Kup Uefa - Kvalifikacije, 1. kolo, 04.10.2007.
Ajax
Ajax 3:2 Dinamo
Dinamo

Junaci amsterdamske večeri!

Zoran Zdelar, Petar Plevnik, Tomislav Globan • četvrtak, 04.10.2007.

Napokon! Nakon brojnih europskih razočaranja, nogometaši Dinama veličanstvenom su predstavom na amsterdamskoj Areni nakon produžetaka sa 3:2 svladali veliki Ajax i više nego zasluženo osigurali plasman u Ligu Uefe. Iako je teško izdvojiti nekog, ključnu ulogu imao je Mario Mandžukić....

Kada je to malo tko očekivao, hrvatski je prvak odigrao najbolju, najzreliju i najkvalitetniju utakmicu sezone. Toliko osporavani igrači, u medijima smjenjivani trener te stručni stožer ušli su u utakmicu na sve ili ništa, "poginuti" časno s nadom da će ih napokon pomaziti sreća. I uspjeli su!

Mario Mandžukić odigrao je utakmicu života, iznudio jedanaesterac, postigao dva pogotka i nebrojeno puta probio stranu, sačuvao loptu kada je bilo najpotrebnije. Nema dvojbe - igrač utakmice i junak kojeg će plavi puk slaviti dugo u noć.

Izuzev nekoliko karakterističnih početničkih pogrešaka u posljednjoj obrambenoj liniji, Dinamo je u prvih 45 minuta odigrao poluvrijeme iz snova. Već u prvoj minuti danas izvrsni Mandžukić uposlio je Modrića koji s 20 metara iz okreta gađa malo preko gola.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

No, već u sedmoj minuti stopostotna šansa za Ajax. Nizozemci šalju dugu loptu pred Dinamov kazneni prostor, u Modroj obrani ne zna se "tko pije, a tko plaća" pa Luis Suarez dolazi do lopte između neodlučnih Drpića i Etta, ali šalje loptu tek nekoliko centimetara pored gola.

Hrvatski prvak potom preuzima inicijativu, kontrolira igru i potpuno gospodari terenom. Pritisak Modrih izrodio je veliku priliku u 13. minuti. Mandžukić s desne strane ubacuje za Tadića koji sa sedam metara glavom gađa unutarnju stranu vratnice, ali lopta nije htjela u gol, već se odbija se do Modrića, no kapetan iz također izgledne pozicije puca - loše.

U tim trenucima Dinamo je odlično stajao na terenu, a potvrdilo se da se s Ajaxom Modri itekako mogu nositi. U 30. minuti Pokrivač je s 25 metara vrlo dobro gađao lijevi kut, ali Stekelenburg je odlično postavljen i stiže odbiti loptu u korner.

Dvije minute kasnije - jedanaesterac za Dinamo. Mario Mandžukić, večeras nerješiva zagonetka za Ajaxovu obranu, prodire s lijeve strane u domaći šesnaesterac gdje ga ruši Gregory van der Wiel, a engleski sudac Clattenburg pokazao je na bijelu točku. Zbog brojnih prigovora, na izvođenje jedanaesterca čekalo se više od minute, no Luki Modriću to ne smeta i vrlo sigurno modri kapetan vara Stekelenburga za 0:1 Dinama na Areni.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Potpuno zasluženo okrunjena je iznimno zrela i pametna igra hrvatskog prvaka. Modrić je još jednom zaprijetio u 42. minuti, opasno je tukao s lijeve strane, ali nedovoljno dobro za domaćeg vratara. Ipak, do poluvremena Ajax je mogao izjednačiti. U 43. minuti Drpić naivno ispada iz igre, Suarez neometan dolazi do ruba Dinamovog kaznenog prostora, tuče prizemno, ali Koch nogom otklanja veliku opasnost. Na odmor se otišlo s prednošću Dinama, ali bilo je pitanje mogu li Ivankovićevi igrači tak dobro odigrati i u nastavku.

Amsterdamskih 45 minuta uvelike je podsjećalo na prvo poluvrijeme u Bremenu, a bojazan da vodstvo Modrih neće dugo potrajati otklonjena je vrlo sigurnim i smirenim ulaskom Dinama u nastavak. Štoviše, već u 52. minuti moglo je biti 0:2. Mandžukić izvrsno prodire po desnoj strani, dolazi u sjajnu poziciju za povratnu loptu i egzekuciju iz sredine, ali predugo je čekao s ubačajem i lopta mu bježi u gol-aut.

U prvom poluvremenu vrlo dobra sudačka trojka u nastavku se posve izgubila. Clattenburg je bez ikakvog razloga "kartonirao" Mandžukića i Schildenfelda, a linijski sudac dvaput potpuno pogrešno dosudio zaleđe u izglednim situacijama za Dinamo.

Ten Cate je ubrzo uveo ofanzivca Ogararua umjesto Van der Wiela i kako je vrijeme u nastavku više odmicalo, Plavi su sve očitije padali, dok je Ajax sve jače stiskao obruč oko Kocha. Nizozemci su uglavnom prijetili udarcima izvana, a najbliže izjednačenju bili su Emanuelson i dva puta Suarez. Srećom, nije to bila večer 20-godišnjeg urugvajskog napadača koji je u 76. minuti promašio još jedan zicer propustivši iz neposredne blizine zahvatiti loptu na pravi način pa je Koch krajnjim naporom ipak izbio loptu u korner.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Ivanković je shvatio da gol visi u zraku pa je izmjenama pokušao razbiti Ajaxov ritam. Zamijenio je neprimjetnog Sammira Guelom, a pomalo nervoznog Tadića Mihaelom Mikićem. I pogodio je jer Mikić je donio toliko potrebno iskustvo i mirnoću u Dinamov vezni red.

Nakon što su izdržali 15 minuta najjačeg domaćeg pritiska bilo je jasno da samo gruba greška može Dinamu oduzeti produžetke. Srećom, obrana je zadržala koncentraciju do kraja regularnog dijela te je drugi put ove sezone Modra momčad otišla u dodatnih 30 minuta.

A onda se dogodila - modra rapsodija. U deset minuta produžetka Dinamo je pretrčao, nadigrao i "unakazio" slavnog protivnika. U 92. minuti Drpić glavom opasno prijeti, a dvije minute potom Mikić kirurški precizno nabacuje s desne strane, točno na glavu Mandžukića koji sam i neometan mirno plasira loptu u mrežu za 0:2.

Ajax je u tim trenucima bio na koljenima, djelovali su kao razbijena vojska, a u 96. minuti konačan udarac zadao im je junak utakmice - Mario Mandžukić. Guela je s lijeve strane vrlo lijepo uputio prizemnu loptu na drugu stranu domaćeg kaznenog prostora, a mladi hrvatski reprezentativac neobranjivo gađa suprotni kut Stekelenburga za 0:3.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Nizozemcima su u tom trenutku za spas trebala čak tri pogotka, no Dinamo ne bi bio Dinamo da i takvu prednost nije doveo u pitanje. Najprije je Clattenburg u 100. minuti propustio dosuditi klasični jedanaesterac na Modriću, a u sljedećem napadu Ogararu proigrava Huntelaara koji u srcu Dinamova šesnaesterca posve neometan postavlja nogu za 1:3.

Nema Hrvata koji u tom trenutku nije pomislio na najgore, ali sreća je ovaj put bila na strani našeg kluba. U preostalih 20 minuta produžetka ponovno se napromašivao Suarez, Koch je bio na vrhunskoj razini, a drugi pogodak Huntelaara u 121. minuti za 2:3 došao je prekasno.

Fantastična, briljantna pobjeda Dinama za ispunjenje velikog cilja! Modre ove jeseni čekaju još četiri europske utakmice u kojima ne može ništa izgubiti, a dobiti može jako puno. Amsterdam će tako po drugi put zlatnim slovima biti upisan u klupske almanahe. Bravo Dinamo!

Kup Uefa, 1. kolo, uzvratna utakmica:
Ajax - Dinamo (UŽIVO)
0:1 Modrić 34'-11m
0:2 Mandžukić 94'
0:3 Mandžukić 96'
1:3 Huntelaar 101'
2:3 Huntelaar 120'

Kup Uefa - Kvalifikacije

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!