Tenis

Ljubo samopouzdan, Mario ne može

Ivor Krapac, HINA • utorak, 18.09.2007.

Sunčano, ali i vjetrovito i prohladno vrijeme dočekalo je hrvatsku reprezentaciju u Londonu uoči susreta s Britancima u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa, u petak, subotu i nedjelju na wimbledonskom terenu broj jedan. Izabranici Gorana Prpića dobili su priliku isprobati teren na kojem će se igrati, a prve najave su optimistične i obećavajuće, pogotovo ona iz usta Ivana Ljubičića. No, nije sve idealno, Mario Ančić ipak neće moći zaigrati...

Obje reprezentacije veći dio priprema obavljaju trenirajući na wimbledonskom terenu broj 18, dok je "jedinica" na raspolaganju po jedan sat dnevno za svaku momčad. Moglo je i više, no izbornik Goran Prpić kaže da će i ovo pomoći.

"Ne bi bilo loše da imamo i više od jednog sata, ali i ovo je dobro s obzirom na to da nam je bilo rečeno da se na terenu broj 1 neće trenirati do srijede ili četvrtka", rekao je Prpić: "U interesu nam je da se što bolje prilagodimo i što bolje iskoristimo vrijeme koje imamo na raspolaganju."

Vezane vijesti

Londonska hladnoća, s današnja jutarnja samo četiri Celzijeva stupnja, zahtijeva dodatno prilagođavanje. "Obično se borimo s vrućinom, a ne hladnoćom. Kad je sunčano, teren je sporiji, a kad dođu oblaci više je vlage i podloga je brža. Ako možemo birati, voljeli bismo da od petka do nedjelje imamo sunce", dodao je hrvatski izbornik o vremenskim uvjetima.

Vodeći hrvatski dvojac u London je došao izravno iz Pekinga, Ljubičić nakon polufinala, a Marin Čilić nakon četvrtfinala tamošnjeg prošlotjednog ATP turnira.

"Trava mi odgovara, pokazao sam to i u Queen's Clubu i u Wimbledonu. Snašao sam se dobro, a i inače je prijelaz s betona na travu relativno lagan", kazao je Čilić: "Prvi dan je bilo malo problema s vremenskom razlikom u odnosu na Kinu, ali sad je sve u redu, nisam umoran. Očekujem vrhunski ambijent."

U petak će Marinu s druge strane mreže biti Andy Murray, glavni domaći adut: "On je njihov najbolji igrač, trebam se dobro pripremiti i pokušati odigrati najbolje što se da. Ljubo mi je dao nekoliko savjeta i opisao mi kako igra. Rekao mi je da je dosta defanzivan i da ne smijem dopustiti da me umrtvi."

Ivan Ljubičić stigao je iz Kine dobro raspoložen i, kako kaže, u dobroj formi: "Već na US Openu sam osjetio da forma ide prema gore, a Peking je bio odličan. Došao sam do polufinala igrajući praktično s osnovne linije. Mislim da su svi ti mečevi bili dobar pokazatelj i da s dosta samopouzdanja ulazim u nastavak sezone."

"Susret s Velikom Britanijom će, naravno, biti vrlo težak. Mislim da nas čeka vrlo izjednačen meč u kojem je svih pet dvoboja otvoreno: može završiti 5:0 za njih ili 5:0 za nas", najavljuje Ljubo.

Kao i Čilić, i Ivan se morao priviknuti na vremensku razliku nakon dolaska iz Pekinga na Otok, kao i na promjenu podloge: "Prvog dana je bilo dosta teško izdržati i ostati budan do navečer, ali sad je sve u redu. Hladnoća? Nije baš uobičajeno, ali i to se događa. Početkom godine u Dohi je također bilo vrlo hladno. Kad se igra na travi to znači i da su lopte teže, a udarci moraju biti perfektni jer inače idu u dno mreže. Inače, prilagodba s betona na travu nije toliki problem, mnogo je teže ići sa zemlje na travu – odnosno, to je prijelaz s bijelog na crno. Ovo nije tolika razlika u taktičkom smislu, ni u kretanju. Za adaptaciju je potreban dan ili dva, ne više."

Što se tiče Marija Ančića i njegovog ozlijeđenog desnog ramena, stanje je i dalje takvo da Mariju onemogućuje napor kojeg bio donio nastup u ovom susretu. Ančić će u četvrtak doći u London, ali, nažalost, samo kao navijač, pa je tako otpala kombinacija da pomogne reprezentaciji, izjavio je za Hinu glasnogovornik Hrvatskog teniskog saveza Igor Rajković.

Ančićeva ozljeda još nije zaliječena i bio bi preveliki rizik, unatoč njegovoj velikoj želji, da zaigra u dvoboju s Britancima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!