Rukomet

Hrvatskoj povoljna skupina

Zvonimir Šimunović • subota, 19.04.2008.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija saznala je protivnike u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Austriji 2010. godine. Kvalifikacije se igraju po novom sustavu, a za jedno od prva dva mjesta koje vode u Austriju Hrvatska će se boriti s Mađarskom, Slovačkom, Grčkom i Finskom...

EHF se nakon više od deset godina odlučio vratiti na stari, "nogometni" sistem kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Umjesto dosadašnjeg sustava po kojem je nekoliko najbolje plasiranih reprezentacija s prethodnog izborilo nastup na sljedećem Euru, dok bi ostali to učinili kroz dvije kvalifikacijske utakmice, novi/stari format u bubanj je svrstao sve europske reprezentacije (osim domaćina Austrije i prvaka Danske koji imaju osiguran nastup) i rasporedio ih u sedam kvalifikacijskih skupina.

Igrat će se dvokružnim sistemom svatko sa svakim, a dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine izborit će nastup na Europskom prvenstvu. Hrvatska je zahvaljujući rezultatima zadnjih godina bila postavljena za jednog od sedam nositelja, a suparnici su stizali redom, iz druge jakosne skupine Mađarska, treće Slovačka, četvrte Grčka i pete Finska. Raspored utakmica još nije dogovoren, ali se zna da će se igrati od listopada 2008. do lipnja 2009.

Hrvatski izbornik Lino Červar bio je kao predstavnik aktualnog olimpijskog pobjednika, uz Ulrika Wilbeka (izbornik europskog prvaka Danske) i Heinera Branda (izbornik svjetskog prvaka Njemačke) posebni uzvanik na ovoj priredbi. Nakon izvlačenja kratko je prokomentirao: "Svjestan sam da je Hrvatska favorit ove skupine, no nikoga ne smijemo podcijeniti. Jedini naslov koji nedostaje mojoj reprezentaciji je ovaj europskog prvaka tako da ćemo to nastojati osvojiti u Austriji."

O ulozi favorita skupine 4 jasan je bio i mađarski izbornik Laszlo Skaliczky: "Hrvatska je od 2003. jedna od najboljih svjetskih momčadi i ona je ispred svih nas u ovom trenutku. Grčka se pripremala za OI 2004. te joj se momčad još uvijek temelji na igračima iz toga razdoblja. Slovačka ima puno dobrih mladih igrača, dok je Finska ipak nepoznanica. Mi ćemo morati dati sve od sebe želimo li se kvalificirati na prvenstvo."

Od ostalih skupina, najzanimljivijom se čini prva u kojoj će snage odmjeriti Poljska, Švedska, Rumunjska i Crna Gora te druga s Rusijom, Srbijom, Švicarskom i BiH.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2010.:

Skupina 1: Poljska, Švedska, Rumunjska, Crna Gora, Turska, Gruzija.

Skupina 2: Rusija, Srbija, Švicarska, BiH, Italija, Farski otoci.

Skupina 3: Island, Norveška, Makedonija, Estonija, Belgija, Moldavija.

Skupina 4: Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Grčka, Finska.

Skupina 5: Njemačka, Slovenija, Bjelorusija, Izrael, Bugarska.

Skupina 6: Francuska, Češka, Portugal, Latvija, Luksemburg.

Skupina 7: Španjolska, Ukrajina, Litva, Nizozemska, Cipar.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!