EP 2008., Završnica, Finale, 29.06.2008, 20:45 h, Beč, Ernst Happel
Suci: Roberto Rosetti
Njemačka
Njemačka
0:1(0:1) Španjolska
Fernando Torres 33'
Španjolska

Španjolska na krovu Europe

Ivana Spahija • nedjelja, 29.06.2008.
Španjolska na krovu Europe
Foto: EPA

Španjolski su reprezentativci pokazali da nogomet ne mora nužno biti igra u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci. Boljom i povezanijom igrom nadigrali su nervoznu i indisponiranu Njemačku i posve zasluženo pogotkom Fernanda Torresa osvojili naslov prvaka Europe.

Njemačka
Španjolska
Njemačka
Španjolska
1
Jens Lehmann
 
Arne Friedrich
 
Bastian Schweinsteiger
8
Torsten Frings
 
Miroslav Klose
(do 79')
13
Michael Ballack
15
Thomas Hitzlsperger
(do 58')
 
Philipp Lahm
(do 46')
 
Per Mertesacker
 
Lukas Podolski
21
Cristoph Metzelder
Pričuvni igrači
 
Marcell Jansen
46'
22
Kevin Kuranyi
58'
 
Mario Gomez
79'
Trener
Joachim Löw
 
Iker Casillas
 
Carlos Marchena
 
Carles Puyol
 
Andres Iniesta
 
Xavi Hernandez
 
Fernando Torres
(do 78')
 
Cesc Fabregas
(do 63')
 
Joan Capdevila
 
Sergio Ramos
19
Marcos Senna
 
David Silva
(do 66')
Pričuvni igrači
 
Xabi Alonso
63'
12
Santi Cazorla
66'
17
Daniel Guiza
78'
Trener
Luis Aragones

Španjolska je prvak Europe! U bici "papirnatih" favorita pobjedu je odnijela Furija, koja nakon čak 44 godine suše europski trofej dovodi natrag u Španjolsku. Izabranici Luisa Aragonesa briljirali su u grupnom dijelu natjecanja, tek pomalo usporivši u četvrtfinalu protiv Talijana, no odličnom predstavom protiv Rusije u polufinalu i sada protiv Njemačke u finalu zasluženo su se okitili naslovom europskih prvaka.

Iako "neiskusni" u završnicama velikih natjecanja, Španjolci su ipak uspjeli doći do europskog trofeja, i to zahvaljujući pogotku odličnog Fernanda Torresa koji je već u 33. minuti zapečatio njemačku sudbinu i donio radost španjolskim navijačima. Nijemci su se držali prilično loše tijekom cijelog susreta, a osim ponekih bljeskova početkom prvog i drugog poluvremena, ničim nisu opasnije ugrozili odličnu igru Španjolaca.

U napadu njemačke momčadi našao se i ozlijeđeni Michael Ballack, koji ipak nije pokazao ni približnu razinu svoje uobičajene igre te ga praktički nigdje nije ni bilo. Sam početak susreta pripao je Nijemcima, koji su potpuno zapriječili put lopte prema španjolskim napadačima. Već u trećoj minuti Klose je pobjegao obrani Španjolske, ali je i njemu pobjegla lopta. Klose se u priliku za pogodak doveo i u osmoj minuti, no tada je gađao ravno u španjolskog vratara Casillasa.

Loš, gotovo nevidljiv početak nije obeshrabrio Furiju, koja je prvi put ozbiljnije zaprijetila u 14. minuti. Xavi je dodao za Iniestu koji je ubacio loptu u sredinu, a Metzelder je umalo skrenuo loptu u vlastitu mrežu, no dobro je reagirao Lehmann. Veliku priliku za pogodak Španjolci su propustili u 23. minuti. Sergio Ramos je ubacio loptu u sredinu, Torres je nadskočio Metzeldera, ali je glavom gađao u vratnicu njemačkog gola.

Nijemci u tim trenucima kao da su privremeno nestali s terena, a Furija je vodila igru. Španjolcima se pritisak na obranu Elfa isplatio u 33. minuti susreta. Xavi je dobro uposlio Torresa koji je uspio zaobići Lahma te preskočiti Lehmanna i ugurati loptu u praznu mrežu za vodstvo Španjolske od 1:0. Minutu nakon toga Torres je odlično pronašao Silvu, koji je u izglednoj situaciji volejem poslao loptu nebu pod oblake. Nijemci su se probudili tek pred kraj prvog dijela kada je u 41. minuti pokušaj Hitzlspergera iz udarca iz kuta uspio obraniti Casillas.

Španjolci su dobro otvorili i drugo poluvrijeme u istom sastavu u kojem su počeli susret. Kod Njemačke je Jansen na terenu zamijenio Lahma. U 55. minuti zaprijetila je Furija, gotovo se ponovila identična situacija kao kod vodećeg pogotka Španjolaca. Torres je opet prošao Mertesackera, ali je ovaj put Lehmann ipak bio brži i spriječio je da se lopta ponovno nađe u mreži.

Sredinom drugog dijela uslijedilo je naglo buđenje i pritisak njemačkih nogometaša. Joachim Löw je iz igre izveo Hitzlspergera i uveo još jednog napadača, Kevina Kuranyija, te praktički krenuo na sve ili ništa. U 60. minuti je Schweinsteiger vratio za Ballacka, koji je s ruba prostora gađao pokraj gola. Minutu kasnije Ballack je dobro probio po lijevoj strani španjolske obrane i ubacio za Kuranyija, ali je njegov udarac obranio Casillas.

No, ni Španjolci nisu mirovali. Nova prilika za Furiju ukazala se u 67. minuti. Slobodan udarac izveo je Cazorla, Ramos je u padu glavom potražio mrežu Njemačke, ali je odlično reagirao Lehmann. Minutu kasnije pokušaj Inieste je s gol crte izbio Frings u trenutku kad je Lehmann već bio svladan.

Španjolci su do kraja susreta imali još nekoliko poluprilika za pogodak, a valja izdvojiti onu iz 81. minute kada je Guiza u sredini odlično pronašao Sennu, koji je bio kratak za jedan korak i propustio je priliku zatresti mrežu Njemačke. Ipak, i jedan jedini pogodak Torresa bio je dovoljan da Furija uzme naslov europskog prvaka i nakon duge 44 godine europski trofej donese natrag u Španjolsku.

EP 2008.

  • Rezultati
  • Ljestvica

finale

Njemačka0:1Španjolska
1Španjolska 38:2+69
2Njemačka 36:5+16
3Turska 26:5+13
4Rusija 23:4-13
5Portugal 12:3-10
6Hrvatska 12:4-20
7Italija 12:4-20
8Nizozemska 11:3-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!