EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina A, 1. kolo, 07.06.2008, 20:45 h, Ženeva, Gradski stadion
Suci: Herbert Fandel, Carsten Kadach, Volker Wezel
Portugal
Portugal
Pepe 61'
Raul Meireles 90'+3'
2:0(0:0) Turska
Turska

Portugalci pokazali mišiće

Mihaela Bradovski • subota, 07.06.2008.

Za razliku od mlakog otvaranja europske smotre kakvo su nam priredili Česi i Švicarci, druga je utakmica večeri ponudila znatno više tempa i puno bolji nogomet. Na kraju su posve zasluženo slavili Portugalci koji su pobjedom nad Turskom, ali i znatno boljom igrom pokazali kako će na ovom turniru biti reprezentacija na koju valja računati.

Portugal
Turska
Portugal
Turska
1
Ricardo
 
Paulo Ferreira
4
Bosingwa
7
Cristiano Ronaldo
8
Petit
10
Joao Moutinho
 
Simao
(do 83')
3
Pepe
6
Ricardo Carvalho
 
Deco
(do 89')
21
Nuno Gomes
(do 69')
Pričuvni igrači
 
Nani
69'
 
Raul Meireles
83'
5
Fernando Meira
89'
Trener
Luiz Felipe Scolari
23
Volkan Demirel
2
Servet Cetin
3
Hakan Balta
4
Gokhan Zan
(do 55')
5
Emre Belozoglu
7
Mehmet Aurelio
8
Nihat Kahveci
17
Tuncay Sanli
18
Kazim Kazim
21
Mevlut Erdinc
(do 46')
22
Hamit Altintop
(do 76')
Pričuvni igrači
20
Sabri Sarioglu
46'
15
Emre Asik
55'
9
Semih Senturk
76'
Trener
Fatih Terim
Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Favoriti skupine A i jedni od glavnih favorita prvenstva došli su potpuno zasluženo do pobjede nad turskom reprezentacijom. Dva je puta mrežu vratara Volkana zatresao Pepe, Brazilac u dresu Portugala, no samo je pogodak u 61. minuti priznat. Utakmicu je pogotkom zaključio Raul Meireles. Tri puta tokom susreta tresao se i okvir turskog gola. No nisu ni Turci bili bez prilika..

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U strašnom je tempu započeo susret između Portugala i Turske. Drugi susret prvenstva, ali i skupine A karakterom je bio totalno drugačiji od onoga koji su odigrale reprezentacije Švicarske i Češke. Već u drugoj minuti nakon duplog pasa Deca i Simaa, potonji akciju završava udarcem u vanjski dio mreže. Za razliku od talijanskog suca koji je sudio susret druge dvije reprezentacije skupine, Fandel je od samog počeka odlučio vrlo strogo kažnjavati svaki malo žešći prekršaj.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

U osmoj su minuti kod kornera ponovno kombinirali Deco i Simao, a na centaršut nije stigao Ronaldo. Loptu je ispred njega očistio Altintop. Turci su brzo krenuli u kontru i dali naznačiti da će upravo preko kontranapada čekati svoju priliku. Prvu priliku za tursku reprezentaciju propustio je Nihat u 11. minuti, njegov je pokušaj iz slobodnog udarca završio ravno u rukama Ricarda. Nakon prvih desetak minuta koji su u potpunosti pripali Portugalcima i Turci su malo došli do daha. U 13. minuti nakon akcije svoje momčadi, Tuncay se bacio u šesnaestercu, a njemački sudac pokazao da se igra dalje.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA


Pogodak Pepea za vodstvo Portugalaca

Prvi smo pogodak vidjeli u 17. minuti susreta. Nažalost po Portugalce, zbog opravdanog zaleđa je i poništen. Jedan od kornera izveo je Simao, a nakon duplog pasa sa Decom ubacio je u kazneni prostor u kojem je najviši bio Pepe te glavom poslao loptu iza Volkana. Zbog nedozvoljene pozicije ipak se nije krenulo sa centra. U 20. minuti zaprijetio je Nihat iz slobodnog udarca, a minutu kasnije na drugoj je strani obećavala prilika Simaa čiji udarac Altintop šalje u korner. U tim su trenucima portugalski reprezentativci zaredali nekoliko boljih prilika, pokušavali su najprije Deco, pa raspoloženi Simao, a nakon toga i Ronaldo.

Cristiano Ronaldo u 38. minuti iz slobodnog je udarca uzdrmao vratnicu. Točnije, njegov je snažan udarac vratar Turske vršcima prstiju odbio u okvir svoga gola. Iako se igra smirila kako se poluvrijeme bližilo kraju, prvi je dio susreta bio bogat prilikama, naročito onim portugalskim. Tko radi taj i griješi pa su tako Portugalci u kratkom periodu imali nekoliko zaleđa, ali i čak 66 posto lopte u nogama. Zadnju priliku u prvom poluvremenu izabranici Felipea Scolarija propustili su u 41. minuti Moutinho je i iz poluokreta nakon ubačaja Deca pucao samo u blok.


Potvrda pobjede u sudačkoj nadoknadi

I u nastavku susreta bolji su bili Portugalci. U 50. minuti Simao pada na rubu kaznenog prostora, sudac pušta prednost, do lopte je došao Nuno Gomes koji u čistoj prilici pogađa samo desnu vratnicu Volkanova gola. Četiri minute kasnije Ronaldo je glavom spustio za svog kapetana koji predugo oklijeva oko primanja te lopte. Ronaldo i u 56. minuti prijeti turskim vratima. Nakon prodora u šesnaesterac pucao je prema suprotnom Volkanovom kutu no on čita namjeru. Samo tri minute kasnije kombinacija Deca, Petita i Moutinha koji oštrim i snažnim udarcem puca malo iznad vrata.

Do pogotka su Portugalci ipak došli u 61. minuti. Ronaldo je s lijeva dodao Pepeu koji nakon duplog pasa sa Nunom Gomesom izlazi pred vratara i mirno šalje loptu u mrežu. U 65. minuti Ronaldo šalje loptu za Nuna Gomesa koji glavom pogađa svoj drugi, a ukupno treći portugalski, okvir gola. U periodu između 73. i 82. minute propustili su nogometaši Portugala još nekoliko prilika. U 73. minuti Simao je rukom igrao u blizini svog šesnaesterca no Fandel nije reagirao, a u 82. minuti Asik je nakon ubačaja Nihada iz kornera glavom loptu poslao pored gola.

U posljednjoj je minuti susreta Nani zaustavljen grubim prekršajem zbog kojeg je morao pomoć potražiti izvan terena, a Portugal je s igračem manje u drugoj minuti nadoknade stigao do drugog pogotka. Konačnih 2:0 postavio je Raul Meireles nakon odlične akcije Ronalda i Moutinha. Turci su Portugalce namučili trkom, tehnikom im ipak nisu mogli parirati.

EP 2008. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Švicarska0:1Češka
Portugal2:0Turska
1Portugal 35:3+26
2Turska 35:506
3Švicarska 33:303
4Češka 34:6-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!