Hrvatski nogometni kup, polufinale, 09.04.2008.

Hajduk stekao prednost

Marko Kljaić • srijeda, 09.04.2008.

Prije tri tjedna Hajduk je teško nastradao u Varaždinu u 23. kolu 1. HNL. U prvi susret polufinala hrvatskog Kupa, Splićani su ušli puno opreznije. To im se i isplatilo, jer nakon prvog susreta kući se vraćaju s neriješenim rezultatom. Konačnih 1:1 najrealniji je rezultat u ovom susretu...

Kao i u Maksimiru i na Varteksovom stadionu susret je započet minutom šutnje u spomen Hrvoju Ćustiću. Domaći navijači bili su svjesni da će se teško ponoviti utakmica kakva je bila tri tjedna ranije u prvenstvu. Tada je Hajduk slomljen u prvih pola sata igre i poslan kući s četiri pogotka u mreži. Bez obzira, očekivala se pobjeda na domaćem terenu u prvom susretu polufinala Kupa. Dražen Besek je na teren izveo trenutno najjači sastav koji ima na raspolaganju. Hajdukov trener Robert Jarni dosta je ispremiješao sastav, što zbog ozljeda, što zbog taktičkih zamisli. Pomalo je iznenadio ne uvrštavanjem Florina Cernata, iako je Rumunj najavljivan za ovaj susret. Naravno, najviše je nedostajao Nikola Kalinić bez kojeg Splićani nisu ista momčad.

Prvi udarac za domaćine stigao je već u osmoj minuti. Travnjak je ozlijeđen napustio Miljenko Mumlek, a zamijenio ga je Enes Novinić. Na žalost gostujućih navijača, u 24. minuti igru je zbog ozljede napustio Maris Verpakovskis. Zamijenio ga je Ante Rukavina. Iako je prvi dio susreta bio jako loš, Varaždinci su zadovoljni napustili travnjak. U 26. minuti susreta skupa Hajdukova obrana, na čelu sa Sablićem i Živkovićem, ne uspijeva mirno ispucati loptu iz svog šesnaesterca. U toj gužvi najprisebniji je Novinić i Varteks vodi s 1:0. Gosti su mogli izjednačiti na kraju prog dijela. Linićev udarac u 43. minuti Melnjak skida sa same crte i prednost ostaje na strani domaćina.

Sam početak drugog dijela donosi težak udarac za Bile. Mladen Pelaić gubi živce zbog nedosuđenog prekršaja i laktom udara Josipa Brezovca. Sudac Batinić odmah mu je pokazao crveni karton. I čini se da je to bio presudan trenutak na susretu. Domaćini su se uspavali, dok su gosti počeli igrati angažiranije. Ante Rukavina je u dva navrata bio u izglednoj prilici, ali na njegovu žalost lopta nije odsjela u mreži. Izjednačujući pogodak je pao u 66. minuti. Kornera je izveo Srđan Andrić, a najviši u skoku je bio Mario Maloča i donio veselje svojoj momčadi.

U tim trenucima najviše je došlo do izražaja koliko Varteksu nedostaje kapetan Mumlek. Varaždinci s igračem više konstantno imaju loptu u nogama. No, niti jedna od njih ne predstavlja veći problem za obranu bijelih. Vladimir Balić je morao nekoliko puta reagirati, ali niti jednom se nije previše namučio. U posljednjim trenucima susreta Varteks je mogao doći do pobjede. Samo prisebnost Siniše Linića spasila je Hajduk od poraza. Nakon odigranih 90 minuta neriješen ishod je najrealniji. Hajduk je bio bolja momčad, ali s igračem manje mogu biti zadovoljni i kako su na kraju prošli. Uzvratan susret u Splitu biti će sasvim nov događaj. Teško je reći da je Hajduk već u finalu, ali današnji rezultat sigurno je veliki plus za Jarnijevu momčad.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!