tek za častan poraz. Mada je u Maksimiru već svima dosta takvih.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Iako će Dinamo s pravom žaliti za propuštenim prigodama u Bremenu, pitanje je bi li drugačiji rasplet bio i da je Balaban zabio ono što je morao. Dojam je, ipak, da je Werder igrao i pritiskao koliko trebao, te je na kraju relativno lako prošao dalje.

Dinamo je, kao i u Bremenu, odigrao dobro prvo poluvrijeme, no opet je na odmor otišao s lošijim rezultatom (2:2) nego što je igrom zaslužio. Treba spomenuti i dosta slabu norvešku sudačku trojku, na čelu s Terjeom Haugeom, no bez obzira na niz dvojbenih, pa i pogrešnih odluka, Dinamo krivca ne može tražiti u sucu.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Dinamo je s tih 2:2 bio u nepovoljnoj situaciji, ali nada je živjela do 70. minute kada Diego po drugi puta ove večeri s bijele točke matira Kocha za 3:2. Nažalost, hrvatski prvak odigrao je vrlo slabo drugo poluvrijeme, praktički bez prilike sve do same završnice kada je Guela morao zabiti za 3:3. Ne bi to puno toga promijenilo, ali bi ipak izgledalo ljepše; ovako, Dinamo je samo nastavio niz poraza u 3. pretkolu Lige prvaka, teško se i sjetiti kada od nekoga nije izgubio.

No, krenimo redom. Dinamo vatrenu podršku s tribina nije uspio pretvoriti u neki osjetniji pritisak, iskusnim gostima atmosfera nije predstavljala problem te su igrali vrlo strpljivo, smireno i pametno. Nažalost, iz prve opasnije situacije Werder je stigao i do pogotka koji je poremetio većinu Dinamovih planova.

Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

Večeras izvrsni Diego nepotrebno je srušen izvan šesnaesterca, a nakon Brazilčeva ubačaja, Vukojević povlači suparnika prema kojem ide lopta, što Hauge pretvara u jedanaesterac. Većina ga sudaca ne bi sudila, ali ni Vukojevićev potez nije bio potreban, pa je Haugeu to teško zamjeriti. Diego je bio siguran izvođaš najstrože kazne, Werder je poveo 1:0 i došao do važnog pogotka u gostima.

Hauge je uskoro imao priliku jedan sumnjivi jedanaesterac "ispraviti" drugim, ali Mandžukićev pad nije tretirao na isti način. Ipak, Dinamo je stigao do izjednačenja u 21. minuti - Vukojević je s 18 metara poslao loptu u donji lijevi kut (uz laganu pomoć Werderovog braniča kojeg je okrznula lopta) i tako se iskupio za pogrešku kod prvog gola.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Uslijedio je i najbolji dio Dinamove igre, baš kao što je bio slučaj u Bremenu. U 29. minuti Modrić gađa glavu Balabana čiji udarac izvrsno brani Wiese, a nedugo zatim Boško kasni na oštar ubačaj Ettoa. Balaban je bio u šansi i u 33. minuti, iz teške situacije, u padu s 12-13 metara pogađa gornji dio grede.

Nijemci su, međutim, usred Dinamovih napada stigli do prednosti od 2:1. Mandžukić je dao slabu povratnu loptu u šesnaestercu Werdera, a gosti to kažnjavaju sjajnom kontrom 3 na 3 koju je povukao Diego. Brazilska desetka rješava se čuvara i stvara višak, odigrava na Almeidu čiji udarac Koch odbija ravno na noge Sanoga koji ne griješi i iz čiste situacije zabija za novo vodstvo Nijemaca.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Srećom, Dinamo se uspio brzo vratiti u egal - Schulz je srušio Balabana, a Hauge ovoga puta ne dvoji i pokazuje na bijelu točku, odakle je siguran realizator bio Luka Modrić.

Do tog trenutka izgledalo je da je Dinamo u igri, makar je imao nepovoljniji rezultat od onog s kojim je započeo dvoboj. Modri su ipak imali određenu terensku inicijativu (mada ne i nadmoć koju je spominjao Ivanković na presici poslije utakmice), pa se činilo da bi se uz otklanjanje obrambenih pogrešaka moglo dobro rasplesti za hrvatskog predstavnika.

Slika 4 od 4.
Foto: Davor Sajko

Međutim, Dinamo je u drugom poluvremenu odigrao - ništa. Već ispuhani Sammir nije bio od velike koristi, Pokrivač nije bio na razini prethodnih igara, a s bokova nije bilo gotovo nikakve podrške Ettoa i posebno Carlosa. Čak ni Luka Modrić nije briljirao, mada je odigrao još jednu dobru utakmicu. Balaban je tako ostao bez pravih lopti, Mandžukić, pak, još nije klasa za ovakve dvoboja. Tome se još može dodati ne baš uvjerljivi stoperski dvojac, kao i neraspoložene zamjene (Mikić se bar trudio, Guela i Vugrinec ponudili su malo toga).

Kad se to sve zbroji, ne čudi da je iskusni Werder lako sačuvao rezultat, štoviše, pretvorio ga u pobjedu od 3:2. Sve šanse nestale su nakon 70 minuta igre - Diego se probio u šesnaesterac gdje ga sasvim nepotrebno ruši Etto, a omaleni Brazilac još jednom je siguran s bijele točke i tako potvrđuje status igrača utakmice.

U 90. minuti Koch je dobro skinuo pokušaj Diega, a s druge strane Guela je imao i promašio zicer za 3:3. Dinamovci će tako Ligu prvaka još jednom gledati na malim ekranima, a svoju europsku avanturu nastavit će u Kupu Uefa. Za Ligu Uefe Dinamo će trebati puno bolju igru od one prikazane u drugom dijelu, ali i sreće na ždrijebu...

Liga prvaka, 3. pretkolo, uzvratna utakmica:

Dinamo - Werder 2:3 (1:2)* (UŽIVO)
* - rezultat prve utakmice

Liga prvaka - Kvalifikacije

3. pretkolo

Werder Bremen2:1Dinamo
Dinamo2:3Werder Bremen

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!