EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina A, 3. kolo, 15.06.2008, 20:45 h, Basel, St. Jakob Park
Suci: Konrad Plautz, Egon Bereuter, Markus Mayr
Švicarska
Švicarska
Hakan Yakin 71', 83' (11m)
2:0(0:0) Portugal
Portugal

Častan oproštaj domaćina

Ivor Krapac • nedjelja, 15.06.2008.
Častan oproštaj domaćina
Foto: EPA

Švicarski reprezentativci ipak nisu praznih ruku završili svoj put na Europskom prvenstvu na domaćem terenu. Švicarci su u posljednjem nastupu u Baselu u utakmici bez većeg rezultatskog značaja svladali Portugalce, koji su s dvije startne pobjede još ranije osigurali prvo mjesto skupine A...

Švicarska
Portugal
Švicarska
Portugal
18
Pascal Zuberbuhler
 
Ludovic Magnin
4
Philippe Senderos
 
Stephan Lichtsteiner
(do 83')
8
Gokhan Inler
 
Hakan Yakin
(do 86')
19
Eren Derdiyok
 
Gelson Fernandes
 
Valon Behrami
20
Patrick Müller
22
Johan Vonlanthen
(do 61')
Pričuvni igrači
7
Tranquillo Barnetta
61'
 
Stephane Grichting
83'
7
Ricardo Cabanas
86'
Trener
 
1
Ricardo
 
Paulo Ferreira
(do 41')
 
Bruno Alves
5
Fernando Meira
 
Raul Meireles
13
Miguel
3
Pepe
 
Ricardo Quaresma
 
Miguel Veloso
(do 71')
 
Nani
23
Helder Postiga
(do 74')
Pričuvni igrači
14
Jorge Ribeiro
41'
10
Joao Moutinho
71'
 
Hugo Almeida
74'
Trener
Luiz Felipe Scolari

Švicarski reprezentativci poklonili su svom izborniku Köbiju Kuhnu pobjedu za oproštaj od klupe nacionalne momčadi. Susret s Portugalcima donio im je prvu pobjedu na završnicama EP-a, a glavni junak na putu do 2:0 bio je Hakan Yakin, koji je dvaput zabio u drugom poluvremenu.

Kako se i očekivalo, Luiz Felipe Scolari krenuo je u posljednji susret prvog kruga s puno promjena u portugalskom sastavu. S obzirom da su već nakon dva kola osigurali prolazak u četvrtfinale s prvog mjesta skupine, Scolari je dao odmor svojim dosadašnjim glavnim adutima, uključujući i Cristiana Ronalda, a priliku su dobili oni koji su u prva dva susreta igrali manje. S druge strane, Kuhn nije toliko ispremiješao sastav, vrijedi izdvojiti tek ulazak iskusnog vratara Pascala Zuberbühlera, koji je zamijenio Diega Benaglija.

Portugalsko odrađivanje posla i švicarska ambicija za časnim oproštajem od prvenstva nisu donijeli puno uzbuđenja u prvom poluvremenu. Nešto opasniji bili su Scolarijevi izabranici, u čijem se sastavu posebno isticao Nani.

Član Manchester Uniteda nekoliko je puta ozbiljno namučio domaćine prodorima po svojem, lijevom krilu, a bio je i u dvije dvojbene situacije u kaznenom prostoru zbog kojih zasigurno neće htjeti počastiti suca Konrada Plautza pićem ili večerom. Austrijanac je dvaput ostao nijem na Nanijevo traženje da dosudi jedanaesterac - u 15. minuti nakon dvoboja s Lichtsteinerom, a u 43. nakon što je, kako se činilo, povučen u šesnaestercu.

Osim zbog dvije Plautzove procjene, Portugalci neće biti presretni ni zbog poništenog pogotka Heldera Postige u 36. minuti zbog navodnog zaleđa nakon Meirinog proigravanja. No, toliko o sucima, bilo je i nekoliko situacija s igračima u glavnim ulogama.

Portugalci su najozbiljnije zaprijetili u 18., kada je Zuberbühler skrenuo Pepeov udarac u gredu, a Nani je pet minuta kasnije nakon prodora po svojoj strani proigrao Quaresmu, čiji je pokušaj blokirao Senderos. Na drugoj strani, Ricardo je na najvećoj kušnji bio u 32. minuti, kada je skinuo opasan udarac glavom Hakana Yakina nakon Inlerovog ubacivanja iz kuta.

U drugih 45 minuta domaćini su postali puno opasniji. No, prije njihovog razdoblja pritiska, Nani je još jednom bio na sceni za Portugalce - u 53. minuti odmaknuo je suparničkoj obrani i našao se oči u oči s Zuberbühlerom, koji u toj situaciji nije mogao puno, ali - na njegovu sreću - Nani nije bio precizan, u sjajnoj prilici pogodio je samo stativu.

Nastavak je pripao Kuhnovoj momčadi, s pokušajima naknadno uvedenog Barnette i cijelu večer opasnog Inlera koji ipak nisu pogodili cilj. No, ono što nisu uspjeli tada, domaći su postigli u 71. minuti. Hakan Yakin prihvatio je proigravanje Erena Derdiyoka s ruba kaznenog prostora i mirno zabio Ricardu kroz noge.

Do kraja susreta Portugalci su se pokušali vratiti igri kakvu su prikazali u prvom dijelu, no malo toga im je polazilo za rukom. Na koncu, još su primili i drugi pogodak - Meira je u 82. minuti srušio Barnettu u kaznenom prostoru, a Hakan Yakin nije pogriješio s 11 metara, odvevši svoju momčad mali korak do pobjede. Taj mali korak nije bilo teško napraviti, u posljednjim minutama Scolarijevi izabranici više nisu složili ozbiljniju prijetnju pred Zuberbühlerovim vratima.

Skupina A, treće kolo: Švicarska - Portugal 2:0.

EP 2008. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Švicarska2:0Portugal
Turska3:2Češka
1Portugal 35:3+26
2Turska 35:506
3Švicarska 33:303
4Češka 34:6-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!