Zimski sportovi

Sudar svjetova za naslov

Krešimir Ferlak • četvrtak, 22.05.2008.

Veliko finale. Napokon! Nakon što su u velikom stilu odigrale 82 utakmice regularne sezone pa prošle sito i rešeto doigravanja i kao pobjedničke izašle iz tri kruga playoffa, samo dvije ekipe su preživjele. Dvije najbolje u borbi za Stanley Cup. Pittsburgh Penguinsi i Detroit Red Wingsi. Ali, na vrhu ima mjesta samo za jednu.

Od samog početka doigravanja svi se potajno nadali da ćemo gledati ovo finale. Finale iz snova. Jer, za koju god ekipu navijali, svi će priznati da Pittsburgh i Detroit trenutno igraju najatraktivniji i najljepši hokej u Nhl-u. A kada se takve ekipe sretnu u samom finalu onda ne očekujemo ništa drugo, osim velikog spektakla. Obje momčadi su suvereno došle do finala, Penguinsi nešto uvjerljivije, i zasluženo se bore za naslov, za veliki Stanley Cup.

Pittsburghu je trebalo samo 14 utakmica da stignu do 12 pobjeda koliko ih treba da se uđe u finale. Bez poraza su prošli preko Ottawe, dok su im New York Rangersi i Philadelphia nanijeli svaki tek po jedan poraz. Kod kuće, u svojoj Mellon Areni su nesavladivi. Slavili su u svim utakmicama. Pittsburgh uistinu izgleda nezaustavljivo, ali pravi izazov, onaj najveći tek slijedi. Veliko finale nije kao svaka druga utakmica i donijet će mnogo pritiska na mladost i neiskustvo Penguinsa. Ali, oni su već pokazali da su spremni odgovoriti na sve izazove. Vidjet ćemo da li i na ovaj.

Sidney Crosby, kapetan i vođa ove ekipe igra fantastično u zadnje vrijeme. Ubilježio je već 21 poen u doigravanju od toga čak 17 asistencija i to u samo 14 utakmica. Evgeni Malkin je druga velika snaga Penguinsa. Taj veliki ruski napadač u svakom je trenutku spreman probiti protivničku obranu ili proigrati svoje suigrače. Kad se još tu doda Marian Hossa koji igra fenomenalno, zatim Petr Sykora koji već ima Stanley Cup sa Devilsima, te mladi Jordan Staal jasno je da u svakom trenutku prijeti opasnost protivniku, bez obzira koja je linija Penguinsa na ledu.

U obrambenom dijelu konce vuče Sergej Gončar, a odlično igra i Ryan Whitney. Iako se može smatrati da bi Red Wingsi trebali imati određenu prednost kad je obrana u pitanju, treba reći da je Pittsburgh sve bolji u defenzivi, a pogotovo se to odnosi na vratara Marc-Andre Fleurya. Fleury je bio prvi izbor drafta 2003. godine, ali tek ove sezone se u potpunosti afirmirao. On prima u prosjeku tek nešto više od pogotka i pol po utakmici i brani u formi karijere. Upravo takva forma će biti potrebna ako želi donijeti Penguinsima naslov.

Detroitu je trebalo 16 utakmica da ostvari 12 pobjeda do finala, dakle dvije više nego Penguinsima. Red Wingsi su, zanimljivo, imali najviše problema u prvoj rundi gdje ih je namučio Nashville kojeg su dobili nakon šest utakmica. Poslije toga su se prošetali kraj nekadašnjih velikih rivala, Colorada, da bi u finalu konferencije nakon šest susreta izbacili Dallas. Detroit je pokazao da podjednako dobro igra i u gostima i kod kuće i to je njihova velika snaga. Samo, sada će ići u goste Pittsburghu koji još ne zna za domaći poraz. Možda će uskoro saznati.

Prvi napad Detroita je uistinu ubitačan. Henrik Zetterberg i Pavel Dacjuk su u svakom trenutku spremni pokazati nešto od svije magije. Ali, njih dvojica su podjednako dobri i u defenzivnim zadaćama. Uostalom obojica su nominirana za Selke Trophy kojeg dobiva najbolji defenzivni napadač u ligi. Slično kao Crosby, i Zetterberg je već skupio 21 poen, ali od toga ima čak 11 golova. Najveći problem Detroita je Johan Franzen. On je u prvih 11 utakmica playoffa postigao čak 12 golova, ali je već dva tjedna ozlijeđen i u Detroitu će sve napraviti da ga osposobe za finale.

Obrana je velika snaga za Detroit. Nicklas Lidstrom, peterostruki dobitnik Norrisa za najboljeg braniča lige, sa šestim na putu, prepreka je za koju uglavnom nema lijeka. Njegovo postavljanje u obrani i čitanje igre su nešto posebno. Kada se zna da mu je partner Brian Rafalski koji ima naslov sa Devilsima onda je jasno kakav je to obrambeni par. Tu je još izvrsni Niklas Kronwall i bezvremenski Chris Chelios koji u 46.-oj godini spremno ide po treći prsten prvaka. Na vratima je fenomenalni Chris Osgood koji je već 1998. doveo Detroit do naslova.

Treba svakako spomenuti i trenere ekipa. Michel Therrien je došao sredinom sezone 2005./06. u Pittsburgh kad su Penguinsi bili jedna od najlošijih momčadi lige. U samo dvije godine doveo ih je do finala. Mnogi će reći da je Pittsburgh pun talenata, što je točno, ali treba te talente znati posložiti, u čemu je Therrien uspio. Mike Babcock je ponajbolji trener u Nhl-u koji je već igrao finale 2003. sa Anaheimom. U Detroitu je ispisao povijest jer je prvi trener koji je u svakoj od prve tri sezone sa momčadi upisao više od 50 pobjeda. Sada je drugi puta u finalu i nada se da će stići do prvog naslova.

Kada se sve navedeno zbroji i oduzme jasno je da dvije velike momčadi igraju finale i da bi po svemu trebali gledati jedno od najspektakularnijih finala čak i u povijest Nhl-a. Na igračima je da nam pokažu sve što znaju, a prema onome što smo do sada vidjeli biti će to pravi praznik za oči. Prednost za Penguinse bi mogao biti njihov entuzijazam i uistinu nevjerojatno talentirani napad. Prednost za Detroit bi moglo biti veliko iskustvo njihove momčadi, jer čak deset igrača Red Wingsa već ima prsten prvaka.

Finalna serija počinje u subotu u Detroitu, koji ima prednost domaćeg leda. Hoće li Detroit osvojiti prvi naslov nakon 2002. ili Pittsburgh prvi nakon 1992. vidjet ćemo za nekih dva i pol tjedna kada završava finale i kada će jedan od kapetana, Sidney Crosby ili Nicklas Lidstrom, ponosno podići Stanley Cup u zrak.

Raspored finala Stanley Cupa 2008:

Subota, 24. svibnja: Detroit, Joe Louis Arena; Detroit – Pittsburgh

Ponedjeljak, 26. svibnja: Detroit, Joe Louis Arena; Detroit – Pittsburgh

Srijeda, 28. svibnja: Pittsburgh, Mellon Arena; Pittsburgh – Detroit

Subota, 31. svibnja: Pittsburgh, Mellon Arena; Pittsburgh – Detroit

Ponedjeljak, 2. lipnja: Detroit, Joe Louis Arena; Detroit – Pittsburgh *

Srijeda, 4. lipnja: Pittsburgh, Mellon Arena; Pittsburgh – Detroit *

Subota, 9. lipnja: Detroit, Joe Louis Arena; Detroit – Pittsburgh*

*Napomena – serija se igra na četiri pobjede, pa će se utakmice 5, 6 i 7 igrati prema potrebi

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!