Kup UEFA, Natjecanje po skupinama, Skupina D, 2. kolo, 06.11.2008, 21:00 h, London, White Hart Lane, gledatelja: 16.295
Suci: Fredy Fautrel, Eric Castellani, Cyril Gringore, (svi Francuska)
Tottenham
Tottenham
Darren Bent 30', 34', 70'
Tom Huddlestone 59'
4:0 Dinamo
Dinamo

Dinamo se jeftino prodao

Marin Vuković, Zoran Zdelar • četvrtak, 06.11.2008.
Dinamo se jeftino prodao
Foto: EPA

Dinamo se ipak nije mogao nositi sa znatno jačim i fizičkim izdržljivijim protivnikom. Engleski Tottenham bez ikakvih problema uspio je uvjerljivo svladati hrvatskog prvaka koji je tek u par navrata stigao zaprijetiti...

Tottenham
Tottenham
Dinamo
1
Heurelho Gomes
2
Alan Hutton
39
Jonathan Woodgate
(do 86')
20
Michael Dawson
3
Gareth Bale
5
David Bentley
(do 79')
4
Didier Zokora
6
Tom Huddlestone
7
Aaron Lennon
14
Luka Modrić
10
Darren Bent
Pričuvni igrači
 
Fraizer Campbell
75'
 
John Bostock
79'
 
Chris Gunter
86'
Trener
Harry Redknapp
9
(do 60')
10
(do 44')
14
Mihael Mikić
21
Ivica Vrdoljak
26
(do 46')
Pričuvni igrači
7
46'
Trener
Branko Ivanković

Mnogi su se nadali da Dinamo može na još jednom velikom europskom gostovanju do velikog iznenađenja, ovog bi puta svi bili oduševljeni čak i bodom. No, želje su jedno, realnost drugo. Dinamo je u Londonu ipak teško i uvjerljivo poražen. Hrvatski prvak nije se mogao nositi s engleskim prvoligašem.

Branko Ivanković za razliku od proteklog europskog gostovanja ovog je puta odlučio preuzeti nešto više rizika i poslati na teren ofenzivniju momčad koja će se suprotstaviti engleskom Tottenhamu. No, nije krenulo prema planu. Dinamovi nogometaši bili su previše impresionirani atmosferom na stadionu na kojem su tek kutovi ostali nepopunjeni. Iznimka nije bio ni vratar Kelava koji je u nekoliko uvodnih reakcija malo "zaplivao", no srećom u tom mu razdoblju nitko nije opasnije zaprijetio.

White Hart Lane slavio je već u 8. minuti, mreža se zaista zatresla, no domaćim je navijačima ipak trebao koji djelić sekunde da shvate kako se radilo tek o vanjskoj strani mreže. Nedugo nakon toga Kelavu je testirao i Luka Modrić solidnim udarcem, a bivši kapetan Dinama je i pozdravio navijače svog prethodnog kluba.

Dinamo prvi put opasno prijeti u 16. minuti kada je Boško Balaban vrlo dobro pucao iz slobodnog udarca s nekih 25 metara, a lopta prolazi malo iznad grede. Kako se bližila polovica prvog dijela rastao je pritisak domaćih nogometaša, pucao je još jednom i Modrić, a u 25. minuti stradao je Igor Bišćan. U Pragu je stradala glava Tomislava Butine, a u Londonu Igorova. No on ipak nije morao napustiti igru, već su ga uspjeli "zakrpati" i poslati natrag na travnjak.

Upravo je Bišćan jedan od većih krivaca kada je u 30. minuti Tottenham uspio povesti. Modrić je pokrenuo akciju, a lopta je stigla do Darrena Benta koji neometano puca. Igor je pokušao uklizavanjem blokirati udarac, no na kraju je samo uspio promijeniti putanju lopte i tako prevariti Kelavu koji je kapitulirao po prvi puta.

Nažalost, samo tri minute trebale su Tottenhamu da stigne do povećanja vodstva protiv prilično slabog Dinama večeras. Ovog puta Benta je proigrao Bentley, a ponovno ne previše ometen uspio se naći pred Kelavom i svladati ga po drugi puta za 2:0.

Pred kraj prvog poluvremena Dinamo je uspio po prvi puta opasnije zaprijetiti nakon razrađene akcije, u prilici se našao Balaban, koji iz prilično teške pozicije uspijeva tek pogoditi vratara Gomesa. Ivanković više nije mogao čekati te je odlučio u 44. minuti iz igre izvaditi Sammira i u igru uvesti Moralesa. Mladi Sammir zaista je bio među najlošijim igračima na terenu i Dinamov strateg nije mogao čekati ni poluvrijeme kako bi obavio zamjenu.

Uvod u drugo poluvrijeme probudio je nadu u eventualno iznenađenje da Dinamo možda može barem smanjiti zaostatak, stvorene su dvije dobre prilike, no nijednom ipak nisu Modri uspjeli zapucati kako treba. S obzirom da je prvo poluvrijeme odigrano u iznimno visokom ritmu, Dinamovci su, kako je utakmica odmicala, sve više gubili utrku s fizički znatno izdržljivijim protivnikom. Nije stoga dugo trebalo Tottenhamu da uspije povećati vodstvo.

Nakon što u 55. minuti Bentley i Bent međusobnom suradnjom nisu uspjeli povećati vodstvo momčadi na 3:0, uspio je to u 59. minuti Huddlestone zaista fantastičnim pogotkom. Lopta mu je direktno iz kornera poslana na nekih 30 metara te je pucao iznimno snažno nakon nekoliko prijeđenih metara, a Kelava u toj situaciji nije imao što previše za napraviti. Osim za izvaditi po treći puta loptu iz svoje mreže.

Ni Dinamovo pojačanje veznog reda uvođenjem Badelja nije mnogo pomoglo, zapravo nije uopće pomoglo. Tottenham je nastavio dominirati te zasluženo stiže do novog pogotka u 70. minuti. Bentley je još jednom proigrao Benta, koji ni ovog puta nema problema sa svladavanjem Kelave za hat-trick i vodstvo od 4:0.

Prije kraja utakmice Harry Redknapp odlučio je iz igre izvaditi i Modrića kojem su navijači zapljeskali, a to su učinili i u još nekoliko navrata tijekom utakmice. Bilo je očigledno da je Luka u kratkom razdoblju uspio unaprijediti svoju igru, koja je sada brža i s manje dodira.

U samoj završnici utakmice Dinamo je uspio stvoriti još jednu opasnu kaciju. Mario Mandžukić s nekih 15 metara nabacio je loptu za Badelja koji glavom ipak nije uspio precizno pucati. Kad već Dinamo nije bio na razini, to su zato još jednom bili njegovi navijači koji su pjevali i navijali tijekom svih 90 minuta, pa čak i dulje od toga.

Jedan od najtežih poraza u eri Branka Ivankovića ipak ne znači i kraj nadama u europsko proljeće. Dinamu ostaju za odigrati još dvije utakmice, a najvjerojatnije će nam već gostovanje moskovskog Spartaka u Maksimiru dati odgovor jesu li Modri napokon spremni za desetljećima čekano europsko proljeće.

Kup UEFA - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Spartak Moskva1:2Udinese
Tottenham4:0Dinamo
1Udinese 46:4+29
2Tottenham 47:4+37
3N.E.C. Nijmegen 46:5+16
4Spartak Moskva 45:6-14
5Dinamo 44:9-53

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!