Košarka

Yao nadigrao Howarda

Branko Barić • nedjelja, 23.11.2008.
Yao nadigrao Howarda
Foto: EPA

Subota je na NBA parketima ponudila obračun možda i dvojice najboljih centara lige koji je na koncu pripao najvećoj kineskoj zvijezdi. Dwyane Wade je sjajnim nastupom donio pobjedu Miamiu, LeBron James Clevelandu, a David West i Chris Paul New Orleansu...

LeBron James i društvo rutinski su prošli gostovanje u Atlanti i sa 110:96 ubilježili svoju ljubilarnu desetu ovosezonsku pobjedu. Iako je prvi strijelac lige s 24 ubačena poena ostao ispod svog ovosezonkog prosjeka (29.5 poena), James je ponovno dominirao na parketu s nekoliko atraktivnih zakucavanja. Cavaliersi su kontrolirali susret od prve sekunde, a sve je već bilo riješeno u trećoj četvrtini kada je njihova prednost iznosila nedostižnih 28 razlike. Uz Jamesa odličan je bio i Mo Williams s ubačena 23 poena, a Delonte West je dodao 19.

"Zaista izgledaju sjajno i sigurno su jedna od najboljih momčadi na istoku. Definitivno imaju realne šanse za odlazak u finale play-offa", komplimentirao je svojim protivnicima trener domaćih Mike Woodson, koji u svojim redovima može biti zadovoljan jedino učinkom Mauricea Evansa (21 poen) i Aciea Lawa (20 poena). Potpuno je zakazao najbolji strijelac Hawksa Joe Johnson, koji je postigao tek četiri poena.

Susret Orlanda i Magica donio je i dugo očekivani obračun dva ponajbolja centra lige - Dwighta Howarda i Yo Minga. Kinez je bio bolji u skoro svakom elementu košarkaške igre, a što je najvažnije, odveo je Rocketse do teške, ali zaslužene pobjede rezultatom 100:95. Budući da je Tracey McGrady očito izgubio na eksplozivnosti i ubojitosti nakon predsezonske operacije koljena, Yao je svjestan da je on taj koji mora preuzeti većinu odgovornosti na sebe, što mu za sada dobro ide.

"Tracy je zaista mnogo učinio za našu momčad prošle sezone dok sam ja bio izvan stroja zbog ozljede, tako da mu se sada pokušavam za to odužiti."

Osim što ga je nakon susreta pohvalio njegov trener Rick Adelman, komplimenti su stigli i od strane gorostasnog Howarda: "Zaista ga je teško čuvati. Ima odličan šut te sjajan pregled igre i svaki put kad igram protiv njega mogu puno naučiti."

Yao Ming je ubacio 22 poena i 13 skokova, a pratili su ga McGrady i Rafer Alston s po 17 poena. Jameer Nelson je na drugoj strani postigao 21 poen uz šest asistencija, dok je Howard ostvario učinak od 13 poena i devet skokova.

Iako hendikepirani izostankom trojice ključnih igrača - Derona Williamsa, Carlosa Boozera i Kylea Korvera, Jazzeri su uspjeli ostvariti gostujuću pobjedu protiv Grizzliesa rezultatom 103:94. Najzaslužniji za to je turski reprezentativac Mehmet Okur koji je zabio 23 poena, najviše ove sezone, a najbolji učinak karijere ponovio je Ronnie Brewer s 21 poenom. O. J. Mayo prvo je ime u redovima Memphisa s 23 poena.

Indina Pacersi su vodili 15 razlike pred kraj prvog poluvremena kada je Dwyane Wade postigao tricu s poprilične udaljenosti. Okrenuo se prema protivničkoj klupi i gestikulacijom im dao do znanja da utakmica još nije gotova. Ispostavilo se da je bio u pravu, budući da je Miami drugo poluvrijeme dobio s 21 košem razlike i stigao do pobjede 109:100.

"Nadam se da ćemo jednog dana spojiti dvije pobjede u nizu", rekao je Wade nakon susreta u kojem je postigao 38 poena. "No trenutno se moramo koncetrirati na svaku utakmicu zasebno i pokušati iz večeri u večer igrati sve bolje. Za sada je to jedino što možemo učiniti."

Shawn Marion s 18 poena, devet skokova i šest ukradenih lopti te Danny Granger s 23 poena pratili su Wadea, dok je Marquis Daniels na drugoj strani ubacio 25 poena.

Nakon teškog poraza od New Orleansa u petak Oklahoma je promijenila trenera. P. J. Carlesima zamijenio je Scott Brooks i njegov prvi ispit bio je ponovno – New Orleans. Hornetsi su i drugu večer za redom svladali novake u ligi, iako je Thunder pružio znatno veći otpor. David West s 33 poena i Chris Paul s 29 poena, 16 dodavanja i deset skokova bili su jednostavno nezaustavljivi, a u porazu 109:97 u gostujućim redovima najviše se istaknuo Kevin Durant s 30 poena.

NBA liga

16.04.2009.
Los Angeles Clippers85:126Oklahoma City Thunder
San Antonio Spurs105:98 *New Orleans Hornets
Minnesota Timberwolves90:97Sacramento Kings
Dallas Mavericks95:84Houston Rockets
Boston Celtics115:107Washington Wizards
Indiana Pacers115:108Milwaukee Bucks
Memphis Grizzlies98:90Atlanta Hawks
New York Knicks102:73New Jersey Nets
Chicago Bulls98:109Toronto Raptors
Cleveland Cavaliers110:111 *Philadelphia 76ers
Orlando Magic98:73Charlotte Bobcats
Miami Heat102:96 *Detroit Pistons
Phoenix Suns117:113Golden State Warriors
Portland Trail Blazers104:76Denver Nuggets
15.04.2009.
Atlanta Hawks81:79Miami Heat

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!