Ostali sportovi

Božić krči put k Mundineu

Maja Giljanović • subota, 29.03.2008.

Stjepan Božić, 2005. prvi hrvatski svjetski prvak, a protiv Nadera Hamdana po WBF verziji, poslije punih 27 godina i Mate Parlova u Širokom je Brijegu pobijedio Djamela Selinija i obranio naslov interkontinentalnog prvaka u supersrednjoj kategoriji...

Božić je WBA pojas do 76 kilograma osvojio lani na Pagu jednoglasnom odlukom sudaca protiv Lolenga Mocka, a protiv 30-godišnjeg izazivača, Belgijanca marokanskog porijekla ušao je kao trenutačno 12. izazivač svjetskog prvaka Australca Anthonyja Mundinea.

Skoru od 20-3 pred 2000 gledatelja u Pecari Božiću je tučar Selimi suprotstavio svoj od 18-7, a naš je borac znao što ga čeka: "U prosincu sam gledao Selimija" (protiv Drage Janjuševića u Beogradu u poluteškoj kategoriji po IBF verziji, op.p.) "i vidio agresivnog i, usprkos njegovom na koncu porazu u petoj rundi, opasnog protivnika osobito na poludistanci i distanci. Straha, međutim, nema jer četiri sam mjeseca proveo u kvalitetnim pripremama".

S jednim okom, rekli bismo, na Mundineu s kojim su navodno inicirani kontakti (Božić traži priliku za napad na svjetsku titulu negdje koncem godine).

Stjepan je u najavi meča rekao da "ne kani brzati" odnosno da će u prve tri runde prvenstveno sondirati teren, ali odmah je od starta postalo jasno da dugonogi Selimi izuzev kakvog zalutalog metka nema čime naškoditi Božiću. U drugoj je rundi svu slabost u kretanju Belgijca razotkrio prednjom rukom otvaravši prostor za krošeje ljevicom, a u sljedeće je dvije sve otvoreniji Selimijev gard kaznio stvorivši lijepu zalihu bodova.

Često dotad zabijen u užad, Selimi se u petoj rundi malo pribrao, ali Božić ni u jednom trenutku nije izgubio konce borbe: sedma runda je naznačila skori kraj, a u osmoj je peti put u karijeri Selimi sređen nokautom. Nezadrživom serijom Božić ga je poslao na koljena, prvi put se oporavio nakon osam odbrojavanja, ali desetak sekundi potom - vrhunski utreniran žestokim sparinzima s odličnom ukrajinskom dvojicom boraca, 21. pobjeda i 13. nokaut u karijeri starog/novog Interkontinentalnog prvaka u supersrednjoj kategoriji po WBA verziji - je tu.

"Mrvicu me uzdrmao u petoj rundi, ali i narajcao. Lijevim direktom sam ga načeo i bio je gotov. Vidio sam grimasu i unatoč želji da prikrije umor, znao sam da nema šanse da se oporavi", izjavio je poslije Božić, svjež (mučen samo konjunktivitisom) kao da nije upravo gotovo 25 minuta zadavao i eskivirao udarce za glavu višem protivniku.

Cijeli je prihod priredbe inače po običaju proslijeđen u humanitarne svrhe, Domu za djecu s teškoćama u razvoju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!