Hrvatski nogometni kup, polufinale, 23.04.2008.

Hajduk - Varteks: Splićani nadmoćno u finale

Bernard Jurišić • srijeda, 23.04.2008.

Iako su se u Hajduku pribojavali uzvrata polufinala Hrvatskog kupa protiv Varteksa, odavno "bili" nisu ostvarili laganiju i uvjerljiviju pobjedu protiv "bumbara". Pred 10.000 gledatelja Hajdukovci su sve riješili već u prvom dijelu, a utakmicu je obilježio Ante Rukavina, svojom najboljom predstavom u bijelom dresu. S uvjerljivih 4:0 Hajdukovci su se plasirali u finale Kupa i uzvratili Varaždincima za istovjetan prvenstveni poraz u Varaždinu...

Nakon što je izostao očekivani Hajdukov pritisak, prva opasnost pred Varteksovim vratima urodila je Hajdukovim vodstvom. Kalinić je srušen na 17 metara u idealnoj prigodi za Florina Cernata, koji iz slobodnog udarca prebacuje živi zid i pogađa za 1:0.

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Karadža

U 22. minuti Rukavina je dobio duboku loptu u prostor, izašao oči u oči s Varteksovim vrataom, zaobišao i njega, ali je promašio praznu mrežu. Rukavini je očito sve lakše napraviti, nego ubaciti loptu u mrežu.

Ipak, da je danas razigran i iznimno raspoložen za igru Rukavina dokazuje u 32. minuti. Gabrić je probio lijevi bok i idealno ubacio u peterac, Rukavina u padu zahvaća loptu i od vratnice je sprema iza Cvančića za 2:0.

Slika 2 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Četiri minute kasnije Cernat pokušava iskoristiti sklizak travnjak s 25 metara, no njegov je udarac malo neprecizan. Isti je rasplet i u 41. minuti, kad Rubil presjeca jednu loptu na centru i munjevito juri u kontru, loše dodaje za Kalinića, a Cernatov udarac završava pored gola.

Sve dvojbe o finalistu Hajduk je riješio već prije odmora. Dekoncentrirani Balajić u kaznenaom prostoru ruši Rukavinu koji mu je utrčao iza leđa, a za Svilokosa nema dvojbe – jedanaesterac. I Kalinić je došao na svoje, pogodak s bijele točke za 3:0 značio je miran odlazak na odmor za Hajdukovce.

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Drugo poluvrijeme bilo je očekivano mirno, jer nikad lošiji Varteks nije imao ni snage, a ni ambicije za pokušati preokret. Do 60. minute gledatelji su uglavnom gledali "prazan hod", da bi još jednom odlična koprodukcija Gabrić – Rukavina rodila pogodak. Gabrić je munjevito prošao kroz sredinu i u idealnom trenutku gurnuo loptu za Rukavinu, koji podvaljuje ispod Cvančića za 4:0.

Do kraja su Splićani čuvali vodstvo bez prevelikog trošenja, a Varaždinci od prve do posljednje minute nisu stvorili baš ni jednu opasnost pred Hajdukovim vratima. Hajduk je nakon tri godine opet ušao u finale Hrvatskog kupa i konačno prebrinuo brige glede izlaska u Europu naredne sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!