EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina A, 1. kolo, 07.06.2008, 18:00 h, Basel, St. Jakob Park
Suci: Roberto Rosetti, Allesandro Griselli, Paolo Calcagno
Švicarska
Švicarska
0:1(0:0) Češka
Vaclav Sverkoš 71'
Češka

Domaćin krenuo porazom

Marin Vuković • subota, 07.06.2008.

U prvoj utakmici Europskog prvenstva reprezentacija Češke je na St. Jakob-Parku u Baselu uspjela svladati domaćina Švicarsku i, usprkos podređenom položaju tijekom većeg dijela susreta, upisati prve bodove.

Švicarska
Češka
Švicarska
Češka
1
Diego Benaglio
 
Ludovic Magnin
4
Philippe Senderos
 
Stephan Lichtsteiner
(do 75')
8
Gokhan Inler
 
Alexander Frei
(do 46')
 
Marco Streller
 
Gelson Fernandes
7
Tranquillo Barnetta
 
Valon Behrami
(do 84')
20
Patrick Müller
Pričuvni igrači
 
Hakan Yakin
46'
22
Johan Vonlanthen
75'
19
Eren Derdiyok
84'
Trener
 
1
Petr Čech
2
Zdenek Grygera
3
Jan Polak
4
Tomaš Galašek
6
Marek Jankulovski
7
Libor Sionko
(do 83')
9
Jan Koller
(do 56')
14
David Jarolim
(do 87')
13
Jaroslav Plašil
21
Tomaš Ujfaluši
22
David Rozehnal
Pričuvni igrači
10
Vaclav Sverkoš
56'
11
Stanislav Vlček
83'
5
Radoslav Kovač
87'
Trener
Karel Brückner
Slika 2 od 2.
Foto: EPA

S pravom će reprezentativci Švicarske žaliti nakon prve utakmice Europskog prvenstva u kojoj su po mnogočemu nadigrali favoriziranu reprezentaciju Češke, ali su na kraju travnjak St. Jakob-Parka ipak napustili pognute glave. Češka je odigrala slabu utakmicu, ali je na kraju uspjela sačuvati vlastitu mrežu i praktički iz jedine prave prilike na utakmici pogotkom Vaclava Sverkoša upisala prvu pobjedu na turniru. Dodatan udarac švicarskim ambicijama zadala je ozljeda njihova kapetana Alexandera Freia.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Poslužimo li se boksačkim rječnikom, rekli bismo da je prvo poluvrijeme pripalo Švicarcima na bodove. Bolje su otvorili utakmicu i u nekoliko navrata natjerali Čehe na pogreške iz kojih su zatim uspijevali zaprijetiti Petru Čechu. Prvu takvu pogrešku dočekali su već u trećoj minuti kada je nakon oduzete lopte na sredini terena Alexander Frei pucao pored vratnice.

Slika 4 od 4.
Foto: EPA

Dvadesetak minuta kasnije isti igrač je u novoj prilici, dočekao je loptu nakon ispucavanja svoga vratara Diega Benaglia i našao se sam ispred Čecha, koji pravovremenim istrčavanjem zatvara kut i spašava svoja vrata. Čech je još jednom bio prisiljen izigravati spasitelja, nakon nove pogreške češkog srednjeg reda. Iz daljine je snažnim udarcem pokušao Frei, a vratar Chelseaja uspijeva odbiti loptu koju su mnogi prethodnih tjedana kritizirali kao vrlo nepredvidivu.

Slika 5 od 5.
Foto: EPA

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

I kada se očekivao posljednji zvižduk glavnoga suca, Švicarci su doživjeli velik udarac. U posljednjim trenucima prvoga dijela ozlijedio se njihov najbolji strijelac, kapetan i ponajbolji igrač prvoga dijela Alexander Frei. Iz igre je izašao zbog ozljede koljena, a potom je gušeći se u suzama napustio travnjak St. Jakob Parka, vjerojatno svjestan da je nakon nekoliko mjeseci priprema Europsko prvenstvo za njega završeno nakon samo jednog poluvremena. Prema prvim vijestima iz švicarskog stožera, radi se o ozljedi ligamenata koljena.

Kao da su odlučili igrati za svoga kapetana, Švicarci su žestoko otvorili nastavak utakmice i u razmaku od samo nekoliko minuta preko Magnina i Hakana Yakima zaprijetili Petru Čechu. U 66. minuti sjajnu priliku propušta upravo Yakim kada iz neposredne blizine glavom šalje loptu pored sleđenog Čeha, ali i češke vratnice.

Ključni trenutak utakmice zbio se u 71. minuti, nakon loše očišćene lopte iz šesnaesterca domaćina. Glavom je loptu "u vatru" vratio Galasek, a pravovremenim je ulaskom u prazan prostor ofsajd-zamku prevario džoker s klupe Vaclav Sverkoš i hladnokrvno poslao loptu pored nemoćnog Benaglia.

Švicarcima je trebalo neko vrijeme da se oporave od šoka, a deset minuta prije kraja propustili su najizgledniju priliku za izjednačenje. Prvo je iz daljine pucao Tranquillo Barnetta, a na odbijenu loptu od strane Čecha natrčao je Yakim i poslao je u gredu. Česi su se do kraja susreta uspjeli obraniti i nakon razočaravajuće igre ipak odnijeti vrlo bitne bodove.

EP 2008. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Švicarska0:1Češka
Portugal2:0Turska
1Portugal 35:3+26
2Turska 35:506
3Švicarska 33:303
4Češka 34:6-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!