EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina C, 2. kolo, 13.06.2008, 18:00 h, Zürich, Letzigrund, gledatelja: 30.585
Suci: Tom Henning Øvrebø, Geir Åge Holen, Jan Petter Randen
Italija
Italija
Christian Panucci 56'
1:1(0:0) Rumunjska
Adrian Mutu 55'
Rumunjska

Talijani na aparatima

Branimir Korać • petak, 13.06.2008.
Talijani na aparatima
Foto: EPA

Skupina C profilira se kao najneizvjesnija skupina Europskog prvenstva. Talijani i Rumunji u drugom kolu podijelili su bodove igravši 1:1 u susretu u kojem je Adrian Mutu deset minuta prije kraja mogao Rumunjskoj donijeti sva tri boda, ali Gianluigi Buffon obranio mu je jedanaesterac...

Italija
Rumunjska
Italija
Rumunjska
 
Gianluigi Buffon
2
Christian Panucci
3
Fabio Grosso
 
Giorgio Chiellini
7
Alessandro Del Piero
(do 77')
9
Luca Toni
 
Daniele De Rossi
 
Mauro Camoranesi
(do 85')
 
Gianluca Zambrotta
20
Simone Perotta
(do 57')
 
Andrea Pirlo
Pričuvni igrači
18
Antonio Cassano
57'
 
Fabio Quagliarella
77'
13
Massimo Ambrosini
85'
Trener
Roberto Donadoni
1
Bogdan Lobont
2
Cosmin Contra
4
Gabriel Tamas
5
Christian Chivu
6
Mirel Radoi
(do 25')
7
Florentin Petre
(do 60')
8
Paul Codrea
10
Adrian Mutu
(do 88')
15
Dorin Goian
21
Daniel Niculae
Pričuvni igrači
20
Nicolae Dica
25'
16
Banel Nicolita
60'
11
Razvan Cocis
88'
 
Trener
Victor Piturca

Vrlo dobru utakmicu odigrali su Talijani i Rumunji. Prije susreta nije bilo kalkulacija, i jedni i drugi tražili su pobjedu jer bod im nije previše značio. Međutim vratari su danas briljirali, s jedne strane Gianluigi Buffon koji je obranio jedanaesterac i nekoliko zicera te s druge strane Bogdan Lobont koji je izludio talijanske napadače.

Talijanski izbornik Roberto Donadoni u odnosu na utakmicu s Nizozemskom promijenio je veći broj igrača, što i sam svjestan kako postavka u tom susretu nije bila dobra, a što i pod pritiskom javnosti koja ga je razapela nakon tog visokog poraza.

Susret je započeo jakim pritiskom Talijana koji su u prvih 15 minuta s lakoćom probijali rumunjske bokove i bez problema upućivali opasne lopte u šesnaesterac. U tom razdoblju najizgledniju priliku propustio je Alessandro Del Piero koji glavom iz neposredne blizine puca pokraj gola. Rumunji su u jeku talijanskih napada složili brzi kontranapad, Adrian Mutu izbačen je oči u oči pred Gigija Buffona, međutim Buffon mu skida vrlo dobar udarac.

Narednih pet minuta Rumunjska pritišće Talijane i opasnim udarcima iz vana preko Tamasa i Chivua prijeti. Chivuov udarac okrznuo je i Panuccija te je lopta prevarila Buffona, no na njegovu sreću pogodila je stativu. Koju sekundu kasnije, u nastavku akcije nakon što je lopta izbijena iz šesnaesterca, u skoku se glavama sudaraju Rat i Radoi, a Radoi izvlači deblji kraj i napušta igru.

Do kraja prvog poluvremena vrlo opasan bio je Luca Toni koji je tri puta glavom dobro ciljao, ali nije prevario Lobonta. Međutim u sudačkoj nadoknadi prvog dijela ipak je uspio pogoditi mrežu, no norveška sudačka trojka poništava pogodak zbog nepostojećeg zaleđa.

U prvih deset minuta drugog dijela igralo se s dosta pogrešaka i bez velikih prilika, a onda u 55. minuti Rumunjska dolazi do vodstva. Tamas je posla dugu loptu na vrh talijanskog šesnaesterca, Zambrotta nonšalantno vraća glavom loptu Buffonu, a lukavi Mutu sve to prati, presijeca dodavanje i pogađa mrežu.

Kratko je trajalo slavlje Rumunja. Već u sljedećoj minuti Pirlo iz kornera gađa glavu Chiellinija koji spušta loptu u peterac gdje ju ne uspijeva izbiti Tamas što koristi Panucci i poravnava iz blizine na 1:1.

Nakon što su Niculae i De Rossi propustili velike prilike dovesti svoje reprezentacije do vodstva, u 80. minuti Rumunji imaju priliku utakmice. U borbi u šesnaestercu Panucci je s leđa srušio pravim hrvačkim zahvatom Niculaea i napravio klasičan jedanaesterac. Adrian Mutu preuzeo je odgovornost, ali i pucao loše te mu Buffon brani i održava Talijane na životu.

Do kraja susreta Talijani su stvorili pritisak i pokušali doći do pobjede, ali konkretnih prilika nije bilo. U dva navrata tražili su jedanaesterce, međutim u Tonijevom slučaju svirano je igranje rukom, a u slučaju Quagliarelle svirano je zaleđe.

Neriješen rezultat ostavlja u igri i Talijane i Rumunje. Jasno je kako će i jedni i drugi u posljednjem kolu imati strahovito težak posao, Italiji igra samo pobjeda protiv Francuza dok Rumunji također moraju do pobjede protiv Nizozemske.

EP 2008. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Italija1:1Rumunjska
Nizozemska4:1Francuska
1Nizozemska 39:1+89
2Italija 33:4-14
3Rumunjska 31:3-22
4Francuska 31:6-51

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!