Nogomet

Xavi Hernandez najbolji igrač

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 30.06.2008.
Xavi Hernandez najbolji igrač
Foto: EPA

Europsko prvenstvo je završilo trijumfom španjolske reprezentacije. Njemačka će ispred Brandenburških vrata proslaviti drugo mjesto, a ostale će reprezentacije svoju priliku tražiti za dvije godine u Južnoj Africi.

Puno je momčadi koje su imale velika očekivanja, no zapele su već u skupini (Švedska, Francuska) ili četvrtfinalu (Hrvatska, Nizozemska, Italija, Portugal). Neke su se progurale relativno daleko (Turska, Rusija) ali na jednu zamjerku nemamo - Španjolska je prvenstvom prošla neokrznuta - i na kraju zasluženo odnijela pehar u Madrid.

Atraktivan i napadački nogomet mogli smo vidjeti uglavnom kod reprezentacija koje su se od prvenstva oprostile već nakon četvrtfinala (Nizozemska, Hrvatska, Portugal). No, čast "totalnog nogometa" obranila je Španjolska, koja je i u finalu igrala na gol, na pobjedu. Ključni igrači u momčadi najstarijeg osvajača Eura, izbornika Luisa Aragonesa bili su David Villa, Fernando Torres, Xavi Hernandes i Cesc Fabregas. Upravo je Hernandeza Uefa izabrala za igrača turnira, unatoč velikoj konkurenciji poglavito u vlastitom sastavu.

Dokaz španjolske dominacije potvrđuje i izbor najbolje momčadi kontinentalne smotre u kojoj se nalazi čak devet Španjolaca. Uz Casillasa, Marchenu, Xavija, Fabregasa, Iniestu, Torresa i Villu nalazi se i jedan Hrvat - veznjak Luka Modrić, koji bi u idealnoj momčadi Eura igrao uz bok Hamitu Altintopu, Konstantinu Zirjanovu, Michaelu Ballacku, Lukasu Podolskom i Wesleyu Sneijderu.

U konkurenciji napadača najbolji su bili Rusi Aršavin i Pavljučenko te Španjolci Torres i Villa. Nagradu za najboljeg strijelca turnira odnio je David Villa, iako zbog ozljede nije nastupio u finalnom susretu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!