Kup UEFA, Natjecanje po skupinama, Skupina D, 1. kolo, 23.10.2008, 20:45 h, Zagreb, Maksimir, gledatelja: 15.000
Suci: Oleg Oreikhov, Oleg Pluzhnyk, Sergiy Tsymbal, Igor Ischenko (svi Ukrajina)
Dinamo
Dinamo
Mario Mandžukić 4'
Boško Balaban 81'
Ivica Vrdoljak 85'
3:2(1:1) N.E.C. Nijmegen
Carlos Santos 23' (ag)
Tim Janssen 78'
N.E.C. Nijmegen

Pobjeda za najvjernije!

Tomislav Pacak, Vedran Attias • četvrtak, 23.10.2008.
Pobjeda za najvjernije!
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Zagrebački Dinamo nastavio je razveseljavati svoje navijače europskim uspjesima ove jeseni. Hrvatski prvak je nakon dramatičnog preokreta svladao nizozemski NEC s 3:2 i tako pobjedom započeo natjecanje u Ligi Uefe...

N.E.C. Nijmegen
Dinamo
N.E.C. Nijmegen
10
(do 66')
14
Mihael Mikić
16
(do 81')
21
Ivica Vrdoljak
77
(do 46')
Pričuvni igrači
Trener
Branko Ivanković
1
Gabor Babos
2
Ramon Zomer
3
Peter Wisgerhof
5
Jusef El-Akchaoui
8
Lorenzo Davids
10
Lasse Schone
(do 86')
16
Bas Sibum
19
Tim Janssen
21
Dani Fernandez
23
Arek Radomski
(do 86')
26
Saidi Ntibazonkiza
Pričuvni igrači
 
Johnny van Beukering
86'
 
Rachid Bouaouzan
86'
 
Trener
Mario Been

Kada su već mnogi bili spremni "pokopati" Ivankovića i močad za poklone kojima su darivali NEC i omogućili mu 2:1 deset minuta prije kraja, Dinamo je pokazao zube i, ne prvi puta ove sezone, pesimistima i kritičarima začepio usta. NEC se predstavio kao solidna, ne i spektakularna ekipa, ali Dinamo je pobjedu definitivno zaslužio stvorivši i više nego dovoljan broj šansi.

Domaćin je odlično otvorio susret. Iako je Ivanković na teren, u "kontrolirani juriš", poslao samo jednog napadača, Modri su zaigrali ofenzivno pa su uz pomoć publike pritisnuli goste iz Nijmegena na njihovu polovicu.

U trećoj minuti Mandžukić je s desne strane uposlio Moralesa koji ostavlja "rolicu" Vrdoljaku, no njegov prizemni udarac s vrha šesnesterca bio je lak plijen za Gabora Babosa.

No, već minutu kasnije Dinamo je poveo. Morales je izveo korner, a nakon što je Babos uspio tek odbiti loptu, Mandžukić ju je s desetak metara zakucao pod gredu za rano slavlje na Maksimiru. Idealan početak za Dinamo, koji je nakon tog pogotka zaistao mogao "kontrolirano jurišati".

U devetoj minuti dobro su Modri odigrali akciju iz slobodnog udarca, Lovren je zabio i pogodak, no iz - zaleđa. Potom je Morales imao "slobodnjak" na savršenih 20 metara, no pogodio je vrh živog zida. Dinamo je u tim trenucima igrao dobro, neumorni Mandžukić sprječavao je obranu gostiju da organizira napade, a NEC je prilično sramežljivo napadao neuvjerljivu obranu.

Ali kako to već Dinamo zna, ako je već protivnik neopasan, Dinamo si pogodak može i sam "skuhati". Za novi tragikomični pogodak u Dinamovoj europskoj povijesti zaslužni su Carlos, koji je relativno neopasnu loptu sa 16 metara glavom uputio prema vlastitom golu, te Kelava koji na tom golu više nije bio. Igračima NEC-a preostalo je tek podignuti ruke u zrak i proslaviti pogodak za koji se zaista nisu morali previše truditi.

Primljeni pogodak imao je dvostruko nezgodan učinak za hrvatskog prvaka; igra i samopouzdanje Modrih dramatično je palo, dok se NEC razbudio i shvatio da ne igra protiv posebno opasnog suparnika. Nizozemci su sada preuzeli kontrolu utakmice, pokazali da se radi o solidnoj ekipi koja s razlogom postiže dobre rezultate u Eredivisie, a sada evo i u Europi.

Grogirani Dinamo mogao je biti i nokautiran dvije minute kasnije, no Kelava je fantastično skinuo zicer Saidiju. Uspjeli su Modri do odmora ostati neokrznuti, a mogli su na odmor i s prednošću da je Bišćan nakon kornera bio precizniji u 45. minuti.

Ivanković je u drugi dio krenuo s Balabanom umjesto Moralesa, a iako nije podignuo razinu igre u veznoj liniji Dinamo je stvorio zaista dosta prilika. Nažalost po Zagrepčane, prilično raspoložen bio je vratar Babos.

U 47. minuti Babos je Sammirov udarac prebacio iznad grede, potom je ukrotio Balabanov prizemni slobodni udarac, a još bolje je u 63. minuti obranio snažni udarac Ibaneza.

Seriju obrana gostujuća jedinica nastavila je nauštrb Badelja koji je s 20 metara gađao lijevi kut, a možda i najbolju obranu Babos je "izvukao" u 69. minuti kada je Bišćan opet pucao glavom nakon kornera.

Kazna za promašaje mogla je stići u 72. minuti kada je opet Saidi imao stopostotnu šansu, no Kelava ga je još jednom razoružao.

Ipak, Nizozemci su samo 11 minuta do kraja uspjeli povesti. Još jednom je obrana visila u jednoj kontri, Schone se probio u šesnesterac i dodao Janssenu koji pogađa praznu mrežu; Kelava je opet (pre)rano krenuo sa svog gola.

No, kada se već počeo oštriti dio novinarskih pera, kada su već navijači počeli proklinjati Ivankovićeve zamjene, ova momčad opet je uspjela iznenaditi i "ošamariti" maksimirskog "zloduha".

Preokret je započeo Boško Balaban sjajnim udarcem s 20 metara u 81. minuti, a nastalu euforiju na terenu i na tribinama na najljepši je mogući način okrunio Ivica Vrdoljak u 85. minuti. Neumorna radilica Dinamove sredine najbolje je reagirala na Mikićev korner, Dinamo je u četiri minute iz minusa stigao u plus!

Zagrepčani su do kraja sačuvali stečeno vodstvo i upisali vrlo važna tri boda na startu natjecanja, te tako već sada premašili prošlogodišnji učinak.

Iako će se opet naći dežurnih kritičara koji će podcjenjivati NEC, Dinamo je upisao novu europsku pobjedu i razveselio one najvjernije. Takvi više od Dinama niti ne traže...

Kup UEFA - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Udinese2:0Tottenham
Dinamo3:2N.E.C. Nijmegen
1Udinese 46:4+29
2Tottenham 47:4+37
3N.E.C. Nijmegen 46:5+16
4Spartak Moskva 45:6-14
5Dinamo 44:9-53

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!