EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina D, 1. kolo, 10.06.2008, 18:00 h, Innsbruck, Tivoli Neu
Suci: Konrad Plautz, Egon Bereuter, Markus Mayr (svi Austrija)
Španjolska
Španjolska
David Villa 20', 43', 75'
Cesc Fabregas 90'+1'
4:1 Rusija
Roman Pavljučenko 84'
Rusija

Furija krenula furiozno

Goran Tomičić • utorak, 10.06.2008.

U prvoj utakmici skupine D Španjolska je impresivnom igrom svladala Rusiju 4:1, a junak utakmice je bio trostruki strijelac David Villa. Rusija nije odigrala loše, ali nije mogla protiv ovakve Španjolske...

Španjolska
Rusija
Španjolska
Rusija
 
Iker Casillas
 
Carlos Marchena
 
Carles Puyol
 
Andres Iniesta
(do 63')
7
David Villa
 
Xavi Hernandez
 
Fernando Torres
(do 54')
 
Joan Capdevila
 
Sergio Ramos
19
Marcos Senna
 
David Silva
(do 77')
Pričuvni igrači
 
Cesc Fabregas
54'
12
Santi Cazorla
63'
 
Xabi Alonso
77'
Trener
Luis Aragones
 
Igor Akinfejev
8
Denis Kolodin
11
Sergej Semak
15
Roman Širokov
15
Dinijar Biljaletinov
17
Konstantin Žirjanov
18
Jurij Žirkov
19
Roman Pavljučenko
20
Igor Šemsov
(do 58')
21
Dmitrij Sičev
(do 46')
22
Aleksandar Anjukov
Pričuvni igrači
23
Vladimir Bistrov
46'
20
Dmitrij Torbinski
58'
6
Roman Adamov
70'
Trener
Guus Hiddink
Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Utakmica u Innsbrucku bila je prva na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u kojoj su obje momčadi postigle pogodak. Zanimljiv je podatak da je ovo prva pobjeda Španjolske u povijesti Europskih prvenstava s više od jednim pogotkom prednosti. Rusija je bez suspendiranog Aršavina i ozlijeđenog Pogrebnjaka pružila kvalitetnu igru, no Španjolska je jednostavno bila bolja.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U prvih 15 minuta nije bilo većih opasnosti. Momčad Luisa Aragonesa je kontrolirala loptu, ali pored čvrste ruske obrane nije uspijevala ozbiljnije ugroziti Akinfeejeva. Rusija se orijentirala na kontre, ali Hiddinkovim igračima je nedostajalo proigravanje koje bi napadačima omogućilo priliku.

Iz prve opasne situacije Španjolska je povela. Capdevilla je u 20. minuti lijepo pronašao Torresa, koji se oslobodio Širkova i pronašao Villu, a on je preciznim udarcem s desetak metara poslao loptu u mrežu. Bila je to sjajna akcija Furije. Rusija je nakon toga krenula agresivnije i već tri minute kasnije je mogla izjednačiti, no vratnica je zaustavila pokušaj Žirjanova s vrha kaznenog prostora. Već u idućem napadu bilo je opasno pred ruskim vratima, no Torres je zakasnio na lijepo proigravanje Ville.

U sljedećih nekoliko minuta je Akinfeejev zaustavio udarce Torresa i Ville. Potom je na obje strane malo pao ritam i vratari nisu imali posla sve do 43. minute, kad je Španjolska povisila prednost. Opet je Capdevilla započeo akciju, a Iniesta je lijepo sačuvao loptu i kroz sredinu obrane pronašao Villu, koji je preciznim udarcem kroz noge ruskog vratara donio svojoj momčadi dva pogotka prednosti.

Drugo poluvrijeme je počelo blagom dominacijom Rusije, ali Španjolska ipak nije imala većih problema u čuvanju prednosti. Villa se u 58. minuti lijepo oslobodio čuvara, no Akinfeejev je siguran. Na drugoj strani je uzvratio Biljadetinov, ali Casillas ni tada nije morao intervenirati. Španjolska je opet preuzela kontrolu igre i u 67. minuti je Akinfeejev lijepo reagirao nakon udaraca Senne i Casorle.

Aragonesovi igrači su potom malo umirili igru i čekali svoju priliku za konačnu odluku, što se dogodilo u 75. minuti. Fabregas je prekasnom dijagonalom na lijevoj strani kaznenog prostora pronašao Villu, a on se oslobodio Žirkova i snažnim udarcem iz blizine postigao svoj treći pogodak. Rusija se nije predala i za to je nagrađena smanjenjem rezultata devet minuta kasnije. Žirjanov je ubacio iz kornera, a Širkov je glavom prenio za Pavljučenka, koji je snažnim udarcem glavom svladao nemoćnog Casillasa. U sudačkoj nadoknadi je Semak mogao zabrinuti Španjolce, no slabo je reagirao, a Furija je to odmah kaznila. Villa je lijepo prošao i uposlio Carsolu, čiji udarac je zaustavio Akinfeejev, ali je lopta stigla do Fabregasa, koji je glavom lako pogodio praznu mrežu.

Španjolska je tako u prvoj utakmici opravdala velika očekivanja i opravdala status kandidata za naslov prvaka. Ovakva predstava Aragonesovih igrača zabrinula je buduće protivnike Furije. Rusija ipak ne može biti previše razočarana igrom koja bi protiv Švedske i Grčke vjerojatno bila dovoljna za mnogo više od uvjerljivog poraza.

EP 2008. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Španjolska4:1Rusija
Grčka0:2Švedska
1Španjolska 38:3+59
2Rusija 34:406
3Švedska 33:4-13
4Grčka 31:5-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!