Zimski sportovi

Kada Crosby "poludi"...

Ante Jukić • nedjelja, 30.11.2008.
Kada Crosby "poludi"...

Svoj prvi hattrick pred domaćom navijačima noćas je ubilježio Sidney Crosby, koji je svoje Penguinse predvodio do pobjede nad New Jersey Devilsima. Osim sjajnog Kanađanina, bogatu NHL subotu obilježili su i "zahuktali" Bruinsi, čiju su snagu na svojoj koži osjetili aktualni prvaci, Detroit Red Wingsi...

Nema sumnje, najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela NHL sezone su Boston Bruinsi. Kao šlag na sjajan mjesec studeni za momčad iz Bostona, stigla je noćašnja pobjeda nad aktualnim prvacima, Detroit red Wingsima. Bilo je to deveto uzastopno slavlje Bruinsa na domaćem ledu (najduži niz u posljednjih 25 godina) i jedanaesta pobjeda u ovom mjesecu (najuspješniji mjesec u posljednjih 30 godina), što dovoljno govori o hokeju kojeg igrači Claudea Juliena trenutno prikazuju.

odgovor na njega nisu mogli pronaći ni Red Wingsi, koji se očito nisu uspjeli u potpunosti oporaviti od jučerašnje utakmice s Blue Jacketsima. Jedino što su aktualni prvaci noćas prikazali u Bostonu bio je pogodak Jirija Hudlera u završnici druge trećine, no on je stigao kad su domaćini već imali velikih 3:0 (Wheeler, Kessel i Kobashew). Konačnih 4:1 za Bruinse, koji su se ovim bodovima izjednačili s NY Rangersima na vrhu poretka Istočne konferencije, u posljednjoj trećini postavio je David Krejci.

Vjerovali ili ne, Sidney Crosby do subote nije ostvario niti jedan hattrick u Mellon Areni. "Zadovoljstvo" da nalete na mladog Kanađanina u njegovom najboljem izdanju noćas su imali New Jersey Devilsi, koji su u Pittsburgh stigli s namjerom da produže svoj niz od pet uzastopnih pobjeda. No, niz je ipak prekinut, ponajviše zahvaljujući spektakularnom Crosbyu...

Već u drugoj minuti utakmice Sid the Kid je doveo Penguinse u vodstvo, najavivši tako svoju veliku večer. Prednost domaćina u osmoj minuti druge trećine udvostručio je Petr Sykora (asistent, pogađate, Crosby), a samo četiri minute kasnije, zahvaljujući drugom golu kanadskog superstara, na semaforu svijetli sad već velikih 3:0 za Penguinse. Iako je Michael Rupp početkom posljednje trećine pogodio za Devilse, pobjeda domaćina niti u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Svoj drugi hattrick (prvi je bio 28.10. 2006. u Philadelphiji) u NHL karijeri Crosby je zaokružio dvije minute prije kraja. Inače, kapetan Penguinsa posljednjih dana igra u životnoj formi. S tri gola protiv Devilsa došao je do brojke od šest u posljednje tri utakmice, te ukupno 13 u sezoni, što ga čini najboljim strijelcem momčadi iz Pittsburgha. I više nego dovoljno razloga za nemiran san svih vratara u NHL-u...

I dok je Crosby tek ušao u svoju pravu golgetersku formu, Thomas Vanek od početka sezone redovito "isporučuje pošiljke" protivničkim vratarima. Na žalost Sabresa, ni nova dva pogotka sjajnog Austrijanca nisu im bila dovoljna za bod(ove) u Montrealu, gdje su Canadiensi dvaput uspjeli uhvatiti zaostatak od jednog gola, a zatim i "okrenuti" goste iz Buffala.

Prva trećina donijela je samo jedan pogodak, onaj Vaneka u 14. minuti. Početkom druge Andrej Kosticin poravnava na 1:1, no Canadiensi nisu dugo bili u "egalu", budući da pet minuta poslije Vanek ponovno vraća prednost gostima. Za novo izjednačenje pobrinuo se Steve Begin, a zatim je, minutu i pol prije isteka druge trećine, Andrej Markov donio prvo vodstvo Canadiensima. Na kraju se ispostavilo da je to ujedno bio i pobjednički gol, budući da u posljednjoj trećini pogodaka nije bilo.

Ne znamo ima li to veze s imenovanjem novog GM-a, Briana Burkea, no Toronto Maple Leafsi su noćas, protiv Philadelphia Flyersa, konačno pružili jednu odličnu partiju, nakon što su prije toga ubilježili pet uzastopnih poraza. Flyersi su, pak, do petka bili u velikom naletu (šest pobjeda zaredom), ali su onda prvo poraženi kod kuće od Caroline, a onda i noćas u Air Canada Centru.

Sve najvažnije u prvoj trećini dvoboja u Torontu dogodilo se na isteku 15., te početkom 16. minute, kada je najprije prednost domaćinima donio Lee Stempniak, a stvari na početak, samo 30 sekundi kasnije, vratio Mike Richards. Početkom druge trećine, golovima Antropova i Moorea, Leafsi bježe na 3:1, no svojim drugim pogotkom Richards je Flyerse održao na životu prije ulaska u posljednjih 20 minuta utakmice. Ipak, već u trećoj minuti završne trećine za 4:2 pogađa Pavel Kubina, čiji je pogodak ujedno bio i posljednji na ovoj utakmici.

U preostalih osam utakmica standardno bogate NHL subote, tri su pobjede ubilježili gosti, a pet domaćini. Jedni od onih kojima je uspjelo odnijeti bodove sa strane bili su San Jose Sharksi, najbolja momčad dosadašnjeg dijela sezone. Zanimljivo, prva četiri pogotka u dvoboju San Josea i Phoenixa postignuta su u "urnebesnih" uvodnih pet i pol minuta. Golovima Morrisa i Turrisa Coyotesi su već nakon tri minute imali 2:0, no isto tako brzo na drugoj strani su odgovorili Pavelski i Blake. Nakon početnog "vatrometa" mreže su mirovale sve do osam i pol minuta prije kraja, kada je, svojim drugim pogotkom na utakmici, bodove gostima osigurao Pavelski.

Pobjedama na strani u subotu su se mogli podičiti i Edmonton Oilersi (okrenuli 2:0 vodstvo Bluesa nakon prve trećine), te Minnesota Wildsi (s velikih 6:2 "projurili" kroz Nashville).

Uspješni domaćini bili su, pak, Flamesi (po drugi put u tri dana uzeli "mjeru" Canucksima), Avs'i (usprkos vodstvu 3:0 nakon prve trećine, s minimalnih 4:3 bolji od Tampe), Blue Jacketsi (na krilima dvostrukog strijelca Ricka Nasha preletjeli Washington), LA Kingsi (s 5:2 bolji od Chicaga) i NY Islandersi, koji su do bodova došli protiv nepredvidljivih Senatorsa.

NHL, rezultati, 29.11.2008: St. Louis - Edmonton 2:4, Los Angeles - Chicago 5:2, Boston - Detroit 4:1, Toronto - Philadelphia 4:2, Montreal - Buffalo 3:2, NY Islanders - Ottawa 4:2, Columbus - Washington 3:0, Pittsburgh - New Jersey 4:1, Nashville - Minnesota 2:6, Colorado - Tampa Bay 4:3, Phoenix - San Jose 2:3, Calgary - Vancouver 3:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!