Nogomet

"Dinamo dokaz da se može"

Vedran Attias • srijeda, 23.07.2008.
"Dinamo dokaz da se može"
Foto: gnkdinamo.hr

Ekskluzivno za Sportnet.hr, Tomislav Butina govori o šansama ovog Dinama u Europi, općenitom stanju u našem nogometu, svom nasljedniku u Modrom dresu i o mnogo toga drugoga...

Kako vam izgleda Dinamo danas?

Igrački izgledamo dobro. Imamo dobru kombinaciju iskustva i talenta, a imamo i puno prostora za napredak. Sigurno da imamo individualnu kvalitetu i sad to trebamo pretočiti u dobar kolektiv, a koliko će nam vremena trebati, s obzirom da imamo dosta novih igrača - će vrijeme pokazati.

Nakon pripremnih utakmica i nastupa, obrana se čini najboljim dijelom momčadi.

Mislim da je obrana super kvalitetna i daj Bože zdravlja tim dečkima. Stoperi Bišćan - Drpić su, po meni, najkvalitetniji dio momčadi. Takav stoperski par je želja svakog kluba, naravno u našoj ligi, a i šire. Samo se nadam da će ih zaobići ozljede.

Dosta je mladih igrača priključeno prvoj momčadi. Bi li mogli nekoga od njih posebno istaknuti?

Čim su oni tu s nama - sigurno su kvaliteta. Ne treba sada posebno nikoga isticati, kao što se ističe Badelja nakon dobrih pola sata u Belfastu. Sutra će se pojavit Ibanez, a preksutra Morales tako da ne treba tim klincima stavljati previše pritiska na leđa. Oni će sigurno imati oscilacija u svojoj igri i isto kako ih sada ne treba previše dizati, tako ih ne treba niti previše kritizirati nakon lošije partije. Treba ih samo pustiti da se normalno razvijaju, a čim su tu - sigurno je kako imaju kvalitetu.

Linfield je praktički riješen te još samo ostaje formalnost, a onda slijede Domžale.

Nisam igrao prošle godine, ali sam gledao utakmice na televiziji. Bili smo puno bolji i kvalitetniji, a u konačnici je i rezultat to pokazao. Mi smo dosta promijenili momčad, no i oni su. Sigurno je kako imaju želju za "revanšom", no mi ne bježimo od činjenice kako smo favoriti i vjerujem kako bi mi to morali proć. Naravno, tako nešto ne mogu reći sa sigurnošću, no po meni - mi bi to morali proći.

A onda - treće pretkolo.

U trećem pretkolu isključivo ovisimo o ždrijebu. Ima momčadi s kojima možemo igrati, ali ima i "ne daj Bože" momčadi. Kažem, treba se koncentrirati na utakmice do tada, a onda kada vidimo ždrijeb i saznamo protivnika ćemo moći nešto više reći. Nama prvo dolazi Rijeka i to je jako bitna utakmica. Zatim nam slijede Domžale i to je period u kojem se, osim pobjeda i prolaza dalje, moramo i uigrati za to treće pretkolo.

Jedan od mogućih protivnika je i Butinin bivši klub Olympiacos, no oni definitivno nisu u krugu momčadi koje bi Modri htjeli za protivnika.

Ne bi njih volio. Sama činjenica što su, zapravo mogu reći mi jer sam bio tamo, prošli skupinu ispred Lazija i Werdera te imali jednaki broj bodova kao Real, a onda tek u drugoj utakmici ispali od kasnijih finalista Chelsea - dovoljno govori. Zaista impresivno. Tamo ima dosta kvalitete i, ako možemo, ja bi ih volio preskočiti. U medijima se dosta potencira kako Dinamo ima dosta stranaca iako u prvih 11 igra šest Hrvata dok, primjerice u Arsenalu nema niti jednog Engleza.

Dinamo, a i cijeli hrvatski nogomet, ne može te ne bi ni trebali, zaobići globalizacijski proces. Potpuno je normalno da se ljudi kreću i igraju ovdje i ondje. U nedostatku kvalitetnih rješenja u domaćoj ligi, normalno je da Dinamo traži kvalitetna rješenja vani. Takva je tendencija u cijelom svijetu i ne vidim zašto bi Dinamo bio nešto posebno. Meni je totalno svejedno je li dečko rođen u Čakovcu ili Buenos Airesu - ako on igra za klub sa srcem i voljom.

Što mislite o novom terminu 1. HNL? Jesu li utakmice nedjeljom faktor koji će napuniti stadione naših klubova?

Vrijeme će pokazati. Ja bih osobno bio sretniji kada bi se igralo subotom, ali to je moje osobno mišljenje. Nitko sretniji od mene ako će stadioni biti puni i ako se narod prepozna u toj nedjelji.

Što općenito nedostaje našoj ligi?

Koliko ima momčadi? 12, jel tako? Znači jedno 12 stadiona prije svega(smijeh, nap.a.). Nedostaje jedno deset kvalitetnih sponzora, ma puno toga. Čim nema stadiona, čim su glavni preduvjet licence za rasvjetu to onda dosta govori o uvjetima. Vidimo i sami kako klubovi grcaju u problemima i puno toga u našoj ligi nije dobro, ali treba uzeti Dinamo kao primjer i kao model jer baš je Dinamo dokaz da se može. Dinamo je isto bio u velikim problemima do prije pet - šest godina kada sam ja otišao. Naime, nikad ne bih ni otišao da nije bilo tako. Treba uzeti Dinamo kao primjer i dokaz da se kvalitetnim radom i organizacijom, ne u kratkom roku i na mah nego sustavno i u dugom periodu mogu neke stvari odraditi. Na "horuk" nema ništa. Puno je klubova prošlo kroz našu ligu u zadnjih 15 godina i svi koji su probali na silu nešto napraviti su propali. Tako se ne može - samo radom i trudom.

Unatoč svemu tome, našoj ligi ne nedostaje kvalitete.

Ima kvalitete, pa i Dinamo se crpi iz tih klubova. Talenta ima, no treba više ulagati u omladinske škole, trenere i treba više novac usmjeravati u tom smjeru jer nije uvijek najsretnije rješenje davati novac u A pogone i time ne mislim samo na prvu ligu nego i na niže lige. Te bi niže lige trebale raditi bazu za prvu ligu, no to je već drugi problem.

Jedan od tih mnogobrojnih talenata je i vaš suigrač Ivan Kelava kojem predviđaju dobru karijeru.

Dovoljno sam dugo s njim da shvatim kako je on veliki radnik koji će se radom probiti daleko. Danas je talent jako upitan. Normalno da svi igrači koji dođu u Dinamo imaju talent, no i dosta njih prije Kelave nisu iskoristili svoj talent koji im je Bog dao i ipak je rad faktor koji će odrediti njegovu karijeru.

Nije se puno promijenilo u vezi sljedećeg pitanja otkako ste otišli prije sedam godina - stadion?

Definitivno je kako ovakav stadion ne bi više smio ostati jer nije niti lijep niti funkcionalan, a čim nije funkcionalan znači da klubu izbija teško stečen novac iz džepa. Postoje ekonomski i drugi stručnjaci koji to bolje znaju od mene i zaista se nadam kako će se to što prije riješiti.

Treniralo vas je puno trenera u karijeri - što možete reći o Branku Ivankoviću?

Profesor Branko Ivanković je stvarno jedna jako kvalitetna i dobra pojava u našem nogometu. On je čovjek s kojim se može razgovarati apsolutno o svemu i svačemu, nije jednosmjeran i prihvaća sugestiju iako je, na kraju, on taj koji odlučuje. Ja sam jako sretan činjenicom što sam u povratku u Dinamo "naletio" na njega jer mi je s njim jako lijepo raditi - nema stresa, nema opterećenja i igrači sretni dolaze trening, i što je bitnije, još sretniji odlaze s njega.

Oprostili ste se od reprezentacije. To je vaš konačni odgovor ili se možda predomislite?

Ne - ja sam svoje odigrao. Imao sam prekrasnih trenutaka - dva Svjetska i jedno Europsko prvenstvo. Igrao sam s velikim igračima protiv velikih igrača, trenirali su me veliki treneri; sve u svemu - jedna lijepa priča u mom životu, no mislim da svaki igrač treba osjetiti trenutak kada je dosta, a dosta je kada ti više nisi taj o kojem reprezentacija ovisi. Ja sam to osjetio nakon Njemačke 2006.

Iako još nije vrijeme za "podvlačenje crte", možete li reći jeste li zadovoljni svojom karijerom i biste li nešto promijenili kada bi mogli?

Iskreno, dugo sam čekao priliku u Dinamu, no to su bile moje odluke. Ukupno gledano - prezadovoljan sam. Zašto? Ovako, sedam sam godina igrao drugu ligu i tamo sam se izgradio kao čovjek. Naučio sam cijeniti mali novac, situacije kada nema novca, igranje i treniranje u malim sredinama, naučio sam respektirati suigrača koji je puno stariji od tebe i kojem je tih 100 - 200 maraka, za koje se tada igralo, sav novac na svijetu jer doma ima ženu i djecu. Mislim da sam tu stekao respekt prema cjelokupnom okruženju u hrvatskom nogometu i prema ljudima općenito. Ne mogu reći kako sam u tim godinama golmanski napredovao kao što sam mogao napredovati u nekoj boljoj sredini, ali mislim da je nekad i ovo drugo bitnije od samog bacanja lijevo ili desno. Nakon toga sam pripremljen došao u Dinamo i poslije toga imao i nešto inozemnog uspjeha. Ne želim još podvlačiti crtu jer mislim kako nisam još sve dao, ali moram biti jako zadovoljan svojom karijerom i ne bih je mijenjao.

Ovime smo završili izuzetno ugodno druženje s vratarom Dinama koji je, kao i na terenu, smiren, staložen ili jednostavno rečeno - pravi gospodin. Uostalom, zaista su rijetki sportaši koji skupljaju slike.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!