Kup Uefa - Kvalifikacije, 1. kolo, 20.09.2007.
Dinamo
Dinamo 0:1 Ajax
Ajax

Nadanje ludom radovanje

Tomislav Pacak, Marin Vuković, Dario Dodić • četvrtak, 20.09.2007.

U nogometom prilično siromašnoj utakmici, amsterdamski Ajax pobijedio je Dinamo s 1:0 i tako napravio veliki korak prema Ligi Uefe. Ponovi li ovako beskrvnu igru i na Areni, Dinamo će se opet od Europe oprostiti ranije nego što su to u Maksimirskoj planirali. Poraz od Ajaxa nije sramota, ali prikazana igra teško ikoga može zadovoljiti...

Nakon vrlo slabog prvog dijela s obje strane, u kojem je Dinamo stvorio tek nekoliko poluprilika, a Ajax ni toliko, drugi dio pripao je "kopljanicima" koji će kući u Amsterdam ipak zasluženo odnijeti 1:0. Dinamu je presudio Dennis Rommedahl, a prilično mu je pomogao neozbiljni Schildenfeld. S takvim lapsusima u obrani Dinamo neće daleko dogurati, pokazao je to Werder, pokazao je sada i Ajax.

Nikada nismo gledali tehnički i kvalitativno siromašniju ekipu Ajaxa, momčad koja tradicionalno gaji lijep, atraktivan i tehnički dotjeran nogomet ovoga puta predstavila se u radnom izdanju, ali je i takva kući otišla s 1:0. Dinamu nije pomogao ni izrazito slab dan Huntelaara, kao ni činjenica da opasni Suarez nije bio spreman za cijelu utakmicu pa je započeo na klupi. Modri su jednostavno prikazali premalo da bi zaslužili više; dojam je da je hrvatski prvak kvalitetniji bio protiv Werdera, no moguće je da su i "kopljanici" obrambeno organiziranija momčad od Werdera.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Prikazani nogomet nikoga nije mogao oduševiti. Prvo poluvrijeme bilo je jedno od najdosadnijih koje smo gledali u Maksimiru u posljednje vrijeme, a igru je nakon odmora popravio samo - Ajax.

Dinamo je, istina, u prvom dijelu imao nekoliko situacija koje su mogle završiti pogotkom, ali bilo bi nepošteno reći da je sreća izdala domaće, jer sreću treba i zaslužiti. Prikazanom igrom, međutim, Dinamo nije zaslužio išta.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

U petoj minuti nakon kornera Schildenfeld puca glavom u prvi kut, Stekelenburg kratko odbija, a Vukojević loptu posprema u vanjski dio mreže. Ajax je uzvratio kontrom Rommedahla, ali je Koch dobro pokupio loptu ispred Huntelaara.

U 16. minuti Vugrinec je imao priliku za udarac s ruba šesnaesterca, ali puca ravno u Stekelenburga. Uslijedilo je u kojem su se smjenjivali kratki periodi neznatno bolje igre Dinama odnosno Ajaxa, a kad se sve zbrojilo, dojam posjeda lopte bio je 50-50. U 32. minuti ponajbolju priliku Modrih propustio je Vukojević, s 14 metara gađao je donji lijevi kut, ali Stekelenburg to odlično brani. Dlanove Ajaxovog vratara zagrijao je i prilično samozatajni Luka Modrić u 38. minuti, opet je gostujuća jedinica bila sigurna.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Ivanković je u svlačionici ostavio Vugrinca, a uveo Šokotu, no Dinamov napad i dalje je izgledao presporo, preteretno. Sammir se trudio i pokušavao, no pravu podršku nije imao - Pokrivač i Vukojević bili su ofenzivno bez ideje, Modrić je bio dobro zatvoren, a po bokovima nije bilo podrške Ettoa i Čalea.

S druge strane, ni Ten Cate nije mogao biti zadovoljan s previše toga, ali momčad mu je barem bila odgovorna u obrani, "kopljanici" su malo griješili, pa su i bez velike igre lako održavali pozitivan rezultat. Napadački nisu previše prijetili, Huntelaar je bio potpuno izvan igre, a pojedinačne pokušaje Rommedahla Dinamo je uglavnom uspješno zatvarao.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Najbolju šansu Dinamo je propustio na početku drugog dijela - Balaban i Šokota izradili su situaciju za Sammira koji puca s desetak metara malo pored gola. I bilo je to, nažalost, sve od Dinama.

Ajax se lagano dizao, bilo je osjetno da Nizozemci sve bolje i lakše kontroliraju loptu. Ipak, do pogotka nisu došli zahvaljujući svojoj velikoj igri, već novoj individualnoj pogrešci dinamovaca.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Schildenfeld je potpuno neozbiljno u obrani lošim pasom predao loptu gostima, brza akcija gurnula je Rommedahla ispred Kocha, a nakon što je Čale startom s leđa pogurnuo loptu i prevario svog vratara, danski napadač ima lak posao guranja lopte u mrežu za 0:1.

Hrvatski predstavnik do kraja nije uspio ni izbliza ugroziti Stekelenburga, a moglo je završiti i gore da je u 80. minuti Suarezov ubačaj u gol pospremio Huntelaar.

Minimalan poraz, jasno, ne znači da Dinamo na Arenu ide bez nade, ali u Zagrebu se i ovakav, prilično neuvjerljiv Ajax, predstavio kao teško premostiva prepreka za napadački sterilni Dinamo.

Kup Uefa - Kvalifikacije

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!