Nogomet

"Ne namjeravamo stati"

Bernard Jurišić • utorak, 05.02.2008.

Izbornik Slaven Bilić i prvi vratar Stipe Pletikosa došli su na druženje s medijima posljednjeg dana priprema za okršaj protiv Nizozemske u srijedu. Obojica su se prisjetila velikih nizozemskih generacija i najavila pravi spektakl...

"Rekli smo već da znamo što nas čeka. Zanimanje javnosti pokazuje da se radi o velikoj utakmici i velikom protivniku. Mi smo spremni, stalno gledamo nebo i nadamo se da će vremenski uvjeti biti dobri za jedan pravi spektakl. Ovo je sve, samo ne revija. Shvaćamo je kao pravu kvalifikacijsku, a na isti način je drže i Nizozemci", nastavio je izbornik Bilić istu priču od prošle konferencije za medije.

U međuvremenu je odrađen prvi trening, momčad se kompletirala i sa zadovoljstvom se može primjetiti da su svi zdravi i "orni" za nastup protiv "oranja".

Slika 1 od 1.
Foto: Dragan Kovač

"Jedva čekamo istrčati. Spremni smo i samouvjereni, po prvi put nakon dužeg vremena imamo na raspolaganju sve igrače, svi su zdravi. Siguran sam da će Poljud biti pun, jer Nizozemci su rang Brazila. Prvi trening još je jednom pokazao kako imamo odličnu reprezentaciju i ne namjeravamo stati i uspavati se na dobrim rezultatima. Svjesni smo da smo dobri, ali i svjesni što moramo napraviti da budemo dobri."

Sastav Bilić nije htio izdiktirati, ali vjerojatno će se Nizozemcima suprostaviti poznata, najjača jedanaestorica. Pletikosa - R. Kovač, Šimić, Ćorluka, Šimunić - N. Kovač, Modrić, Srna, Kranjčar - Petrić, Da Silva.

"Nemam dvojbi, nego samo 'slatke brige'. Nemamo samo 11 igrača, to nas je i dovelo do ovakvih rezultata. Naša je najveća snaga kvalitetna širina."

Slika 2 od 3.
Foto: Dragan Kovač

Stipe Pletikosa nije žalio što Van Basten neće na raspolaganju imati Van Nistelrooya i Van Persieja. "Nizozemci imaju dovoljno kvalitetnih igrača da lako mogu pronaći zamjenu za njih dvojicu. Babel i Huntelaar su sad u prvom planu, oni su poznati po tome da imaju jake napadače, možda i najjače na svijetu. Njihovi napadači zabijaju iz izrađenih akcija cijele momčadi, no vjerujem da ćemo ih znati zaustaviti."

I "Plete" će na Poljudu zaigrati prvi put nakon Brazila, prije dvije i pol godine. "Lijepo je uvijek vratiti se kući, posebno s ovom momčadi koja igra na visokoj razini. Prije sam više vremena znao provoditi gledajući tribine, nego travnjak, danas sam iskusniji i lakše mi se skoncentrirati na igru. Veselim se, bit će to lijepa večer."

Nizozemci su europska nogometna sila, a izbornik se prisjetio nekoliko njihovih velikih generacija. "Nizozemci su imali nekoliko velikih generacija, od Cruyffove, preko Van Bastenove do Bergkampove. Uvijek su igrali lijep nogomet, a Milanova trojka Gullit - Van Basten - Rijkaard mi je najviše ostala u sjećanju." Pletikosa se složio s izbornikom. "Onaj pogodak Van Bastena SSSR-u u finalu EP-a 1988. urezao mi se u sjećanje".

Taj isti Van Basten u srijedu će slagati taktiku za suprostavljanje hrvatskoj reprezentaciji. Nadajmo se, barem samo za srijedu, da je bio bolji igrač, nego što je trener...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!