Hrvatski Kup, 1/16 finala, 24.09.2008, 15:30 h
Zagora
Zagora 2:1 Osijek
Osijek

Unešićki šok za Osječane

Ivana Jurica • srijeda, 24.09.2008.
Unešićki šok za Osječane
Foto: Sandro Donda

U Unešiću se dogodilo prvo pravo iznenađenje 16-ine finala Hrvatskog kupa. Domaći trećeligaš Zagora je posve zasluženo izbacio gostujuće Osječane...

Zagora – Osijek 2:1 (1:0)

Unešić, stadion na Borovištu, gledatelja 2 500

Strijelci: Šiklić 12', Grgas – Grando 56' – Hrnčević 84'

Žuti kartoni: Milić, Grgas – Grando (Zagora) - Pranjić, Višević, Škorić, Vida, Babić, Smoje, Hrnčević (Osijek)

Zagora: F. Knežević, Dujić (od 90. Bačelić), Ercegović, Milić, Matić, Pešić (od 81. Lj. Vrljić), Bumbak, Šiklić (od 65. I. Vrljić), Grgas – Grando, Pletikosa, Maleš. Trener: Hari Vukas.

Osijek: Skender, Gavrić, Pranjić, Višević (od 46. Knežević), Škorić (od 46. Miličević), Šolić (od 62. Hrnčević), Primorac, Vida, Prijić, Babić, Smoje. Trener: Ilija Lončarević.

Unešićki stadion na Borovištu bio je pretijesan za sve one koji su željele prisustvovati utakmici protiv osječkog prvoligaša. Niti dodatna tribina nije bila dovoljna da primi sve ljudi koji su iz stigli iz Drniša, Šibenika, Splita, pa i Zagreba na ovu, za Zagoru povijesnu utakmicu.

I u najavi susreta igrači Zagore najavljivali su da mogu do pobjede nad favoriziranim gostima iz Osijeka. Osječani, koje je na Unešiću pratio i predsjednik Branimir Glavaš, ni slutili nisu kakva ih atmosfera čeka na Borovištu. Vjerojatno su i podcijenili domaću momčad, koja je velikim srcem i borbenošću svih igrača, i na krilima vjernih Pašajica, i cijelog stadiona na kraju posve zasluženo slavila veliku pobjedu. Osječani su lijepo ugošćeni na Unešiću, ali na terenu domaćini nisu bili niti malo gostoljubivi pa je osječki prvoligaš po prvi put u svojoj povijesti izgubio od jednog trećeligaša u domaćim natjecanjima.

Prvi udarac prema golu domaćeg vratara Fabjana Kneževića uputili su Osječani u šestoj minuti, ali opasnosti za gol nije bilo. Tri minute kasnije domaćini su zaprijetili preko Antonija Bumbaka, ali njegov je udarac završio ravno u Skenderovu naručju. U 12. minuti domaćini su poveli: Marin Šiklić iskoristio je pogrešku gostujuće obrane i Zagoru doveo do vodstva na oduševljenje cijelog stadiona.

Zagora je i u prvom poluvremenu bila bolja momčad. Neupućeni pratitelj zbivanja u hrvatskom nogometu teško bi na osnovu prikazane igre mogao zaključiti da je Osijek prvoligaš, a Zagora trećeligaš. Osječani su prvi put opasnije zaprijetili tek pred kraj prvog poluvremena. U dvije minute uputili su dva udarca prema golu, od kojih je jedan i završio u mreži. Šolić je pogodio za izjednačenje, ali sudac Vučkov poništio je pogodak zbog zaleđa.

U nastavku se očekivao pritisak Osijeka, ali barem na početku ni traga od toga. Lončarević je u igru uveo i Miličevića i Kneževića, ali nije to donijelo značajnije promjene gostima. Dapače, u 56. minuti Osječani su primili i drugi pogodak. Grgas – Grando prevario je Kneževića, a zatim i Pranjića, te precizno naciljao Skenderovu mrežu. Nova erupcija oduševljenja na Borovištu.

Osijek je u nastavku prvi put zaprijetio u 69. minuti, no, udarac Kneževića otišao je pored gola. Puno bolju priliku promašili su domaći: nakon ubačaja Bumbaka Ivan Vrljić je u 73. minuti pucao tik uz vratnicu. Lončarević je nakon toga sve karte bacio na napad, uveo je još jednog napadača - Hrnčevića. I upravo je on izborio jedanaesterac u 83. minuti utakmice. U kaznenom prostoru srušio ga je jedan domaći igrač, no, njegovu pogrešku ispravio je vratar Knežević koji je obranio udarac Valentina Babića s bijele točke. Ali Osijek je odmah nakon toga smanjio na 2:1. Nakon kornera lopta je došla do Hrnčevića koji glavom matira Kneževića.

Do kraja utakmice pokušali su Osječani doći do izjednačenja, ali domaćini su uspjeli do kraja utakmice sačuvati svoju mrežu, pa je slavlje, po posljednjem sučevom zvižduku, moglo početi. Veliki je to uspjeh nogometaša Zagore koje u osmini finala očekuje susret s drugoligašem Karlovcem. Osječani su nakon utakmice bili razočarani, ali priznali su kako je domaćin posve zaslužio prolazak dalje.

Hrvatski kup, 1/16 finala:
Zagora – Osijek 2:1

Hrvatski Kup

1/16 finala

Orijent1:4Hajduk
Karlovac 19197:6 **Istra 1961
Hrvatski dragovoljac1:0Međimurje
Moslavina2:1Šibenik
Vukovar '910:1Pomorac
Konavljanin1:0Belišće
Zadar3:0HAŠK
Mladost Cernik0:1Varaždin
Metalac0:6Rijeka
Zagora2:1Osijek
Grafičar Vodovod1:3Zagreb
Suhopolje1:2Cibalia
Oriolik-:-Kamen Ingrad
Lučko3:5Inter-Zaprešić
Gaj Mače1:5Dinamo
Polet Buševec0:2Slaven Belupo

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!