1. Hrvatska nogometna liga, 22. kolo, 08.03.2008., Zagreb, Maksimir, gledatelja: 13 500
Suci: Ivan Bebek (Rijeka), Tomislav Petrović (Valpovo), Tomislav Šetka (Đakovo)
Dinamo
Dinamo
Ivica Vrdoljak 37'
1:0 Hajduk
Hajduk

Dinamo - Hajduk: Potvrda dominacije

Tomislav Pacak, Vedran Attias • subota, 08.03.2008.

Najveći derbi hrvatskog nogometa ovoga puta nije nosio rezultatsku zanimljivost, uobičajenu napetost, a nažalost, nije donio ni vrhunski nogomet. Iako je oslabljeni Hajduk pružio solidan otpor, iako Dinamo nije bio na nekoj izuzetnoj razini, Splićani su kući otišli pognutih glava. Modri su golom Vrdoljaka još jednom potvrdili superiornost u HNL-u, a do kraja prvenstva ostaje im tek pokušati veliku bodovnu razliku još povećati...

Dinamo
Hajduk
1
Georg Koch
9
(do 61')
10
(do 90')
19
Franck Guela
(do 69')
21
Ivica Vrdoljak
Pričuvni igrači
14
Mihael Mikić
69'
Trener
Zvonimir Soldo
1
Miro Varvodić
9
(do 60')
11
(do 80')
21
(do 71')
Pričuvni igrači
Trener
Robert Jarni

Iz oba tabora smo tijekom tjedna slušali optimistične najave, a pokazalo se da više argumenata imaju Zagrepčani. Iako su bili daleko od briljantnog, Modri su s 1:0 svladali i Hajduk i pobjegli na 18 bodova prednosti pred najvećim rivalom. Taj podatak dovoljno govori koliko je u ovom trenutku najveći hrvatski derbi uopće - derbi.

Vidjelo se to i na tribinama Maksimira gdje se skupilo 15-ak tisuća gledatelja (a i to je "navučena" brojka), što je ipak puno ispod prosjeka za jedini pravi derbi hrvatskoga nogometa. Nije bilo ni uobičajene žestine (što je pozitivno), no to nije rezultiralo boljim nogometom. Manje borbenim da, ali atraktivnijim - ne.

Iako bez Cernata, Živkovića i Verpakovskisa, dakle iskusnije garde, Hajduk nije "skinuo gaće" na naplatnim kućicama te je u utakmicu ušao dobro, čak i malo hrabrije od Dinama. Tako je u petoj minuti Rukavina nabacio za Kalinića, a njegov udarac u posljednji trenutak blokira Bišćan.

Dinamo je nekako sporo ušao u utakmicu, bez pravog žara, a s takvim pristupom individualna kvaliteta koja je na strani Modrih nije se pretočila u veliku terensku inicijativu kakva se mogla očekivati obzirom na 14 bodova razlike i oslabljenu momčad Hajduka.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Prve neugodnosti Vardvodiću stvorene su u devetoj minuti kada je nakon kornera nastala gužva u petercu Hajduka, no ni Balaban ni Mandžukić nisu uspjeli gurnuti loptu u mrežu.

Derbi nije bio uobičajeno žestok i bogat prekršajima, shvatljivo obzirom na manjak rezultatskog imperativa, no ne može se reći da smo zbog toga gledali otvorenu i atraktivnu utakmicu. Dapače, uglavnom je to bila igra bez okusa i mirisa, s obje strane. Hajdukovci su pružili malo više od očekivanja, Dinamovci malo manje, a zbroj je dao izjednačenu i - prosječnu utakmicu.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Hajduk je dobar period igre imao između 20. i 30. minute kada je uz malo više sreće lako mogao doći do vodstva. U 20. minuti Srđan Andrić oštro je pucao s vrha šesnaesterca (pored gola), a minutu kasnije Bišćan gubi loptu na centru, otvara mogućnost kontre Kaliniću koji se odlučuje za udarac s 25 metara, ali i to odlazi pored gola.

Dinamo je pokušao uzvratiti preko Mandžukića čiji ubačaj Tudor izbacuje u korner nakon kojeg Mandžukić puca snažno, ali i ravno u Varvodića. U 31. minuti izvrsno je potegnuo Andić, ali Koch nekako uspijeva nogom spasiti svoj gol i tako neutralizirati Hajdukovu najveću šansu u dotadašnjem dijelu utakmice.

Rezultatska ravnoteža "narušena" je u 37. minuti. Guela je izveo udarac iz kuta, a najviši je u šesnaestercu Hajduka Ivica Vrdoljak koji lijepim udarcem glavom matira Varvodića za 1:0 Dinama. Nakon Kantride, Vrdoljak je još jednom pokazao da je jak u igri glavom, pa svojim pogocima brzo nadoknađuje žal zbog odlaska Nikole Pokrivača.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Slika je to koju smo već gledali ove sezone nekoliko puta - Dinamo možda ne briljira niti igra za nogometne sladokusce, ali HNL protivnike redovito pobjeđuje (ako se ne zovu Varteks). Sličnu priču Dinamo gleda i u Europi, s tom razlikom da tamo ulogu Dinama imaju Werder ili Rennes. Očito se radi o razlici u kvaliteti koja se možda ne očituje u potpunoj dominaciji, ali se očituje na rezultatima i još više na - tablici.

Mogao je Dinamo na odmor otići i s 2:0 da je Etto nakon prodora u sudačkoj nadoknadi bio malo precizniji, ovako smo samo zabilježili još jedan pokušaj izvan okvira gola.

Drugi dio kasnio je nekoliko minuta nakon bakljade BBB (koji su bili standardno glasna potpora svojoj momčadi), na što su gosti iz Splita (koji nisu mogli nadglasati domaće navijače, ali su se istaknuli zastavama i transparentima) odgovorili s nekoliko bombi, sve u svemu - uobičajen navijački folklor.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Nogomet, nažalost, nije bio puno zanimljiviji od spomenute bakljade. Istina, drugi dio otvoren je dobrom šansom Vukojevića (Varvodić brani udarac u prvi kut) te "slobodnjakom" Andrića koji je Koch na pomalo nekonvencionalan način uspio blokirati.

Međutim, nakon toga smo gledali "uspavanku" do kraja utakmice, praktički nismo vidjeli niti jednu ozbiljniju šansu sve do same završnice. Koškanje Kocha i Rukavine u 78. minuti inače nije vrijedno spomena, ali u nedostatku nogometa vrijedi zabilježiti i taj jedini malo "napaljeniji" trenutak utakmice.

Gosti su mogli u sudačkoj nadoknadi stići do boda, no domaćina je spasio Georg Koch. Tomislav Bušić našao se sam pred njemačkim vratarom, no Koch izvrsnim uklizavanjem u noge spašava svoj i Dinamov gol.

Možda to nije bilo tako uvjerljivo kao što su u Dinamu očekivali, ili kako bi neutralni promatrač očekivao zbog razlike na tablici (i objektivno u kvaliteti), no rezultat je ipak nemilosrdan prema Hajduku i ostatku HNL-a: nakon Rijeke te Slavena u Kupu, Dinamo je svladao i Hajduka te pokazao da je kiks protiv Varteksa bio samo to - kiks. Odnosi snaga su nepromijenjeni, u HNL-u Plavi imaju konkurenciju samo na papiru...

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

22. kolo

Inter-Zaprešić0:0Varaždin
Zadar0:0Rijeka
Dinamo1:0Hajduk
Šibenik4:2Međimurje
Osijek1:1Zagreb
Cibalia3:0Slaven Belupo
1Dinamo 3391:34+5782
2Slaven Belupo 3345:29+1654
3Osijek 3343:34+954
4Rijeka 3353:41+1253
5Hajduk 3357:41+1652
6Zagreb 3351:40+1144
7Varaždin 3346:53-740
8Cibalia 3340:48-840
9Zadar 3349:61-1240
10Šibenik 3334:52-1839
11Inter-Zaprešić 3327:59-3233
12Međimurje 3337:81-4415

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!