Nogomet

SAD, BiH, Hrvatska ili Njemačka?

Zoran Zdelar • četvrtak, 18.09.2008.
SAD, BiH, Hrvatska ili Njemačka?

19-godišnji Neven Subotić uskoro će morati odlučiti za čiju nogometnu reprezentaciju želi nastupati. Trenutno može birati između SAD-a, BiH i Hrvatske, a uskoro će najvjerojatnije steći pravo nastupa i za Njemačku...

Nastupi mladog braniča Nevena Subotića u dresu Borussije Dortmund privukle su pažnju njemačkog izbornika Joachima Löwa. Subotić se nije iskazao samo dobrim obrambenim igrama, već je u četiri utakmice postigao i tri prvenstvena pogotka. 19-godišnjak je zatresao mrežu Bayer Leverkusena, Energie Cottbusa i Schalkea, a svojim je golovima najzaslužniji za osvajanje šest boda u prve dvije spomenute utakmice.

Ne čudi stoga što se Löw zainteresirao za njega i postoji vrlo izgledna mogućnost da ga pozove u svoju reprezentaciju, no zasad još uvijek nema pravo nastupa za Njemačku. Trenutno se čeka odluka Fife smije li nastupati za Njemačku, a dosad je Subotić nastupao za U-17 i U-20 reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država. Associated Press javlja da Neven trenutno prema Fifi ima pravo nastupa za tri reprezentacije – SAD, Bosna i Hercegovina te – Hrvatska. Navodno je za Subotića zainteresiran i Srbijanski nogometni savez.

Jedan od direktora u Njemačkom nogometnom savezu je potvrdio da je pokrenut proces nakon kojeg bi Subotić mogao nastupati za njihovu reprezentaciju. "Pretpostavljamo da će moći igrati za Njemačku s obzirom da još uvijek nije igrao u nijednoj A reprezentaciji", rekao je Harald Stenger.

Subotića veseli interes Löwa, no napominje da se zasad želi posvetiti isključivo Borussiji. "Pročitao sam da se Löw vrlo pohvalno izjasnio o mojoj igri, no ne znam što reći o tome. Znam tek da tko brzo poleti može vrlo lako i pasti. Ja imam samo 19 godina i to mi se može vrlo lako dogoditi", rekao je skromno Subotić.

Neven Subotić rođen je 10. prosinca 1988. godine u Banja Luci, a s pet godina se s roditeljima seli u Njemačku. 1999. godine preselio se u Sjedinjene Američke Države (Utah, Južna Karolina i Florida) zbog isteka dozvole za boravak u Njemačkoj. 2007. godine je potpisao ugovor s Mainzom, a ovog je ljeta stigao u Borussiju za odštetu od 3.5 milijuna eura te je potpisao ugovor u trajanju od pet godina.

Neven priča engleski, njemački i hrvatski, a njegov otac Željko, kojeg navodi kao uzora, također je bivši nogometaš. Najdraži nogometaš mu je ipak Bugarin Krassimir Balakov.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!