EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina C, 1. kolo, 09.06.2008, 20:45 h, Bern, Stade de Suisse, gledatelja: 30.777
Suci: Peter Fröjdfelt, Stefan Wittberg, Henrik Andren
Nizozemska
Nizozemska
Ruud van Nistelrooy 26'
Wesley Sneijder 31'
Giovanni van Bronckhorst 79'
3:0 Italija
Italija

Rapsodija u narančastom

Ivana Spahija • ponedjeljak, 09.06.2008.

Nizozemska reprezentacija slavila je u najzvučnijem dosadašnjem dvoboju Europskog prvenstva. Izabranici Marca van Bastena nadigrali su Talijane i sebi osigurali najbolji mogući start u skupini C, a aktualnim svjetskim prvacima ostavili brige uoči nastavka natjecanja...

Nizozemska
Italija
Nizozemska
Italija
1
Edwin van der Sar
 
Andre Ooijer
 
Joris Mathijsen
 
Giovanni van Bronckhorst
 
Orlando Engelaar
9
Ruud van Nistelrooy
(do 70')
 
Wesley Sneijder
 
Nigel de Jong
 
Dirk Kuyt
(do 81')
 
Khalid Boulahrouz
(do 77')
 
Rafael van der Vaart
Pričuvni igrači
 
Robin van Persie
70'
 
Johnny Heitinga
77'
 
Ibrahim Afellay
81'
Trener
Marco van Basten
 
Gianluigi Buffon
2
Christian Panucci
6
Andrea Barzagli
 
Gennaro Gattuso
9
Luca Toni
 
Antonio Di Natale
(do 64')
13
Massimo Ambrosini
 
Mauro Camoranesi
(do 75')
 
Gianluca Zambrotta
 
Andrea Pirlo
23
Marco Materazzi
(do 54')
Pričuvni igrači
3
Fabio Grosso
54'
7
Alessandro Del Piero
64'
18
Antonio Cassano
75'
Trener
Roberto Donadoni
Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

Navijači u Bernu doista su mogli uživati u predstavi koju su na Stade de Suisseu upriličili Talijani i Nizozemci. U utakmici prepunoj prilika, ali i pogodaka, dominirali su izabranici Marca van Bastena koji su s uvjerljivih 3:0 deklasirali Azzurre i time zasjeli na čelo skupine C. Roberto Donadoni tek je početkom drugog poluvremena zamjenom Grossa za Materazzija donio prijeko potrebnu svježinu u momčad, no Talijani su ipak pali bez ispaljenog metka. Iz redova Nizozemaca posebno je oduševio rastrčani Giovanni van Bronckhorst koji je bio režiser, a kasnije i izvođač, dvaju pogodaka Oranja.

Slika 5 od 5.
Foto: Davor Sajko

Utakmica je započela standardnim odmjeravanjem snaga, tek su nešto raspoloženije krenuli Talijani uz dva (neuspjela) pokušaja ubacivanja za Lucu Tonija. Nizozemsko buđenje stiglo je u 18. minuti. Kuyt je odlično pronašao Van Nistelrooya koji je zaobišao Buffona usput posrćući te je ubacio loptu u sredinu, da bi na kraju situaciju raščistio Gattuso. Nizozemska je do vodstva mogla doći i šest minuta kasnije kada je, nakon slobodnog udarca Sneijdera, Materazzi umalo pospremio loptu u vlastitu mrežu.

Slika 4 od 4.
Foto: Davor Sajko

Veliki pritisak na talijansku obranu Oranjama se isplatio u 26. minuti. Nakon prilično kontroverzne situacije, Nizozemci su došli u vodstvo. Slobodan udarac izveo je Van der Vaart, Buffon je boksao tu loptu koju je Sneijder pokupio na rubu šesnaesterca i ubacio za Van Nistelrooya, koji je iz blizine matirao talijanskog vratara za vodstvo Nizozemske od 1:0. Talijani su protestirali tražeći zaleđe nizozemskog napadača, za kojeg se čini da je bio najmanje dva metra iza leđa talijanske obrane, ali je sudac ipak priznao pogodak.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Nije se dugo trebalo čekati da se ponovno zatrese mreža na Stade de Suisse stadionu. Oranjama je vodstvo dalo novi polet koji je urodio plodom u 31. minuti. Akcija je zapravo krenula od Pirlova udarca iz kuta prema vratima Nizozemaca, gdje je Van Bronckhorst s gol-crte izbio tu loptu, da bi potom sprintom došao do talijanskog prostora i prebacio na drugu stranu za Kuyta. Veznjak Oranja je glavom dodao za Sneijdera koji je potom poluvolejem zatresao mrežu nemoćnog Buffona za veliko vodstvo Nizozemaca od 2:0.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Do tada nevidljivi Talijani pod šokom su krenuli po smanjenje zaostatka. Tako je u 33. minuti odličan pokušaj Di Natalea još bolje obranio Van der Sar. Nizozemci su pri samom kraju prvog dijela mogli postići i treći pogodak u talijansku mrežu. Van Nistelrooy se našao sam oči u oči s Buffonom, a talijanski vratar je odlično reagirao i udarac Nizozemca uspio je prebaciti preko grede.

Drugo poluvrijeme donijelo je zamjenu u talijanskim redovima, umjesto Materazzija u igru je ušao Grosso, što je donijelo pozitivan pomak kod Talijana. Igra se većinom odvijala na nizozemskoj polovici, a veliku priliku za smanjenje vodstva Nizozemaca propustio je Toni u 60. minuti kada je iz okreta potražio mrežu Oranja, no na mjestu je bio Van der Sar. Uslijedilo je nekoliko pokušaja Talijana za promjenu rezultata, no do toga nije došlo. U napadu Italije našlo se mjesta i za Cassana te Del Piera, no ni "zločesti dečko" Italije te legendarni Il capitano tu nisu mogli napraviti ništa.

Konačan slom Azzurra dogodio se u 79. minuti kada su Nizozemci, po drugi put u utakmici, do pogotka došli iz kontre. Pirlo je izveo slobodan udarac kojeg je obranio Van der Sar, a zatim je Van Bronckhorst ponovno odradio ogroman trkački posao i ubacio za Kuyta, koji je ponovno vratio do Van Bronckhorsta za odličan pogodak nizozemskog braniča i velikih 3:0 Oranja. Talijani se uoči ogleda s Rumunjskom i Francuskom nalaze u prilično teškoj situaciji te bi se lako moglo dogoditi da se aktualni svjetski prvaci od utrke za europskom krunom oproste već u grupnoj fazi natjecanja. Nizozemci s druge strane imaju ogroman razlog za zadovoljstvo i pobjeda nad Italijom Oranjama će biti priličan "vjetar u leđa" za preostala dva susreta u skupini C.

Skupina C, prvo kolo: Nizozemska - Italija 3:0.

EP 2008. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Rumunjska0:0Francuska
Nizozemska3:0Italija
1Nizozemska 39:1+89
2Italija 33:4-14
3Rumunjska 31:3-22
4Francuska 31:6-51

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!