Nogomet

Neizvjesnost prije posljednjeg kola

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 06.10.2008.
Neizvjesnost prije posljednjeg kola

U skupinama su A i B dvije momčadi i prije trećeg kola osigurale drugi krug (Brazil i Italija) dok će njih četvero, Japan i Rusija u međusobnom susretu te Paragvaj i Portugal protiv Italije i SAD-a, odlučivati o putnicima u četvrtzavršnicu.

Reprezentacija Japana je zahvaljujući današnjoj 4:1 pobjedi nad Kubom došla nadomak drugom mjestu i prolasku u četvrtfinale. Isto je u drugom susretu skupine A napravila i Rusija protiv Solomonskih otoka, te će tako o putniku u drugi krug odlučivati u međusobnom dvoboju.

Japanci su do prve prilike došli već u osmoj sekundi kada je Yusuke Inada prisilio najstarijeg igrača na turniru, kubanskog veterana Wilfreda Carba na vrhunsku obranu. Carbo je sve do 15. minute držao svojoj momčadi glavu iznad vode, spriječivši odlične udarce Inade, Rikaruda Higa i Yusuke Komiyama.

I tako su unatoč japanskoj dominaciji u 16. minuti Kubanci došli u vodstvo. Yampier Rodriguez je primijetio da je japanski vratar Hisamitsu Kawahara izašao predaleko od svojih vratiju te je prekrasnim lob udarcem doveo Kubu u vodstvo.

Nekoliko minuta prije kraja prvog dijela igre Kubanci su mogli i udvostručiti vodstvo no vratnica je zaustavila udarac Borisa Siname. I u drugom je poluvremenu Carbo frustrirao Japance odličnim obranama, no uporni Azijci ipak u 24. minuti uspijevaju izjednačiti, pogodak je postigao Nobuya Osodo, kao za inat, Carbu kroz noge.

Pogodak je malonogometašima Japana dao dodatnu mirnoću u realizaciji te je dvije minuta kasnije preko Kotara Inabe uspio i povesti. U 33. minuti pak Inaba upućuje udarac prema vratima Kube, Carbo uspijeva odbiti loptu no samo do Kanayame koji ju posprema u mrežu za 3:1. Šest minuta kasnije Inada je odlično dodao do asistenta prethodnog pogotka koji nije propustio zaokružiti rezultat na 4:1.

U zadnjem kolu susreta po skupinama za Kubu zbog tri žuta kartona neće nastupiti Yosniel Mesa, dok se u početnoj postavi Japana zbog istog razloga neće naći Rikarudo Higa.

Rusija je u istoj skupini Solomonske otoke nadigrala s 31:2 te tako ostvarila najveću pobjedu u povijesti SP-a, svrgnuvši s prvog mjesta pobjedu Brazila nad Guatemalom od 29:2 na SP-u 2000., kao i 21:0 pobjedu iste reprezentacije nad Solomonskim Otocima u drugom krugu. U momčadi se Rusije istaknuo Pula koji je sa devet pogodaka postao rekorder po broju zgoditaka u jednom susretu SP-a.

Ovacije publike na stadionu Nilson Nelson izazvali su ipak nogometaši Solomonskih Otoka, Jack Wetney i Micah Lea'Alafa koji su pogodili rusku mrežu u 23. i 28. minuti. Deset minuta kasnije Nikolay Pereverzev je postavio novi rekord svjetskih prvenstava, ironično, u utakmici u kojoj je četvero igrača postiglo četiri ili više pogodaka, bio je to njegov jedini.

Ukupno 69 % udaraca ruskih malonogometaša našlo je put do mreže nesretnog golmana Solomonskih otoka Alicka Lioka, koji nije mogao napraviti ništa više od nekoliko dobrih obrana. Izabranici Victora Waiie u Oceaniju će se vratiti s osvojenim četvrtim mjestom u skupini, te s 69 primljenih pogodaka, prosječno 17.25 po utakmici.

U skupini B gotovo do u tančine ista situacija kao i u skupini A. Paragvaj i Portugal su s nova tri osvojena boda ostali izjednačeni na tablici te će u posljednjem kolu sami odlučivati o putniku u drugi krug. Paragvaj će prolaz dalje tražiti protiv pretposljednjeg Tajlanda dok će se Portugal sučeliti s prvoplasiranom Italijom. Ukoliko obje momčadi ubilježe nove pobjede odlučivat će gol-razlika koja je trenutno na strani Portugala (12:6).

Paragvajskom je heroju u ovom susretu ime Rene Villaba, koji se s današnja četiri pogotka popeo na peto mjesto liste strijelaca. Villaba je pogotkom u petoj minuti doveo svoju momčad u vodstvo da bi do kraja poluvremena postigao još dva pogotka, oba u 12. minuti.

Oscar Jara je u sedmoj minuti drugog poluvremena povisio rezultat na 4:0 da bi ponovno Vilalba, ovaj put Reneov stariji brat Walter, četiri minute kasnije povisio na 8:0. Posljednji je pogodak u 36. minuti postigao Rodolfo Roman.

Portugal će prolaz u drugi krug u posljednjem kolu morati tražiti prilično oslabljen. Zbog žutih kartona nastup svoje momčadi će s tribina odgledati Fabio Alcaraz, Robson Fernandez, Jose Luis Santanderi i Jose Rotella dok za Tajland u posljednjem nastupu na SP-u neće nastupiti vratar Surapong Tompa te Natthapon Suttiroj i Sermphan Khumthinkaew.

Portugal u svom susretu protiv posljednjeplasirane momčadi skupine, SAD-a, nije dopustio nikakva iznenanađenja pogodivši u prve tri minute dva puta mrežu Nicka Vorberga, oba puta rabeći istu formulu - asistenciju Arnalda i pogodak Leitaa.

U tim su trenucima Portugalci bili potpuno dominantni, što zorno pokazuju i udarci na vrata. Portugal je tijekom utakmice prema Vorbergu uputio 32 udarca dok su Amerikanci Joaoa Bendita prisilili na manje od osam obrana.

U posljednjih dvadeset minuta utakmice Portugalci su pogocima Arnalda, Jardela, Bibija, Cardinala i Leitaa zaključili susret, da bi četiri minute prije kraja Sandre Naumoski postigao utješni pogodak za SAD. Portugal će u posljednjem susretu zbog kazne za žute kartone nastupiti bez Ricardinha, Cardinala i Israela.

Svjetsko prvenstvo, grupna faza:
Japan - Kuba 7:2 (3:2)
Rusija - Solomonski Otoci 31:2 (20:0)
Tajland - Paragvaj 0:8 (0:3)
Portugal - SAD 8:1 (2:0)

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometFutsal
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!