Zimski sportovi

Ovečkin i Red Wingsi dominirali

Krešimir Ferlak • petak, 13.06.2008.

Jučer su dodijeljene nagrade za najbolje hokejaše u protekloj sezoni. Najviše razloga za slavlje ima Rus Aleksandar Ovečkin koji je dobio čak četiri nagrade, te igrači Red Wingsa koji su zajedno također skupili četiri pokala.

Aleksandar Veliki je nadimak koji savršeno paše Aleksu Ovečkinu, a jučer je samo potvrdio taj svoj epitet. Ovečkin je osvojio čak četiri nagrade, a među njima i onu najvažniju, Hart Trophy za najkorisnijeg igrača, odnosno MVP-a lige. Osim toga Ovečkina su igrači nagradili sa Lester B. Pearson Award, jer su ga izabrali za najboljeg među njima. Aleksu je pripao i Rocket Richard Trophy kao igraču za najviše postignutih golova u sezoni i Art Ross Trophy za najviše poena u sezoni.

Šta drugo reći, nego fantastičan kraj fantastične sezone za Ovečkina u kojoj je doveo Washington do doigravanja i još osvojio svjetsko zlato sa reprezentacijom Rusije. Ovečkin ipak gleda na još veća dostignuća. ˝Želim osvojiti sve, sljedeće sezone možda to bude Stanley Cup˝, rekao je mladi Rus nakon što se slikao sa sva četiri trofeja.

O tome kako se osvajaju trofeji puno toga zna Nicklas Lidstrom. Jedan od najboljih hokejaša u povijesti, ove je sezone osvojio svoj četvrti Stanley Cup, a jučer je po nevjerojatni šesti put proglašen za najboljeg braniča lige i osvojio Norris Trophy. Lidstroma su pitali gdje drži sve te silne nagrade. ˝Imam kuću i u Švedskoj, pa i tamo ima mjesta. Ali ozbiljno, vrlo sam ponosan na sve te nagrade˝. Sudeći po tome kako igra, ovo zasigurno nije bila zadnja nominacija, a niti nagrada za velikog Lidstroma.

Pavel Dacjuk kući je također ponio dvije nagrade. Po treći puta zaredom, kao prvi igrač u povijesti kojemu je to uspjelo, osvojio je Lady Byng Trophy koji se osvaja na osnovu ponašanja na ledu i izvan njega. Mogli bi tu nagradu protumačiti kao neku vrstu nagrade za fair play. Druga nagrada za Dacjuka bio je Selke trophy, koju osvaja najbolji obrambeni napadač. Pavel Dacjuk je uistinu jedan od onih igrača koji do sada nije na nagradama dobivao pozornost koju zaslužuje tako da su ove nagrade sasvim zaslužene.

Najbolji trener u sezoni je Bruce Boudreau iz Washington Capitalsa. On je preuzeo momčad kada su Capitalsi bili posljednji u ligi, a na kraju ih je doveo do doigravanja i prvog mjesta u diviziji. Veliko ostvarenje za trenera kojemu je ovo tek prvi Nhl klub.

Najbolji rookie u sezoni je očekivano Patrick Kane iz Chicaga, koji je najzaslužniji za buđenje Blackhawksa. Martin Brodeur je dobio Vezina Trophy za najboljeg golmana, a dvojac Detroita Chris Osgood i Dominik Hašek su nagrađeni kao najbolji golmanski par u ligi. Jason Blake iz Toronta je osvojio Bill Masterton Trophy za igrača koji je najviše posvećen sportu. Blakeu je inače početkom sezone dijagnosticirana leukemija, ali nastavio je igrati i boriti se protiv bolesti koju će, nadamo se, uskoro pobijediti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!