Hrvatski Kup, 1/16 finala, 23.09.2008, 15:30 h
Karlovac 1919
Karlovac 1919 7:6 Istra 1961
Istra 1961

Drama pripala Karlovcu

Goran Tomičić • utorak, 23.09.2008.
Drama pripala Karlovcu
Foto: Davor Sajko

Karlovac je nakon izvođenja jedanaesteraca svladao Istru 1961 i plasirao se u osminu finala Hrvatskog nogometnog kupa. Gosti su poveli u ranoj fazi utakmice, ali je Karlovac u završnici stigao do izjednačenja. U produžecima nije bilo pogodaka i pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, a pobjednik je odlučen u šestoj seriji kad je Kacić pucao preko gola, što je iskoristio Prijić...

Karlovac - Istra 1961 1:1, 7:6 jedanaesterci

Hrvatski kup, šesnaestina finala

Karlovac, Stadion Branko Čavlović Čavlek

Suci: Marijo Strahonja (Zagreb), Mate Matić (Zagreb), Saša Tomić (Zagreb)

Strijelci: 0:1 Pauletić (9.), 1:1 Lišnić (78.)

Jedanaesterci: 1:2 Lajtman, 2:2 Paracki, 2:3 Tadić, 3:3 Štefančić, 3:4 Anđelković, 4:4 Lišnić, 4:5 Traore, 5:5 Miljković, 5:6 Pauletić, 6:6 Jerneić, Kacić preko gola, 7:6 Prijić

Žuti kartoni: Amić (26.), Stambolija (56.), Traore (59.), Vrbanić (70.)

Karlovac: Skoćibušić, Amić (od 46. Paracki), Vrbanić (od 70. Jerneić), Barić, Štefančić, Lišnić, Matika, Pukec (od 46. Šorša), Stambolija, Prijić, Miljković

Istra 1961: Lisjak, Kacić, Švrljuga, Anđelković, Roce, Božac (od 41. Barišić), Pauletić, Nikolić (od 68. Lajtman), Tadić, Malkić (od 46. Okić), Traore

Karlovac i Istra su pred oko 700 gledatelja odigrali jako zanimljivu utakmicu i bilo je jasno da obje momčadi s punim pravom žele plasman u Prvu HNL. Gosti su otvorili utakmicu pogotkom i u prvom dijelu su bili bolji, no Karlovac je odlično odigrao drugo poluvrijeme i potpuno zasluženo izjednačili. Rulet s bijele točke je odlučio da će Karlovac u osmini finala igrati protiv boljeg iz sutrašnje utakmice Zagore i Osijeka.

Oba trenera su izvela kombinirane sastave s ciljem odmaranja nekoliko igrača za teška iskušenja u drugoligaškom prvenstvu, a Karlovac je bio dodatno oslabljen zbog izostanaka ozlijeđenih Grabovca, Fumića, Prpića i Zvonka Pamića.

Prvu opasniji situaciju smo vidjeli u četvrtoj minuti, kad je obrana Istre 1961 uspjela otkloniti opasnost nakon slobodnog udarca Prijića. Gosti su u početnim minutama igrali nešto kvalitetnije, a to su uspjeli iskoristiti u devetoj minuti. Traore je ubacio iz kornera, a Pauletić je pored neopreznih domaćih braniča glavom matirao Skočibušića za prednost pulske momčadi.

U 15. minuti je Malijac Traore lijepo izveo slobodan udarac s 30 metara, ali nije bilo problema za Skočibušića. Tri minute kasnije je Malkić prošao kroz sredinu, ali nije bio precizan. Pričuvni sastav Istre je u tim trenucima izgledao mnogo uigranije, ali treba naglasiti da je Traore bio uvjerljivo najbolji igrač momčadi Elvisa Scorije.

Karlovac je nakon toga počeo preuzimati kontrolu igre i Lisjak je u 20. minuti zaustavio dobar udarac Amića iz daljine. U idućem napadu je Miljković zaprijetio glavom, ali lopta je otišla kraj gola. Nikolić je u 29. minuti imao jako dobru priliku, no loše je primio loptu. Igrači Igora Pamića su uspjeli potisnuti protivnika na njegovu polovicu terena, ali nije bilo previše udaraca prema Lisjaku. Jedinu opasniju situaciju u završnici prvog dijela su imali goste, kad je u posljednjoj minuti lijep udarac Rocea s vrha kaznenog prostora otišao kraj gola.

Domaći strateg je uoči početka drugog dijela uveo Parackog i Šoršu umjesto Amića i Pukeca, a to se pokazalo punim pogotkom. Karlovac je krenuo iznimno agresivno i bilo je samo pitanje vremena kad će lopta završiti u Lisjakovoj mreži. Štefančić je lijepo pucao u 51. minuti, no vratar Istre 1961 je efektnom obranom spasio svoju mrežu.

U sljedećim minutama je pao ritam igre, ali je Karlovac ipak kontrolirao loptu. U 60. minuti smo vidjeli iznimno nesportsku reakciju službenih osoba pulske momčadi. Traore je zbog grubog prekršaja opravdano dobio žuti karton, a netko od dužnosnika Istre 1961 je rukom razbio plastični rub na kućici za pričuvne igrače. Sudac nije sankcionirao taj incident, ali nadamo se da krivac neće izbjeći kaznu Hrvatskog nogometnog saveza.

Prijić je u idućoj minuti zaprijetio iz slobodnog udarca, ali nije bilo problema za Lisjaka. U 65. minuti smo vidjeli neprecizan udarac Parackog s dvadesetak metara. Dvije minute kasnije je Traore ubacio, a ispred Skočibušićeva gola su ostala čak trojica gostujućih igrača, no Barišić je glavom pucao preko gola. Domaći su 71. minuti protestirali na odluku Mate Matića, koji je dvojbenim zaleđem zaustavio Lišnića u izglednoj prilici.

Sedam minuta kasnije je dobra igra Karlovca bila nagrađena. Lisjak je istrčao na desetak metara od svog kola, no dobar ubačaj Štefančića prošao je kroz ruke i noge iskusnog vratara, a Lišnić je iskoristio poklon i poslao loptu u praznu mrežu za izjednačenje. U posljednjih desetak minuta su obje momčadi htjele odlučiti utakmicu prije produžetaka. U 81. minuti je Traore s 25 metara pucao daleko od gola, a domaći su tri minute nakon toga mogli osigurati pobjedu. Paracki je lijepo ubacio, no Lišnić je iz dobre situacije glavom pucao preko gola. Treba istaknuti iznimno borbenog Šoršu, koji nije imao udaraca prema golu, ali je sudjelovao u svakoj opasnoj akciji svoje momčadi.

Sjajni Lišnić je u 87. minuti iz jako teške situacije pucao pored gola, a u posljednjoj minuti je Traore prekrasnom loptom uposlio Okića, no Skočibušić je mirnim istrčavanjem otklonio opasnost. U prvom produžetku su Puljani više imali loptu u posjedu, ali niti jedna momčad nije previše riskirala. Jerneić je u 94. minuti neoprezno izgubio loptu, a Švrljuga je pucao pored gola. U 101. minuti je Šorša pucao kraj gola. Tri minute kasnije je Traore još jednom potvrdio kvalitetu, ali je Skočibušić rutinski obranio odličan pokušaj iz slobodnog udarca s 35 metara.

Drugi produžetak je prošao u očekivanju jedanaesteraca i treba izdvojiti tek neprecizne pokušaje Traorea, Šorše i Švrljuge. Rezultat je bio izjednačen i nakon deset udaraca s bijele točke, budući da su svi izvođači bili iznimno precizni, a vratari nisu imali gotovo nikakvih izgleda. Scoria je šesti udarac povjerio Hasanu Kaciću, koji je pucao preko gola i Karlovac je dobio priliku za pobjedu. Odgovornost je preuzeo Dejan Prijić i snažnim udarcem je pogodio za prolaz u osminu finala i 25. uzastopnu pobjedu Plavo-bijelih na domaćem terenu.

Hrvatski Kup

1/16 finala

Orijent1:4Hajduk
Karlovac 19197:6 **Istra 1961
Hrvatski dragovoljac1:0Međimurje
Moslavina2:1Šibenik
Vukovar '910:1Pomorac
Konavljanin1:0Belišće
Zadar3:0HAŠK
Mladost Cernik0:1Varaždin
Metalac0:6Rijeka
Zagora2:1Osijek
Grafičar Vodovod1:3Zagreb
Suhopolje1:2Cibalia
Oriolik-:-Kamen Ingrad
Lučko3:5Inter-Zaprešić
Gaj Mače1:5Dinamo
Polet Buševec0:2Slaven Belupo

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!