Zimski sportovi

Sykora i Fleury vratili Pittsburgh u igru

Krešimir Ferlak • utorak, 03.06.2008.

Nakon pobjede u Pittsburghu i nakon što su došli samo na pobjedu od naslova, svi su već gurnuli Stanley Cup u ruke Detroita. Ali, Penguinsi su imali drugu računicu i nisu se predavali. Uz hrabru i požrtvovnu igru i podosta sreće, slavili su u Joe Louis Areni i izborili šestu utakmicu, sutra u Pittsburghu...

Ovo je bila definitivno najbolja i najzanimljivija utakmica dosadašnje serije. Bilo je tu stvarno svega. Puno golova, prilika, obrana, stativa, preokreta, isključenja, produžeci i na kraju veliko slavlje gostiju iz Pittsburgha koji su se našli na rubu eliminacije. Detroit je bio samo 35 sekundi udaljen od osvajanja Stanley Cupa i morati će čim prije izbaciti ovaj težak poraz iz glave i nastaviti u dosadašnjem ritmu.

Za goste iz Pittsburgha utakmica je počela kao iz snova. Pritiskali su domaćine, stvarali šanse i nakon prvog perioda imali velikih 2:0. Treba uzeti u obzir da Penguinsi nisu u prve dvije utakmice u Detroitu postigli niti jedan gol. Prvo je Marian Hossa lijepo zatresao mrežu domaćih, a nešto kasnije je Adamu Hallu upisan sretan pogodak, nakon što se pločica od njegove klizaljke odbila u mrežu u pokušaju Kronwallovog čišćenja ispred vlastitog gola.

U drugom periodu Detroit još nije pronašao sviju igru, a gosti su opet opasno prijetili i mogli su u par navrata otići i na tri ili čak četiri gola razlike. Nisu zabili i zato su ih Red Wingsi kaznili. Darren Helm je zabio nakon što je jedno njegovo ubacivanje pred gol promijenilo smjer i završilo iza Marc-Andre Fleurya. Nakon tog pogotka, Detroit preuzima konce igre, ali Fleury je iz napada u napad izgledao sve bolje i na kraju se pokazalo, postao ključna figura utakmice.

Treći je period bio ispočetka izjednačen, ali nakon što je Pavel Datsyuk izjednačio rezultat, Detroit je konstantno navaljivao i stvarao paniku pred vratima Penguinsa. Jednu takvu situaciju iskoristio je Brian Rafalski i deset i pol minuta prije kraja doveo Red Wingse u vodstvo. I poslije toga Detroit pritišće, ali ne uspijeva povisiti prednost. Činilo se da su gosti izgubili snagu, ušlo se u zadnju minutu, Fleurya je zamijenio napadač i samo 35 sekundi prije kraja Maxime Talbot zabija iz blizine i odvodi utakmicu u produžetak.

Šok za publiku u dvorani, ali i za Red Wingse. Bili su samo 35 sekundi od naslova, ali čekali su ih produžeci. Detroit je krenuo uraganski u prvi produžetak i činilo se da su bili odlučni da uzmu naslov u ovoj utakmici. Fleury je mislio drugačije. Mladi vratar Pittsburgha je radio čuda i bio najzaslužniji što se utakmica i dalje igrala. Detroit je do kraja uputio čak 58 udaraca na njegov gol, ali Fleury nije više ništa propustio u svoju mrežu i utakmicu je doveo čak do trećeg produžetka.

I onda, kako to obično biva, stigla je kazna. Igrač Detroit je dobio četiri minute isključenja i nakon jednog udarca koji je promašio gol, pogodio suca i vratio se pred vrata, Petr Sykora zabija za ogromno slavlje Penguinsa i novi šok u Joe Louis Areni. Detroit je bio toliko blizu i kroz većinu utakmice bolja momčad, ali nakon sve te nesreće i odbijanaca, kao da je netko htio da ova serija potraje, da još malo uživamo u vrhunskom hokeju.

Nakon susreta, moral u svlačionici Detroita, ipak nije bio prenizak. Svijesni su da su imali šanse i da će ih sigurno biti i u sljedećoj utakmici.˝Prirodno je da se osjećamo pomalo loše, ali ovo su utakmice za Stanley Cup i uvijek su to prave bitke˝, rekao je trener Detroita Mike Babcock. Unatoč razočaravajućem porazu, ne treba sumnjati da će Red Wingsi ponovno dati sve u sljedećem susretu.

U redovima Pittsburgha neviđeno veselje. Znaju da su veći dio susreta bili nadigrani, ali borili su se, nisu se predavali i zato im je ova pobjeda još slađa. Posebno su hvalili svoja dva junaka, Fleurya i Sykoru. Za šestu utakmicu trebati će im još nekoliko junačkih nastupa ako žele izjednačiti seriju. Nakon ove iscrpljujuće utakmice, koja se igrala čak 110 minuta treba, se malo odmoriti, te spremiti za novu utakmicu, koja je na rasporedu već sutra. Detroit ima drugu meč loptu, ali Penguinsi su sigurno sada itekako željni vratiti se u Detroit, na utakmicu broj sedam.

Nhl, finale Stanley Cupa:

Detroit – Pittsburgh 3:4 OT (0:2, 1:0, 2:1, 0:1) (Helm 23,; Datsyuk 47.; Rafalski 50. / Hossa 9.; Hall 15.; Talbot 60; Sykora 110)
Ukupan rezultat: 3-2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!