Rukomet

Idemo na OI!

Sanja Čalić • subota, 31.05.2008.

Ako je itko sumnjao mogu li Hrvati nakon godina bespoštednog trošenja koljena, zglobova, mišića i prstiju još uvijek igrati kao zmajevi, danas su im naši rukometaši pokazali kako se to točno radi. Višnjik je grmio "Samo je jedno u mom životu vrijedno"… Rusi su ostali na –2, a mi idemo po treću medalju na OI u Peking.

Hrvatska – Rusija 26:24 (15:12)

Kvalifikacije za OI, Turnir 3
Zadar, dvorana na Višnjiku, gledatelja 7500
Suci: Lemme / Ullrich (Njemačka)

Hrvatska: Balić, Duvnjak 3, Lacković 2, Vori 5, Dominiković 1, Džomba 5, Vuković 2, Šprem 1, Metličić 4, Vukić, Ćupić 3, Anušić

Obrana: Losert 9, Alilović 5
Sedmerci: 4/5
Isključenja: 6 minuta

Rusija: Filippov 2, Ivanov, Krivoshlykov, Evdokimov 4, Kaynarov 1, Dibirov 5, Chernoivanov 1, Igropulo 3, Rastvortsev 4, Kamanin 1, Kovalev 1, Aslanyan 2

Obrana: Grams 3, Kostygov 7
Sedmerci: 1/4
Isključenja: 6 minuta

Slika 1 od 2.
Foto: Sebastian Govorčin

Na vrlo izjednačenom početku susreta Rusija je prva, preko Dibirova, povela, no najjače oružje hrvatske reprezentacije u ovom susretu bile su kontre koje su proizlazile iz vrlo dobre obrane, pa je iz jedne takve Hrvatska vrlo brzo izjednačila pogotkom Čupića. Iako su Rusi u početku bili u blagoj prednosti, Hrvatska je do osme minute pogocima Duvnjaka i Metličića prvi put povela, a minutu kasnije novom Duvnjakovom kontrom stvorila i prednost od dva gola (5:3).

Slika 3 od 4.
Foto: Sebastian Govorčin

Sve do 14. minute hrvatski su reprezentativci održavali prednost u svojim rukama, no u trenucima kada su se mogli odlijepiti na veću razliku nisu uspijevali realizirali napade, te su Rusi rezultat vratili u egal (7:7). Sjajno je i Losert na vratima čuvao hrvatsku mrežu, dok je Vori bio gotovo nezaustavljiv s crte, te je Červarova momčad upravo njegovim pogotkom nekoliko minuta kasnije ponovno povela (9:7).

Slika 2 od 3.
Foto: Sebastian Govorčin

Ruske su prijetnje ponajprije stizale od Evdokimova sa crte, te Dibirova s krila, no u drugoj polovici prvog dijela u igru je ušao i Mirza Džomba koji je Hrvatskoj, što iz realiziranih sedmeraca, što pogotkom s krila, donio prvo značajnije vodstvo u susretu (14:10) u 26. minuti tri put zaredom svladavši ruske vratare, te je tu prednost Hrvatska u većem dijelu uspjela sačuvati do odlaska na odmor (15:12).

Slika 4 od 5.
Foto: Sebastian Govorčin

Na samom početku drugog dijela situacija je počela ići Hrvatskoj u korist, kad je s golovima Metličića i Vorija povela s pet razlike (17:12), a već u 32. minuti crveni je karton dobio Rus Chernoivanov nakon prekršaja nad Špremom. No jedan od najraspoloženijih Rusa Dibirov nastavio je prijetiti s krila, te njemu pripadaju najveće zasluge što su se ruski reprezentavtivci do 37. minute približili na samo dva gola zaostatka. Hrvatska je, pak, put kroz tvrdu rusku obranu pronalazila preko krilnih igrača, te su Čupić i Šprem, nakon sjajnih obrana Alilovića koji je zaključao svoja vrata, poveli seriju 6:1 (25:19) koja je prelomila susret u korist Hrvatske.

Slika 5 od 6.
Foto: Sebastian Govorčin

U ponovno veličanstvenoj atmosferi Rusi nisu smogli snage za preokret, te su do kraja tek uspjeli ublažiti svoj poraz (26:24), a Hrvatska je novom pobjedom premoćno ostvarila zadani cilj, plasman na Olimpijske igre u Pekingu. Najučinkovitiji u hrvatskim redovima bili su s po pet pogodaka Vori i Džomba koji je imao stopostotni učinak (5/5), dok je Ruse s isto toliko pogodaka predvodio Dibirov.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!