Kup UEFA, Natjecanje po skupinama, Skupina D, 4. kolo, 03.12.2008, 18:00 h, Udine, stadion Friuli, gledatelja: 15.000
Suci: Alon Yefet, Shmuel Shteif, Eyal Hatuka (svi Izrael)
Udinese
Udinese
Fabio Quagliarella 5'
Christian Obodo 77'
2:1(1:0) Dinamo
Marco Motta 91'+2' (ag)
Dinamo

Oni "vole" Dinamo

Tomislav Pacak, Marin Vuković • srijeda, 03.12.2008.
Oni "vole" Dinamo
Foto: Davor Sajko

(Iz Udina za Sportnet.hr Tomislav Pacak, Vedran Attias i Davor Sajko). Sramota. Znali smo da će se dogoditi, a dogodilo se u Udinama. Zbog ubacivanja baklji na teren od strane BBB-a u 76. minuti prekinut je dvoboj Udinesea i Dinama pri vodstvu Talijana od 1:0. Iako je utakmica nastavljena, pamtit će se novi izgred Boysa, a ne Dinamov poraz od konačnih 2:1...

Udinese
Udinese
Dinamo
22
Samir Handanovič
6
Maurizio Domizzi
99
Luigi Sala
19
Felipe Dias Da Silva
24
Aleksandar Luković
(do 74')
88
Gokhan Inler
25
Alain Nef
(do 70')
5
Christian Obodo
7
Simone Pepe
(do 80')
27
Fabio Quagliarella
10
Antonio Di Natale
Pričuvni igrači
 
Marco Motta
70'
 
Gaetano D'Agostino
74'
 
Alexis Sanchez
80'
Trener
Pasquale Marino
7
(do 63')
21
Ivica Vrdoljak
14
Mihael Mikić
9
(do 56')
Pričuvni igrači
Trener
Marijan Vlak

Nogomet je, nažalost, još jednom bio u drugom planu u režiji onih koji sebe nazivaju navijačima i onih koji tvrde da Dinamo vole više od svega. Koliko točno pokazali su u Udinama gdje su po tko zna koji puta prekršili pravila o ubacivanju pirotehničkih sredstava na teren, a Uefa je pokazala da to jednostavno neće - tolerirati.

Nakon što je sudac Yefet prekinuo privremeno utakmicu, Bišćan i Šokota otišli su zamoliti navijače da više ne bacaju baklje na teren, no i oni su dobili svoju porciju predmeta s tribina. Gledajući tu sliku, teško je bilo prisjetiti se uopće razloga čemu sve to? Čemu Dinamo, čemu nogomet, čemu navijači? No, to je tema za drugi tekst, igrao se u Udinama i nogomet.

Na stadionu u Udinama okupilo se oko 12-13 tisuća znatiželjnika i 1.000 Boysa, koji su s pirotehnikom započeli već na samom početku, a nakon što su istom mjerom uzvratili i domaći tifosi obje su navijačke skupine upozorene da bi lako moglo doći do prekida. Razlika je, ipak, bila značajna - domaći nisu baklje bacali na teren.

Ako je kod nekih optimista još i postojala, nada u Dinamovu veliku večer u Udinama tinjala je tek pet minuta. Dinamo je na Friuli istrčao u istom sastavu kao u Varaždinu gdje je pružio dobru predstavu, čak je i solidno otvorio susret udarcem Tomića u drugoj minuti nakon dobrog prodora Mikića, no već u petoj minuti polet Modrih ugasio je hladan tuš.

Di Natale je poput Ferrarija prošao pored Drpića, odigrao u sredinu gdje mu se suigrač iz napada Quagliarella dobro snalazi i sa 7-8 metara matira Butinu. Bio je to još jedan egzaktan primjer za udžbenik "Dinamova obrana u Europi", ali i "Kako ozbiljne momčadi igraju kontru".

Prvih desetak minuta Zagrepčani su, usprkos pogotku, igrali u solidnom ritmu i nekoliko puta bili u situaciji da ozbiljnije zaprijete Handanoviču. U osmoj minuti Etto je prošao po desnoj strani, ali Sala izbija ispred Balabana, a tri minute kasnije silovito puca Mikić, no spreman je slovenski vratar. Mini-pritisak gostiju okončan je prodorom i udarcem Ibaneza, ali iskosa nije uspio ozbiljnije ugroziti gol Udinesea.

Nakon toga uozbiljio se i domaćin, svjestan da ipak ne može igrati samo u prvoj brzini. Nažalost po Dinamove stopere, u šestoj brzini bio je Di Natale, pa je tako u 14. minuti izašao sam pred Butinu koji mu odlično skida "zicer". I u 20. minuti Butina je dobio plus nakon što ga je testirao Pepe odličnim volejem.

Nakon tih burnih 20 minuta utakmica je ušla u mirnije vode, a do kraja prvog dijela vrijedi izdvojiti tek pokušaj Quagliarelle iz 34. minute kada je snažno pucao zamalo pored vrata.

Dinamo nije igrao loše, ali razlika u kvaliteti, prije svega taktičkoj obučenosti dviju momčadi bila je očita s vrha tribine. Svaka kontra domaćih mirisala je na opasnost, dok je Dinamova igra ponekada bila tehnički korektna, ali prilično bezopasna. Sammir je bio relativno raspoložen, Ibanez, Mikić i Balaban su se trudili, ali zajedno nisu pronalazili način kako izigrati redovito brojnijeg suparnika.

Marijan Vlak ponudio je malo neobičnu izjavu na poluvremenu, umjesto Ibaneza u igru je ušao Milan Badelj, uskoro je na teren poslao i Tadića, no Dinamova igra potpuno je izgubila žar u drugom dijelu.

Gledali smo prilično dosadan nastavak, bez pravih prilika, a domaćin je bez problema kontrolirao rezultat i igru. Kada se već utakmica primicala kraju, započeo je "spektakl" Boysa, koji ovdje možda ne treba ni komentirati, tek u potpunosti - osuditi.

Uefa i sudac ipak su se smilovali Dinamu (kojeg sigurno čeka drakonska kazna), pa je utakmica nastavljena nakon 10-minutnog prekida, a Udinese je odmah stigao do drugog pogotka. Dobro je desnu stranu probio Pepe i ubacio na peterac odakle loptu u gol posprema rastrčani Obodo.

Dinamo je do kraja uspio i zaslužiti pljesak domaćina, nakon tunela Sammira, povratne lopte Tomića i snažnog, ali nepreciznog udarca Brazilca. U sudačkoj nadoknadi Dinamo je stigao i do počasnog gola, kojeg su iz gužve Talijani zabili sami nakon ubacivanja Hrgovića.

Tako je Dinamo porazom od bolje momčadi okončao (ne dogodi li se rezultatska katastrofa NEC-a i Spartaka u zadnjem kolu) ovosezonsku europsku avanturu koja će, eto, ostati zapamćena po neredima navijačima. Pa ako im je na ponos...

Kup UEFA - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Spartak Moskva1:2N.E.C. Nijmegen
Udinese2:1Dinamo
1Udinese 46:4+29
2Tottenham 47:4+37
3N.E.C. Nijmegen 46:5+16
4Spartak Moskva 45:6-14
5Dinamo 44:9-53

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!