EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina D, 3. kolo, 18.06.2008, 20:45 h, Innsbruck, Tivoli Neu
Suci: Frank De Bleeckere, Peter Hermans, Alex Verstraeten (svi Belgija)
Rusija
Rusija
Roman Pavljučenko 24'
Andrej Aršavin 50'
2:0(1:0) Švedska
Švedska

Ruski stroj pregazio Šveđane

Marin Vuković • srijeda, 18.06.2008.
Ruski stroj pregazio Šveđane
Foto: EPA

Švedska se pokazala nedostojnim protivnikom sjajnoj Rusiji, koja je preporođena povratkom Andreja Aršavina u svakom pogledu nadigrala skandinavsku momčad i posve zasluženo se plasirala među osam najboljih momčadi Starog kontinenta.

Rusija
Švedska
Rusija
Švedska
 
Igor Akinfejev
4
Sergej Ignašević
8
Denis Kolodin
10
Andrej Aršavin
11
Sergej Semak
15
Dinijar Biljaletinov
(do 66')
17
Konstantin Žirjanov
18
Jurij Žirkov
19
Roman Pavljučenko
(do 90')
20
Igor Šemsov
22
Aleksandar Anjukov
Pričuvni igrači
9
Ivan Saenko
66'
23
Vladimir Bistrov
90'
Trener
Guus Hiddink
1
Andreas Isaksson
2
Mikael Nilsson
(do 79')
3
Olof Mellberg
4
Petter Hansson
5
Fredrik Stoor
8
Anders Svensson
9
Fredrik Ljungberg
10
Zlatan Ibrahimović
11
Johan Elmander
17
Henrik Larsson
19
Daniel Andersson
(do 56')
Pričuvni igrači
9
Kim Kallstrom
56'
20
Marcus Allback
79'
Trener
Lars Lagerbäck

Nevjerojatno nadmoćnom predstavom Rusija je izborila plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva, održala lekciju po mnogočemu inferiornoj švedskoj reprezentaciji i poslala upozorenje dosad nedodirljivoj Nizozemskoj koja ih čeka u četvrtfinalu. Švedska se pokazala po mnogočemu inferiorna iznimno raspoloženim Rusima, Hiddinkovoj momčadi nisu mogli parirati ni tehnički, ni trkom, ni htijenjem.

Može se reći da je povratak Andreja Aršavina preporodio rusku momčad, koja je već u prvom poluvremenu mogla do vrha napuniti mrežu švedske reprezentacije. Rastrčani, energični i agresivni Rusi kombinatornom su igrom vrlo lako stvarali prilike pred švedskim vratarom, o čemu govori i statistički podatak da su samo u prvom poluvremenu uputili čak 14 udaraca prema vratima Švedske, a ta se brojka do kraja utakmice popela na preko 30.

Nakon nekoliko uvodnih prilika Aršavina i sjajnog voleja Jurija Žirkova, koji su Šveđanima trebali poslužiti kao upozorenje, Rusima su se upornost i iznimno dobra igra napokon isplatili u 24. minuti. Prekrasnu akciju s nekoliko brzih dodavanja završio je Aleksandar Anjukov povratnom loptom za Romana Pavljučenka koji iz neposredne blizine ne griješi i postiže svoj drugi pogodak na turniru.

Tri minute kasnije Šveđani su iz ničega mogli doći do izjednačenja, na jednu dugu loptu lijepo je reagirao Henrik Larsson i glavom pogodio gredu. Ova prigoda kao da je naljutila Ruse koji su nakon toga još više stegnuli obruč oko švedskoga gola i u 36. minuti organizirali pravu opsadu švedskoga gola koja je završena "tek" gredom Pavljučenka. Jedini pad koncentracije ruskih igrača bilježimo u samoj završnici prvoga dijela, kada su Šveđani u dva navrata zaprijetili Igoru Akinfejevu, ali ruski vratar oba je puta bio na mjestu.

Ruska dominacija u svakom pogledu nogometne igre nastavljena je i u drugom poluvremenu, što je već u 50. minuti rezultiralo udvostručenjem ruskog vodstva. Ovaj put loptu je lijevom stranom poveo Jurij Žirkov, uposlio Aršavina koji gađa prazni dio švedske mreže za 2:0.

Usprkos uvjerljivom vodstvu rapsodija u crvenom nastavljena je i do posljednjeg sučeva zvižduka, pa su do kraja utakmice Rusi mogli do kraja pregaziti izgubljene Šveđane. Teško je spomenuti sve prilike koje su Rusi stvorili pred vratima Isakssona, ali svakako valja istaknuti prodor Aršavina u 67. minuti kojeg je u posljednji trenutak očistila ruska obrana, a potom i vratnicu Konstantina Žirjanova deset minuta prije kraja.

Utakmicu je još jednom sjajnom prilikom zaključio Aršavin, izbivši u 89. minuti sam pred vratara Švedske koji sjajnom intervencijom spašava svoju momčad težeg poraza. Rusi mogu biti zadovoljni fantastičnom predstavom, dugo će se večeras slaviti u Innsbrucku. Nama preostaje da s velikim nestrpljenjem čekamo četvrtfinalnu utakmicu između Nizozemske i Rusije, koja bi po svemu sudeći mogla biti nezaboravna.

EP 2008. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Grčka1:2Španjolska
Rusija2:0Švedska
1Španjolska 38:3+59
2Rusija 34:406
3Švedska 33:4-13
4Grčka 31:5-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!