Košarka

CSKA u velikom finalu

Branimir Korać • petak, 02.05.2008.

Moskovski CSKA plasirao se u finale ovogodišnje Eurolige gdje će igrati protiv starog poznanika Maccabija. U drugom polufinalu Moskovljani su svladali Tau Ceramicu u zanimljivoj završnici nakon što se momčad iz Vitorije umalo vratila iz teške situacije...

Nisu CSKA i Tau Ceramica odigrali posebno kvalitetnu utakmicu, ali borba za finalom Eurolige odisala je neizvjesnosti. Obje momčadi imale su svojih loših faza igre, a na kraju je CSKA ipak uspio zadržati prednost koju je stekao uoči same završnice. Mi možemo biti posebno zadovoljni nastupom Zorana Planinića koji je bio jedan od najraspoloženijih ljudi u Spahijinoj momčadi. Kada je on bio u igri Tau se vrlo dobro držao, puno bolje nego kada su tu uz Rakočevića bili u paru Vidal i Prigioni.

Za prolaz dalje Spahija je trebao uz Planinića i Rakočevića barem još jednog vanjskog igrača koji je bio iole disponiran za igru. Vidal i Prigioni to nisu nikako bili, španjolski branič je šutnuo dvije trice koje nisu bile niti blizu obruču, a isto je napravio i Prigioni. Argentinac je uz to nekarakteristično slabo pratio igru te je u nekoliko navrata ostavljao otvorene igrače bez lopte.

Susret je započeo mirno. Igralo se cijelu prvu četvrtinu koš na koš da bi u drugoj četvrtini CSKA prve četiri minute ostao bez koša, ali Tau to nije na pravi način koristio. Tek sredinom četvrtine stvorili su prednost i u završnici imali i 38:30. Prvo poluvrijeme završilo je vodstvom Taua 39:33, a što razlika nije bila veća Messina može zahvaliti Holdenu koji je ubacio posljednjih osam poena CSKA, od čega dvije trice s više od sedam metara, te tako održao CSKA u igri.

Jedan od razloga pada u igri CSKA u drugoj četvrtini su i osobne pogreške Langdona i Šiškauskasa koji su zbog tri prekršaja morali rano na klupu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Drugo poluvrijeme započeo je bolje CSKA i serijom 8:0 poveo 45:43. Egal rezultat održavao se sve do početka posljednje četvrtine kada CSKA iz minusa 61:59 odlazi u plus 69:61 i polako uzima ključeve pobjede u svoje ruke. Tricom Mickeala Tau se približio na 71:66, ali Langdon i Andersen vraćaju Ruse na plus devet.

U završnici susreta situacija na parketu se zakomplicirala. 42 sekunde prije Tau je nakon polaganja Planinića pa Zokijevog asista za tricu Prigionija došao do 79:75. Kod 80:75 29 sekundi prije kraja Rakočević ubacuje jedno bacanje, na promašenom drugom McDonald skače i hvata loptu, ali ona mu u posljednji trenutak ispada i CSKA se spašava. Papaloukas ubacuje jedno bacanje, a sedam sekundi prije kraja Rakočević tricom smanjuje na 81:79. Loptu uzima Šiškauskas, Planinić radi brzi prekršaj, ali litavski reprezentativac ubacuje oba bacanja za pobjedu 83:79.

Rakočević je s 19 poena bio prvi strijelac susreta, a po 17 su dodali Planinić (4/4 za dva, 1/3 za tri, 4/4 slobodna) i Splitter. Kod CSKA Šiškauskas je ubacio 16 poena koliko i Smodiš. Holden je dodao 15.

Euroliga, polufinale:
Tau Ceramica - CSKA 79:83.

Euroliga - Završnica

  • Rezultati
  • Ljestvica

polufinale

Montepaschi Siena85:92Maccabi Tel Aviv
Baskonia79:83CSKA Moskva
1CSKA Moskva 41+51
2Maccabi Tel Aviv 32+3
3Montepaschi Siena 31+25
4Baskonia 23-4
5Partizan 12-4
6Barcelona 12-10
7Olympiakos 12-33
8Fenerbahçe 02-28

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!