EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina B, 3. kolo, 16.06.2008, 20:45 h, Ernst Happel, Beč
Suci: Manuel Mejuto Gonzalez, Juan Jimenez, Jesus Guadamuro (svi Španjolska)
Austrija
Austrija
0:1(0:0) Njemačka
Michael Ballack 49'
Njemačka

Ballack donio četvrtfinale

Vedran Attias • ponedjeljak, 16.06.2008.
Ballack donio četvrtfinale
Foto: EPA

Njemačka je pobijedila Austriju te tako izbacila i drugog domaćina Eura. Trenutak odluke dogodio se u 49. minuti kada je Michael Ballack lijepim udarcem donio Nijemcima drugu pobjedu na Euru...

Austrija
Njemačka
Austrija
Njemačka
21
Jurgen Macho
3
Martin Stranzl
4
Emanuel Pogatetz
5
Christian Fuchs
6
Rene Aufhauser
(do 63')
10
Andreas Ivanschitz
11
Umit Korkmaz
2
Gyorgy Garics
17
Martin Hiden
(do 55')
11
Martin Harnik
(do 67')
22
Erwin Hoffer
Pričuvni igrači
8
Cristoph Leitgeb
55'
19
Jurgen Saumel
63'
18
Roman Kienast
67'
Trener
Josef Hickersberger
1
Jens Lehmann
 
Arne Friedrich
4
Clemens Fritz
(do 90'+3')
8
Torsten Frings
 
Mario Gomez
(do 60')
 
Miroslav Klose
13
Michael Ballack
 
Philipp Lahm
 
Per Mertesacker
 
Lukas Podolski
(do 83')
21
Cristoph Metzelder
Pričuvni igrači
15
Thomas Hitzlsperger
60'
10
Oliver Neuville
83'
18
Tim Borowski
90'+3'
Trener
Joachim Löw

Austrijski je izbornik u ovu odlučujuću utakmicu ušao s tri izmjene u odnosu na sastav koji je izborio bod protiv Švicarske, a u prvoj se momčadi, prilično iznenađujuće, našao mladi Hoffer u napadu. Austrija je loše ušla u utakmicu i obrana domaćina nije dobro funkcionirala.

Već u 5. minuti nevjerojatnu je priliku promašio Mario Gomez koji nikako na Euru ne može doći do golgeterske forme koja ga je pratila u Bundesligi. Rastrčani Klose odlično je prošao po desnoj strani i njegova je lopta prevarila vratara Austrije, no Gomez lošom reakcijom ne uspijeva zatresti mrežu nego Garisc izbija loptu s crte.

Gomez se nije dao smesti te je i dalje prijetio Machu, ali nije uspio zatresti mrežu niti nekoliko minuta kasnije. Što je igra odmicala, Austrijanci su bili sve bolji te su posložili konce svoje igre. Glavni igrač domaćina Ivanschitz dobivao je sve više loptu, a jednu od njih je Aufhauser opasno uputio prema Lehmannovom golu, no vratar je bio priseban.

Na početku nastavak - odlučujući pogodak. Puno se od Ballacka očekuje na ovom Euru, a, dosada, je vrlo malo pružio, no pravi turnir tek počinje. Naime, u 49. minuti kapetan Austrije srušio je Lahma na 25 metara, a kapetan Njemačke, nakon što je Frings pomaknuo loptu i "ni kriv ni dužan" postao asistent, "bombom" rasparao mrežu Macha i donio Njemačkoj vodstvo i, kako se poslije pokazalo, pobjedu. Zaista prekrasan pogodak Ballacka jer je lopta išla samo ravno u druge rašlje i to nevjerojatno jako - definitivno najbolji gol Eura dosada.

Austrijanci se nisu predali i dali su sve od sebe do kraja kako bi barem izbjegli poraz, no nije išlo. Trud i zalaganje nisu bili dovoljni za nešto više od poraza jer sve to, ali i još neke bitne stvari za nogomet, imaju i Nijemci. Do kraja smo mogli vidjeti još koji pogodak, no Podolski i Lahm nisu uspjeli povećati prednost Njemačke, no i 1:0 je sasvim dosta. U četvrtak, u prvom četvrfinalu, tako igraju Njemačka i Portugal.

EP 2008. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Poljska0:1Hrvatska
Austrija0:1Njemačka
1Hrvatska 34:1+39
2Njemačka 34:2+26
3Austrija 31:3-21
4Poljska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!