Kup UEFA, Natjecanje po skupinama, Skupina D, 3. kolo, 27.11.2008, 20:45 h, Zagreb,Maksimir, gledatelja: 15.000
Suci: Thorsten Kinhofer, Detlef Scheppe, Kai Voss (svi Njemačka)
Dinamo
Dinamo
0:1(0:0) Spartak Moskva
Ivan Sajenko 75'
Spartak Moskva

Zaleđeni Dinamo i Maksimir

Tomislav Pacak, Vedran Attias • četvrtak, 27.11.2008.
Zaleđeni Dinamo i Maksimir
Foto: Davor Sajko

Daleko je Dinamu europsko proljeće nakon poraza od 0:1 protiv Spartaka. Moskovljani nisu pružili veliku partiju, ali im je i to bilo dovoljno za pobjedu kojom su gurnuli Dinamo u vrlo nezgodnu situaciju uoči posljednjeg susreta u Udinama...

Spartak Moskva
Dinamo
Spartak Moskva
6
(do 69')
14
Mihael Mikić
21
Ivica Vrdoljak
77
(do 41')
Pričuvni igrači
7
69'
Trener
 
22
Stipe Pletikosa
31
Sergej Paršivljuk
4
Malik Fathi
7
Martin Jiranek
14
Clemente Rodriguez
8
Aleksander Pavlenko
(do 78')
15
Radoslav Kovac
27
Sergej Kovaljčuk
30
Ivan Sajenko
32
Nikita Baženov
(do 84')
18
Aleksander Prudnjikov
(do 59')
Pričuvni igrači
38
Artur Maloyan
59'
57
Maksim Grigorjev
78'
43
Aleksander Zotov
84'
Trener
Michael Laudrup

Dinamo nije uspio. Pred 15-ak tisuća onih zaista najvjernijih, koji su po velikoj hladnoći stigli na Maksimir, Modri su zapeli protiv Spartaka i bez obzira na iskazano htijenje nisu imali kvalitete niti za bod. Marijan Vlak učinio je što je mogao, napredak u agresivnosti je bio očit, no neke stvari niti najbolji trener ne može promijeniti.

Kako su igrali: Ibanez za primjer

Vlak: "Morales je bio nadigran"

Laudrup: "Presudio je gol"

Prvi pogled na sastav nije nudio revolucionarne promjene u odnosu na Ivankovićevu viziju, ali je taktički Dinamo ipak izgledao drugačije - Ibanez je zaigrao na lijevom krilu, a Hrgović na lijevom beku. Izostao je ipak drugi napadač, Mandžukić je bio sam naprijed, a to se nije pokazalo najboljim rješenjem.

Vlak je u nekoliko dana ipak donio vidljive promjene - Modri su u susret ušli napaljeni, čvrsti, agresivni i prilično disciplinirani, što se moglo vidjeti po nekoliko lopti napucanih na tribine u situacijama kada bi "prošli Dinamo" ušao u nepotrebna kompliciranja.

Nažalost po Vlaka, čvrst, discipliniran i napaljen bio je i Spartak, a Laudrupova momčad je pokazala i da je prilično kvalitetnija od primjerice NEC-a, pa ne čudi što Dinamo u takvoj igri nije uspio stvoriti puno prilika.

Ipak, ona jedina prava u prvom poluvremenu bila je i kapitalna - Ibanez je fenomenalnom dijagonalom uposlio Mandžukića koji izlazi sam pred Pletikosu, no prebacuje i njegova i gol. Šest minuta kasnije snažno je ljevicom pucao inače indisponirani Morales, ali ravno u Pletikosu.

Spartak je imao možda i malo više od igre, ali dobro je funkcionirao stoperski dvojac Drpić-Bišćan, koji je spriječio veće neugodnosti pred Butinom, iako su im Hrgović, Vrdoljak i Badelj s nekoliko taktičkih ispadanja otežali taj posao.

Rusi su uglavnom pokušavali dalekometno, a kao najbolji udarac bilježimo onaj Baženovau 37. minuti kada je s vrha šesnaesterca opalio snažno, srećom ne i precizno. Treba istaknuti da je promrzle tribine itekako iritirao sudac Thorsten Kinhofer s nekoliko jako dvojbenih procjena, što je iživciralo i Dinamove igrače u par navrata.

Vlak nije htio čekati do poluvremena da bi učinio zamjenu, pa je u 41. minuti poslao Balabana umjesto Moralesa, možda i da bi u tih pet minuta vidio koje bi taktičke korekcije u poluvremenu trebao napraviti s tim novim sustavom.

Početak drugog dijela umalo je donio - prekid. Nakon što su u prvom dijelu s tribina sletili predmeti prema sucu, Boysi su u drugom poluvremenu zapalili baklje zbog kojih je sudac okupio igrače i na trenutak se činilo se da će prekinuti utakmicu.

Ona se ipak nastavila, ali nažalost ne dobro za Dinamo. Dinamovci su imali jedan malo agresivniji period, u tome je prednjačio dobri Ibanez, no osim njega dobro raspoloženih za igru prema naprijed nije bilo.

Spartak je dirigirao igrom, u 56. minuti Jiranek je s nekoliko metara nakon kornera prebacio cijeli gol. Dinamo je, pak, osjetno fizički padao, raspadao se vezni red gdje Badelj i Vrdoljak jednostavno nisu imali kvalitetu za vođenje igre.

Logična posljedica tog Dinamovog pada bio je Spartakov pogodak. Igrala se 75. minuta, Rusi su se dodavali po Dinamovom šesnaestercu, na kraju s 15-ak metara prizemno puca Saenko, a lopta završava u donjem lijevom kutu Dinamovog gola.

Vlak je pokušao s Ettom i Sammirom, a kada je vidio da kroz igru ne ide, u napad je poslao i Bišćana, pa je Dinamo dugim loptama tražio izjednačujući pogodak.

Najbliže mu je bio u 90. minuti kada je Hrgovićev silovit udarac odlično obranio Pletikosa, da bi potom skinuo i "odbijanac" Bišćanu.

Dojam je da je Dinamo dao sve od sebe, a bolna istina kaže - to u ovom trenutku nije dovoljno. Možda bi bilo drugačije da je Mandžukić zabio čistu šansu, ovako se samo može stisnuti ruka Rusima i priznati im zasluženost tri boda iako nisu previše pokazali. U Maksimiru je to već godinama dovoljno za uspjehe...

Kup UEFA - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

N.E.C. Nijmegen0:1Tottenham
Dinamo0:1Spartak Moskva
1Udinese 46:4+29
2Tottenham 47:4+37
3N.E.C. Nijmegen 46:5+16
4Spartak Moskva 45:6-14
5Dinamo 44:9-53

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!