EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina A, 3. kolo, 15.06.2008, 20:45 h, Ženeva, gledatelja: 29000
Suci: Peter Fröjdfeldt (Norveška)
Turska
Turska
Arda Turan 75'
Nihat Kahveci 87', 89'
3:2(1:0) Češka
Jan Koller 34'
Jaroslav Plašil 62'
Češka

Turci dramatično do Hrvatske

Goran Tomičić • nedjelja, 15.06.2008.
Turci dramatično do Hrvatske
Foto: EPA

Kakva drama u Ženevi! Češka je u završnici susreta ispustila veliku prednost protiv upornih Turaka, koji su preokrenuli 0:2 u 3:2 i plasirali se u četvrtfinale gdje će igrati protiv Hrvatske. Tamo će biti oslabljeni neigranjem dvije jake karike i to pocrvenjelog vratara Volkana Demirela i zbog dva žuta kartona suspendiranog Aurelija. Češki tragičar je potpuno neočekivano bio Petr Čech...

Turska
Češka
Turska
Češka
23
Volkan Demirel
2
Servet Cetin
3
Hakan Balta
15
Mehmet Topal
(do 57')
7
Mehmet Aurelio
8
Nihat Kahveci
9
Semih Senturk
(do 46')
13
Emre Gungor
(do 63')
10
Arda Turan
17
Tuncay Sanli
22
Hamit Altintop
Pričuvni igrači
20
Sabri Sarioglu
46'
18
Kazim Kazim
57'
15
Emre Asik
63'
Trener
Fatih Terim
1
Petr Čech
2
Zdenek Grygera
3
Jan Polak
4
Tomaš Galašek
6
Marek Jankulovski
7
Libor Sionko
(do 84')
9
Jan Koller
17
Marek Matejovsky
(do 39')
13
Jaroslav Plašil
(do 80')
21
Tomaš Ujfaluši
22
David Rozehnal
Pričuvni igrači
14
David Jarolim
39'
3
Michal Kadlec
80'
11
Stanislav Vlček
84'
Trener
Karel Brückner

U prvih 15 minuta vidjeli smo borbenu igru u kojoj je Češka kontrolirala loptu, ali ipak nije bilo opasnih situacija pred Demirelom. Jedino što vrijedi izdvojiti su neprecizni pokušaji Matejovskog i Kollera. U devetoj minuti je Mehmet Aurelio dobio žuti karton i neće igrati protiv Hrvatske. Turska obrana je u tom razdoblju jako dobro funkcionirala, ali Terimova momčad nije mnogo mogla u napadu.

Turska je prvu bolju akciju odigrala u 17. minuti, no udarac Tuncaya je otišao kraj gola. Na drugoj strani je odmah uzvratio Matejovski, ali nije bilo problema za Demirela. Potom je uslijedilo novih desetak minuta sigurne i defenzivne igre na obje strane. Nova prilika se dogodila tek u 31. minuti, kad je Čech lako obranio pokušaj Cetina glavom.

Tri minute kasnije je odličnu priliku imala Češka, ali je Demirel zaustavio pokušaj Sionka iz blizine. Nagrada za bolju igru Brücknerove momčadi ipak je stigla već u sljedećem napadu. Grygera je s desne strane precizno ubacio, a Koller je glavom neobranjivo poslao loptu pod gredu. Češka je nastavila kontrolirati igru i u 42. minuti je Koller imao novu priliku glavom, no nije bio precizan nakon ubačaja Jankulovskog.

U drugi dio je Turska krenula mnogo agresivnije, ali nije imala mnogo prilika. Uvodne minute su prolazile u blagoj inicijativi Terimovih igrača, a prvu priliku su imali tek u 53. minuti, kad je Čech zaustavio neopasan pokušaj Tuncaya. Potom je značajno pao ritam igre, a u 61. minuti je Koller krenuo sam prema vratima, no pucao je kraj gola. Najbolji češki napadač mogao je odlučiti utakmicu, a ovaj se promašaj pokazao jako važnim, iako minutu kasnije nije tako izgledalo. Sionko je lijepo ubacio s desne strane, a Plašil je u padu uspio povisiti na 2:0.

Sve se tada činilo odlučenim, no Turska se nije predala. U 68. minuti je Arda pronašao Tuncaya, koji je glavom pucao u Čecha. Češka je posljednje dvojbe mogla otkloniti u 71. minuti, no stativa je zaustavila snažan udarac Polaka. Turska agresija je ipak donijela plod četiri minute kasnije. Sabri je pronašao Arduka, a on je preciznim udarcem s vrha kaznenog prostora poslao loptu u donji desni kut nemoćnog Čecha.

Turska je tada značajno pojačala pritisak, a Česi su se orijentirali na čuvanje prednosti, što se ipak pokazalo pogrešnim. Cetin je mogao izjednačiti u 82. minuti, ali malo je zakasnio. Igra je nastavljena u istom ritmu i pet minuta kasnije je Kazim Kazim ubacio, a Čech je početničkom intervencijom ispustio loptu, što je iskoristio Nihat i poslao loptu u praznu mrežu za izjednačenje.

Činilo se da ćemo protivnika saznati izvođenjem jedanaesteraca, no Turci nisu mislili tako. Hamit Altintop je u 89. minuti pronašao Nihata, koji je lijepim udarcem s vrha kaznenog prostora svladao istrčalog Čecha. U drugoj minuti sudačke nadoknade stigla je lijepa vijest za našu reprezentaciju. Demirel je odgurno Kollera i dobio izravan crveni karton, te će propustiti dvoboj protiv Hrvatske. Na vrata je stao Tuncay, no nije imao nikakvog posla.

Češka je tako propustila nevjerojatnu priliku, dok je Turska fantastičnim preokretom dobila mnogo samopouzdanja uoči utakmice protiv naše reprezentacije. No, izostanci Demirela i Aurelia će biti veliki hendikep za momčad Fatiha Terima.

EP 2008. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Švicarska2:0Portugal
Turska3:2Češka
1Portugal 35:3+26
2Turska 35:506
3Švicarska 33:303
4Češka 34:6-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!